Πολιτισμός

Εγκαίνια έκθεσης στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας – 25 άτομα με αναπηρία «συνδιαλέγονται» με 25 συγγραφείς

Μια ιδιαίτερη όσο και ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο, στην οποία παρουσιάστηκαν τα έργα 25 ατόμων με αναπηρία, που «συνδιαλέγονται» με 25 λογοτέχνες. Μια συνέργεια της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας με τη λογοτεχνία, ώστε να αναδειχθούν τα άτομα με αναπηρία, αλλά και να δείξει πώς μπορεί να γίνει μία συνεργασία ανάμεσα σε άτομα με και χωρίς αναπηρία.

Η Artogether-Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην VSA Hellas) διοργάνωσε σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς την έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», η οποία αποτελεί καρπό του ομώνυμου διετούς προγράμματος «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η ιστορικός Τέχνης και συνεπιμελήτρια της έκθεσης κ. Σοφία Χρυσαφοπούλου τόνισε ότι η ιδέα για την έκθεση ξεκίνησε από την Artogether, μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που παρέχει εργαστήρια, χοροθεατρικά και κινητικού αυτοσχεδιασμού προγράμματα για άτομα με αναπηρία, προκειμένου να έχουν και αυτοί οι άνθρωποι ίσες ευκαιρίες στα καλλιτεχνικά και τον πολιτισμό.

«Έγινε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς με αναπηρία και έστειλαν πρόταση 194 καλλιτέχνες, εκ των οποίων επιλέχθηκαν οι 25 από μία επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης καθηγητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Κατόπιν κλήθηκαν από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών 25 αξιόλογοι και γνωστοί Έλληνες λογοτέχνες να γράψουν ένα κείμενο εμπνευσμένοι από τα έργα, χωρίς όμως να γνωρίζουν ούτε τους εικαστικούς και τι αναπηρία είχαν ούτε τι ήθελαν να πουν μέσα από τα έργα τους» εξηγεί η ίδια.
Η έκθεση έχει έναν τριπλό στόχο. «Να αναδείξει τα άτομα με αναπηρία, να δείξει πώς μπορεί να γίνει μία συνεργασία ανάμεσα σε άτομα με και χωρίς αναπηρία και να γίνει μία συνομιλία των τεχνών, εν προκειμένου της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας με τη λογοτεχνία. Ουσιαστικά μια συνέργεια των τεχνών» ανέφερε για να προσθέσει πως κάθε έργο μπορεί να ιδωθεί αυτόνομα, αλλά και ως ένας διάλογος. «Και η εικόνα από μόνη της μπορεί να μιλήσει και ο λόγος, αλλά και μαζί» κατέληξε.

Από την πλευρά της η μία από τις δύο συντονίστριες του προγράμματος «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» κ. Μαριλένα Κουκούλη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία σε 25 εικαστικούς να ταξιδέψουν τα έργα τους σε όλη την Ελλάδα. «Σκοπός του διετούς προγράμματος είναι να προωθήσει καλλιτέχνες με αναπηρία που έχουν περιορισμούς και δεν είναι τόσο «ορατοί». Είναι μια έκθεση που στον πυρήνα της βρίσκονται 25 έργα εικαστικών με αναπηρία, τα οποία έχουμε «ζευγαρώσει» με έναν λογοτέχνη».
Όσον αφορά στον σκοπό της Artogether, σύμφωνα με την ίδια, «είναι να προωθεί την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό και τις τέχνες είτε στο κομμάτι της «κατανάλωσης» της τέχνης, όπως ξεναγήσεις ή επισκέψεις για άτομα με αναπηρία ή μαθητών από ειδικά σχολεία σε χώρους πολιτισμού, είτε για αυτούς που παράγουν τέχνη ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά.

Σήμερα Σάββατο 15 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 η Μουσικοθεατρική Ομάδα της Artogether θα παρουσιάσει διασκευή του γνωστού έργου του Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», ενώ αύριο Κυριακή 16 Φεβρουαρίου από 11.00 έως 13.00 οργανώνεται το βιωματικό εργαστήρι «Προετοιμάζοντας μια παράσταση», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας. Η Μουσικοθεατρική Ομάδα αποτελείται από νέους ενήλικες με και χωρίς αναπηρία και έχει στο ενεργητικό της 17 θεατρικές παραγωγές διασκευασμένων κλασικών έργων, τις οποίες εμπλουτίζει με ζωντανή μουσική και τραγούδι.
Συντονισμός προγράμματος: Μαριλένα Κουκούλη, Σταυρούλα Σουλοπούλου, επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Κόνιαρης, Σοφία Χρυσαφοπούλου, σκηνοθέτης-δραματοθεραπεύτρια: Κατερίνα Ρόμπερτσον-Κουρούκλη, συνθέτης-μουσικός: Νικήτας Μαυρογιάννης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το