Τοπικά

Μαγνησία:Αύξηση 20% στις παραγγελίες για τις επιχειρήσεις μετάλλου

Η ανάπτυξη της κτηματαγοράς, σε συνδυασμό με τις ανάγκες που προέκυψαν από τις πλημμύρες, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των παραγγελιών στις βιοτεχνίες μετάλλου της Μαγνησίας τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι, δίνοντας ώθηση σε έναν κλάδο της περιοχής μας με ιδιαίτερη δυναμική και ο οποίος απασχολεί πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις προοπτικές του κλάδου μετάλλου προέκυψαν από το Πανελλήνιο Προσυνέδριο Κατασκευαστών Αλουμινίου – Σιδήρου, που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Ν. Μαγνησίας.
Το μέλος του Δ.Σ. ΓΣΕΒΕΕ και αρμόδιος για θέματα δημοσίων σχέσεων του Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Ν. Μαγνησίας κ. Τρύφων Πλαστάρας τόνισε πως το προσυνέδριο έγινε σε μια περιοχή που είναι σήμα κατατεθέν για το μέταλλο και το σίδηρο σε ελληνικό, αλλά και βαλκανικό επίπεδο. Στη Μαγνησία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχουν πάνω από 200 επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα ασχολούνται με το μέταλλο. Και είναι επιχειρήσεις που έχουν απασχολούμενους τουλάχιστον τρία με τέσσερα άτομα. Για παράδειγμα για να μπορέσει ένας αλουμινάς να περάσει μια αλουμινένια πόρτα σε ένα σπίτι, χρειάζεται υπάλληλο. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν μια κοινωνική ισορροπία, καθώς απορροφούν εργατικό δυναμικό. Και βέβαια υπάρχουν πέρα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολύ μεγαλύτερες που έχουν πολλούς εργαζόμενους και λειτουργούν σε διπλό ρόλο, αφού απασχολούν εργατικό δυναμικό, ενώ εξάγουν και προϊόντα. Στο προσυνέδριο παρουσιάστηκαν επιχειρήσεις που δρουν στο εξωτερικό.
Η τάση των παραγγελιών στις επιχειρήσεις μετάλλου και σιδήρου είναι αυξητική, με τον κ. Πλαστάρα να επισημαίνει πως «σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μια αύξηση στις παραγγελίες γύρω στο 20%, μια εξέλιξη που τονώνει την τοπική οικονομία. Οι λόγοι αυτής της αύξησης είναι δύο. Πρώτον, υπάρχει μια ανάπτυξη στην κτηματαγορά, μέσα από την κατασκευή νέων κτηρίων, την ανοικοδόμηση, τις ανακαινίσεις σπιτιών, ενώ το προηγούμενο διάστημα «έτρεξαν» και τα προγράμματα «Εξοικονομώ». Δεύτερον, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και την ανάγκη επισκευής πολλών σπιτιών, αναθερμάνθηκε η ζήτηση για υλικά από τις επιχειρήσεις μετάλλου και αλουμινίου».

Η πρόταση για ανεύρεση νέων εργατικών χεριών
Ο κ. Πλαστάρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών κάνοντας μάλιστα και συγκεκριμένη πρόταση. «Υπάρχει σοβαρό θέμα στην εύρεση εργατικών χεριών, καθώς οι επιχειρήσεις ζητούν να βρουν εργατικό δυναμικό, αλλά δεν βρίσκουν. Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την επιλογή εργαζομένων όχι μόνο για τις μεγάλες ηλικίες, αλλά να μπουν και οι πολύ νεότεροι. Για παράδειγμα θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα, ώστε τα καλοκαίρια έφηβοι ηλικίας 16 ετών να απασχολούνται σε επιχειρήσεις μετάλλου για το καλοκαίρι με μισθό και ένσημα. Η υποχρεωτικότητα της εργασίας από τα 18 έτη θα μπορούσε να μειωθεί στα 16 έτη και με ανακοίνωση της πρακτικής άσκησης του εφήβου στους αρμόδιους φορείς. Οι έφηβοι αυτοί θα μάθουν τη δουλειά και μπορεί να τους αρέσει και να παραμείνουν στον κλάδο. Και με πολύ μεγάλη χαρά ακούσαμε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να τίθεται και το ζήτημα των τεχνικών σχολών που θα βγάζουν τεχνίτες. Πρέπει να σταματήσουμε τη νοοτροπία των επιδομάτων που δίνονται προεκλογικά από το κράτος αφειδώς στους νέους αποπροσανατολίζοντας τους ίδιους. Επίσης υπάρχουν επαγγέλματα που μπορεί να δίνουν μεροκάματο, αλλά με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Για παράδειγμα ένας ντελιβεράς μπορεί να βγάζει καλό μεροκάματο, αλλά μετά τα 40-45 έτη δεν θα μπορεί να κάνει εύκολα αυτή τη δουλειά. Αντίθετα ως τεχνίτης θα μπορέσει να εργάζεται στη δουλειά για χρόνια, θα δημιουργεί και θα προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου».

Το κόστος της ενέργειας
Ο κ. Πλαστάρας αναφέρθηκε και σε ένα «αγκάθι» που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στον κλάδο του μετάλλου και δεν είναι άλλο από το κόστος της ενέργειας. Όπως τόνισε ο ίδιος «υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα με την ενέργεια που δεν μπορεί εύκολα να κοντρολαριστεί. Για να βγει ένα κοστολόγιο μιας παραγγελίας που θα παραδοθεί τρεις και έξι μήνες μετά, είναι λίγο δύσκολο να προσδιοριστεί, επειδή οι τιμές της ενέργεια είναι ευμετάβλητες».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γιώργος Παπαδάμ “Αδιαφάνεια στη μίσθωση μηχανημάτων στο δήμό Ρ. Φεραίου”

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ρ.Φεραίου Γ.Παπαδάμ με αφορμήτην πληρωμή μίσθωσης μηχανημάτων αναφέρει: Στην…

10 Μαρτίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΛΟΥ

Τη λατρευτή μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΛΟΥ Ετών 84 κηδεύουμε σήμερα…

10 Μαρτίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΔΙΒΑΝΗ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΙΩΑΝΝΗ ΔΙΒΑΝΗ Ετών 79 κηδεύουμε σήμερα…

10 Μαρτίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού, αδελφό και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ δημοσιογράφο Ετών 71 κηδεύουμε σήμερα…

10 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας – «Γυναίκα – Η αρχή του κόσμου»

«Σε μια επιτυχημένη σχέση η γυναίκα πρέπει να θαυμάζει τον άνδρα και ο άνδρας πρέπει…

10 Μαρτίου 2024

Υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης ο ελλιπής Βόλος 2004

Με τις αναμετρήσεις της 18ης αγωνιστικής συνεχίζεται το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Γυναικών και…

10 Μαρτίου 2024