Τοπικά

Μαγνησία: Έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών για το υγειονομικό πρωτόκολλο

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί για τη μη μείωση του πρωτοκόλλου για το 50% συν ένα μαθητές, ώστε να κλείσει ένα τμήμα, τώρα που τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα με την Όμικρον να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.
Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι είναι υπέρ των μαθημάτων στα σχολεία, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και με την απαιτούμενη λήψη των μέτρων.
Στο πρώτο τρίμηνο νόσησαν 2300 μαθητές και 220 περίπου εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία, όταν όμως επικρατούσε η μετάλλαξη Δέλτα. Τι θα συμβεί από δω και πέρα που υπάρχει η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον;
«Στην εκπαιδευτική κοινότητα μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις επικρατούν αγωνία, ανησυχία και αβεβαιότητα για το τι θα επικρατήσει στα σχολεία από τη Δευτέρα. Εμείς ως κλάδος είμαστε υπέρ της λειτουργίας των σχολείων, γιατί ξέρουμε ότι η διά ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση. Και αυτό είναι αυτονόητο» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος και πρόσθεσε πως «εμείς ζητήσαμε τρία πράγματα από το υπουργείο Παιδείας από τα οποία έκανε το ένα. Το πρώτο ήταν να μειωθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο του 50% συν ένας μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα. Υποστηρίζουμε ότι αυτό το ποσοστό είναι υπερβολικό και θα έπρεπε να μειωθεί. Δυστυχώς προς έκπληξη πολλών δεν το μείωσε. Δεύτερον ζητήσαμε μείωση των μαθητών σε κάθε τμήμα και πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα αντικαθιστούν, όσους νοσούν. Ούτε εκεί έκανε κάτι. Τρίτον ζητήσαμε περισσότερα αυτοδιαγνωστικά τεστ, κάτι που έκανε πράξη, ενώ και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν τεστ».
Παράλληλα σημείωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο μαθημάτων ευνόησαν και οι καιρικές συνθήκες και τα παράθυρα μπορούσαν να είναι ανοικτά, αλλά τώρα έχουμε χειμώνα. Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Ο κίνδυνος των αρρυθμιών
Με τα σημερινά δεδομένα, όταν ένας μαθητής νοσεί, θα παραμείνει σπίτι του για πέντε μέρες χωρίς τηλεκπαίδευση και οι υπόλοιποι μαθητές θα είναι στη διά ζώσης διδασκαλία.
Όμως η εμπειρία από το πρώτο τρίμηνο μαθημάτων έδειξε πως όταν προέκυπτε ένα κρούσμα σε μια τάξη οι υπόλοιποι μαθητές αραίωναν τις παρουσίες τους και έμεναν σπίτι, καθώς οι γονείς τους φοβόντουσαν να τα στείλουν στο σχολείο.
Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί, αυτός ο φόβος με την Όμικρον μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος και τα τμήματα να ερημώσουν από μαθητές χωρίς απαραίτητα να νοσήσει το 50% συν ένα μαθητές. Έτσι ούτε διά ζώσης διδασκαλία θα γίνεται ούτε τηλεκπαίδευση. Είναι ο λεγόμενος κίνδυνος των αρρυθμιών.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Χρήστος Αργύρης επισήμανε πως «Οι καθηγητές θέλουν τα σχολεία να είναι ανοικτά, αλλά το υπουργείο θα έπρεπε να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ασφάλειας από την πανδημία για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία, όπως τα έκλεισε για τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά με μια νέα μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία των τμημάτων και να μεταφερθεί μέσω των μαθητών στα σπίτια. Μόνο να αναλογιστούμε πως έχουμε τμήματα με 25 και 26 μαθητές σε μια αίθουσα. Το υπουργείο θα έπρεπε να αραιώσει τους μαθητές στα τμήματα, να προσλάβει καθηγητές, να μεριμνήσει για τη χορήγηση δωρεάν μασκών στους μαθητές των οποίων οι γονείς θα αναλάβουν πάλι το μεγάλο κόστος. Επίσης το υγειονομικό πρωτόκολλο παραμένει στα ίδια ποσοστά, όταν θα έπρεπε να μειωθεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το