Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Δεν επιλύθηκαν τα προβλήματα από τις πλημμύρες του 2018 στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου

«Συμπληρώθηκαν ήδη δύο χρόνια από τις μεγάλες πλημμύρες που συνέβησαν στο Ανατολικό Πήλιο και οι κάτοικοι ακόμη περιμένουν τις παρεμβάσεις και τις αποκαταστάσεις των ζημιών» τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:
«Ήταν τέλη Φεβρουαρίου του 2018, όταν μέσα σε μια μέρα προκλήθηκαν πρωτοφανείς καταστροφές για την περιοχή μας. Μεγάλα τμήματα του οδικού κυκλώματος υποχώρησαν με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το σημείο στην Μαυρούτσα Κισσού, δρόμοι κόπηκαν στη μέση, καλλιέργειες εξαφανίστηκαν, υποδομές, όπως τα δίκτυα ύδρευσης επλήγησαν, και πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές, αρκετά μάλιστα κρίθηκαν και ακατοίκητα.
Από τότε παρατηρήθηκε μια εγρήγορση από τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία άμεσα είχε προχωρήσει και σε παρεμβάσεις επιφανειακού χαρακτήρα, ώστε να δοθεί το οδικό κύκλωμα στην κυκλοφορία.
Όμως μετά από δύο χρόνια και με εναλλαγή κυβέρνησης στο μεσοδιάστημα, διαπιστώνουμε πως ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή με τους κατοίκους να αναμένουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την κατάσταση εντός των δημοτικών ενοτήτων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχειρεί στο κεντρικό επαρχιακό οδικό δίκτυο με έργα και παρεμβάσεις συνολικού ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών επίσης ανακοίνωσε χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές από τις πλημμύρες και να βοηθηθούν οικογένειες.
Καταγράφεται μια κινητικότητα και αυτό το επισημαίνουμε, καθώς υπάρχει και η λεγόμενη γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου που ωθεί συνήθως τα πράγματα προς τα πίσω. Όμως μας απογοητεύει η απουσία της δημοτικής αρχής η οποία έχει στην ευθύνη και αρμοδιότητά της το εσωτερικό οδικό δίκτυο, τα δίκτυα ύδρευσης, τα καλντερίμια και άλλες οδικές συνδέσεις που οδηγούν στις παραλίες.
Σε αυτό τον τομέα της καθημερινότητας των δημοτών μέσα στα χωριά τους οι παρεμβάσεις είναι ελάχιστες και τα προβλήματα δύο χρόνια μετά τις πλημμύρες έχουν γιγαντωθεί. Οι κάτοικοι των χωριών νιώθουν εγκαταλειμμένοι, η πρόσβαση σε διάφορα σημεία εντός των δημοτικών ενοτήτων διεξάγεται με δυσκολία και οι υποδομές έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές που δυστυχώς παραμένουν.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τις πλημμύρες η δημοτική παράταξη «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» και μέσα από το θεσμικό της ρόλο ως μείζονα αντιπολίτευση, είχε επαφές με κατοίκους και μέλη τοπικών συμβουλίων που εξέφρασαν την διαμαρτυρία και την αγωνία τους για την απουσία παρεμβάσεων από πλευράς δημοτικής αρχής.
Οι πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές στο μεγαλύτερο τμήμα του Ανατολικού Πηλίου και οικογένειες απώλεσαν περιουσιακά στοιχεία, όπως το σπίτι τους ή το κτήμα τους.
Ήταν μια μεγάλη οικονομική ζημιά με έντονες κοινωνικές επιπτώσεις που ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως θα όφειλε μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση να πράξει, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό των δημοτών.
Εμείς ως μείζονα αντιπολίτευση δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τους δημότες μας που ζουν σε δύσκολες συνθήκες με τις αόριστες υποσχέσεις της δημοτικής αρχής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το