Τοπικά

Μαρία Μπίστη: «Διαδρομές υγείας» από τη Μακρινίτσα

Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι αναζητούν το «ευ ζην», η δημιουργία της ομάδας «Διαδρομές Υγείας» με έδρα τη Μακρινίτσα, επαναπροσδιορίζει τους τρόπους που ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να πετύχει ψυχική και σωματική υγεία και να εφαρμόσει στην πράξη το αρχαίο γνωμικό «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Η γεωπόνος κ. Μαρία Μπίστη, η οποία είναι εμπνεύστρια του εγχειρήματος, μίλησε για το όραμά της, αλλά και την ολιστική προσέγγισή της για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

«Εν έτει 2022, η προσαρμογή του «ευ ζην» στη σύγχρονη πραγματικότητα, σχετίζεται με τη σωματική άσκηση, τη διατροφή, τη βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων, αλλά και την πνευματική καλλιέργεια, παράγοντες που μπορούν να καλυτερεύσουν αισθητά την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. «Οι «Διαδρομές Υγείας» ξεκίνησαν να έχουν επίσημη μορφή τον Μάρτιο του 2021. Μας πήγαν πίσω τα lockdown με τον κορωνοϊό, αλλιώς θα ήμασταν έτοιμοι νωρίτερα. Η πρώτη μας δράση ήταν ένα τετραήμερο υγείας και ευεξίας, που φιλοξενήθηκε στη Μακρινίτσα τον περασμένο Ιούνιο, ενώ την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήσαμε την πρώτη πεζοπορική διαδρομή, μία ιδιαίτερη δράση στη μοναδική φύση του Πηλίου που θα επαναλάβουμε στις 2 Οκτωβρίου. Το ευτύχημα ήταν πως υπήρξε ανταπόκριση, όσον αφορά στις συμμετοχές και όσοι μάς ακολούθησαν, απόλαυσαν φοβερά τοπία», ανέφερε η κ. Μπίστη, η οποία λατρεύει τη Μακρινίτσα (τόπο καταγωγής της γιαγιάς της από την πλευρά της μητέρας της), καθώς συνδέεται άρρηκτα με τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας της και τα καλοκαίρια που περνούσε στο Πήλιο.
«Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να αποκτήσει καλές συνήθειες, σχετικά με την υγεία του. Κάποτε, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καθένας μας ευθύνεται για την υγεία του. Δεν είναι κάτι που προκύπτει έτσι ξαφνικά, αλλά παίζουν ρόλο οι καθημερινές συνήθειές μας. Όσο καλύτερες είναι, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο να είμαστε υγιείς», πρόσθεσε η κ. Μπίστη, ενώ στη συνέχεια υπενθύμισε πως το «ευ ζην» ήταν αγαθό ύψιστης σημασίας για τους προγόνους μας: «Οι αρχαίοι Έλληνες έθεταν το «ευ ζην» σε τρία επίπεδα: Σωματικό, πνευματικό και ψυχικό. Είχαν μία ολιστική προσέγγιση, την οποία εμείς έχουμε χάσει. Το σώμα δεν είναι χώρια από την ψυχή και το πνεύμα. Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Ιπποκράτης, πως «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από την ψυχή και καταλήγουν στο σώμα». Όταν επηρεάζεται η ψυχική ισορροπία του ανθρώπου, αυτό έχει αντίκτυπο στη σωματική υγεία. Βέβαια, εάν αυτά τα πεις σήμερα σ’ έναν Δυτικό γιατρό, θα σε κοιτάξει κάπως… Δυστυχώς, στην εποχή μας έχουμε πέσει πολλά επίπεδα κάτω».
Η προσαρμογή των κανόνων ευζωίας στο σήμερα, είναι ένα από τα ζητούμενα των «Διαδρομών Υγείας», με την κ. Μπίστη να αναφέρει: «Αυτό που επιθυμούμε, είναι να κάνουμε κατανοητό σε όσους συμμετέχουν στις δράσεις μας, πως το «ευ ζην» δεν είναι μία φιλοσοφία, αλλά το πώς περνάμε την κάθε μας ημέρα. Τι τρώμε, εάν γυμναζόμαστε, ακόμη και η κοινωνικοποίησή μας, που έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

* Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη 2η πεζοπορική διαδρομή υγείας, που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Οκτωβρίου, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στον αριθμό 6931-169428 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: [email protected].

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το