Τοπικά

Μ. Σαμαρά: Εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου

Τη συμπαράστασή της στους αγώνες των αγροτών του Ανατολικού Πηλίου, εκφράζει η ομάδα μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου με επικεφαλής την κ. Μαρία Σαμαρά. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης:

Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν λάβει τα προβλήματα για τον αγροτικό κόσμο στο Ανατολικό Πήλιο και ο αγώνας για την καθημερινή τους επιβίωση έχει καταντήσει ένας απίστευτος «Γολγοθάς».
Οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, όπως στο ελαιόλαδο, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, οι ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, η «θηλιά» του φορολογικού αλλά και η αδικαιολόγητη αναστάτωση από τους δασικούς χάρτες λόγω λαθών στην διαδικασία, έχουν οδηγήσει στα όριά τους παραγωγούς που νιώθουν την πολιτεία να τους έχει εγκαταλείψει.
Οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου προσπάθησαν και φέτος να αναδείξουν τα προβλήματα συμμετέχοντας δυναμικά στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιώντας συναντήσεις με αρμόδιους φορείς.
Και είναι αποφασισμένοι για ακόμη καλλιεργητική χρονιά που ήδη έχει ξεκινήσει, να σφίξουν ξανά τα δόντια για να τα βγάλουν πέρα, με τα λιγοστά εφόδια και τους όλο και μειούμενους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν. Θεωρείται, όμως βέβαιο, όπως και οι ίδιοι αναφέρουν, πως αργά ή γρήγορα το ποτήρι θα ξεχειλίσει.

Οι αγρότες του Πηλίου δίνουν αγώνα
• Για την επιβίωση των οικογενειών τους στο Πήλιο
• Για την ανάπτυξη και βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής στην αγροτική περιοχή όλων των χωριών του δήμου.
• Για να μη διαλυθεί η ύπαιθρος και η ελληνική περιφέρεια.
Ένας αγώνας που πολλές φορές φαίνεται να είναι άνισος, καθώς οι αγρότες έχουν ήδη υποστεί μείωση του εισοδήματός τους από την εφαρμογή των αντι-αγροτικών πολιτικών.
Τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, την αυτονομία του ασφαλιστικού τους ταμείου του ΟΓΑ και την μείωση του κόστους παραγωγής και ο αγώνας για την διεκδίκηση τους, αποτελούν ουσιώδες ζήτημα επιβίωσης όλων των αγροτών της περιοχής μας
Οι κυβερνώντες οφείλουν να κατανοήσουν έμπρακτα και όχι με υποσχέσεις, πως ο αγροτικός κόσμος είναι η βάση και η αφετηρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό, όμως απαιτεί μια πολιτική η οποία θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα χρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους την παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα.

Αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι επιχειρούμενη εφαρμογή οριζόντιων μέτρων στον πρωτογενή τομέα είναι πρωτοφανής και θα έχει σαν αποτέλεσμα τον αφανισμό της αγροτικής τάξης ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος, το ορεινό και δύσβατο της περιοχής, η έλλειψη μηχανικών μέσων καλλιέργειας και η αποκλειστική ανάγκη χειρονακτικής ενασχόλησης με τη γεωργία καθιστούν την επιβίωση αδύνατη.
Οι επιπτώσεις θα είναι ορατές σε λίγα χρόνια με το «ξεκλήρισμα» των αγροτών και την εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Ενώπιον των κινδύνων και των προκλήσεων η ομάδα της Μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου της δημοτικής παράταξης Κίνηση Ενότητας συμπαρίσταται και συμπαρατάσσεται με τους δίκαιους αγώνες των αγροτών του Ανατολικού Πηλίου.
Και δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ανατρέψουμε κάθε κατάσταση που είναι εις βάρος τους. Γιατί ό,τι εξοντώνει τους αγρότες, έμμεσα εξοντώνει και κάθε έναν από εμάς και συνολικά την περιοχή μας, που αποστερείται σημαντικής παραγωγικής βάσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το