Τοπικά

Κραδασμοί στην τοπική ΝΔ από το δημοψήφισμα “Θ”

νοδε

Ισχυρούς κραδασμούς εντός της ΝΔ προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ύστερα και από την αποτυχία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο φόβος πλέον εντός της ΝΔ είναι μήπως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταντήσει όπως το ΠΑΣΟΚ και τη θέση του καταλάβει κάποιος άλλος πολιτικός σχηματισμός, είτε από τους υπάρχοντες, είτε που δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί.

Εκτός από τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος, ύστερα από την παραίτηση Σαμαρά, έντονος είναι ο προβληματισμός, για τα ανοίγματα που πρέπει να γίνουν. Θα είναι προς τα δεξιά, έτσι ώστε να απορροφηθούν ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, που έκαναν μεγάλη ζημιά στη ΝΔ και προχθές, αφού έδωσαν ένα 11% τουλάχιστον στο «όχι» ή και προς το κέντρο, με συμμαχίες τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με το Ποτάμι, καθώς και με άλλες φιλελεύθερες δυνάμεις (Δράση); Ή και προς τις δύο πλευρές, πράγμα δύσκολο, αν όχι ανέφικτο;

Όλοι πάντως συμφωνούν πως τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Κ. Καραμανλής, του οποίου η δύναμη εντός της ΝΔ είναι πολύ μεγάλη και επί προεδρίας του οποίου δεν υπήρχαν δεξιές ή κεντρώες απώλειες.

Ο Κ. Καραμανλής δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, στενός του σύμβουλος ωστόσο, ο Κ. Καραχάλιος, ανέλαβε δίπλα στον προσωρινό πρόεδρο Ευάγ. Μεϊμαράκη. Οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου αναμένεται να εκκινήσουν τον Οκτώβριο και θα γίνουν απευθείας από τη βάση του κόμματος, με ανοιχτή ψηφοφορία, οπότε η επανάκαμψη Καραμανλή, εφόσον συμβεί,  θα έχει και τη λαϊκή στήριξη. Προς το παρόν τα ονόματα που ακούγονται για την προεδρία, είναι της Ντόρας Μπακογιάννη, του Κυρ. Μητσοτάκη, του Ν. Δένδια, του Ευρ. Στυλιανίδη και του Μ. Βορίδη. Ωστόσο εφόσον η κ. Μπακογιάννη προχωρήσει, αναμένεται να κάνει πίσω ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Χρήστος Μπουκώρος

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα στη ΝΔ ο βουλευτής του κόμματος  Χρήστος Μπουκώρος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την ευθύνη των εκλογικών αποτελεσμάτων του Ιανουαρίου και του δημοψηφίσματος. Ο μεταβατικός πρόεδρος από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων, έστειλε σαφέστατα μηνύματα εθνικής συνεννόησης.

Είμαι βέβαιος – εκφράζοντας προσωπική άποψη- ότι τα μηνύματα αυτά ισχύουν μόνο στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας εντός της ευρωζώνης.  Σε διαφορετική περίπτωση η Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα προασπίσει με όλες τις δυνάμεις της και με κάθε κόστος την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας. Αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον της.  Κατά τα λοιπά η διαδικασία της διαδοχής ξεκίνησε, αλλά δεν πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πριν τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Η καταστατικά κατοχυρωμένη εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση και δεδομένων των πολιτικών συνθηκών που επικρατούν, καθιστούν δύσκολη την επιτάχυνση των  διαδικασιών. Κατά την άποψή μου κρίσιμης σημασίας αυτή την ώρα δεν είναι τα πρόσωπα. Προέχει η αποκατάσταση των τραυμάτων από τις δύο εκλογικές μάχες, η ανασύνταξη των δυνάμεων της παράταξης, η αναδιοργάνωση της εικόνα της, η ανασυγκρότηση του λόγου της και η ανανέωση του δυναμικού της.

Επιπλέον, η τελευταία εκλογική μάχη του δημοψηφίσματος, παρά την ήττα, δημιούργησε το στρατόπεδο του «ναι», που αποτελεί ένα γόνιμο πεδίο προβληματισμού και ένα εφαλτήριο πολιτικών εξελίξεων, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το «όχι» του κ. Τσίπρα αποδειχθεί επικίνδυνη ουτοπία για την πατρίδα».

Η Ζέττα Μακρή

Η πολιτευτής του κόμματος Ζέττα Μακρή δήλωσε για τις εξελίξεις στη ΝΔ: «Παρ´ ότι σημασία, τώρα, έχει η σωτηρία της χώρας, οι διεργασίες στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφήνουν τους πολίτες αδιάφορους. Πολύ περισσότερο εμάς, τα στελέχη της Ν.Δ. που έχουμε ειλικρινές ενδιαφέρον για την πορεία της παράταξης. Αναμφίβολα, πρέπει να γίνει απολογισμός, εξαντλητική συζήτηση στα θεσμοθετημένα κομματικά όργανα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Η ενίσχυση της εσωκομματικής μας δημοκρατίας  και η αξιοποίηση των καταστατικών μας προβλέψεων θα εγγυηθούν και την αποτελεσματικότητα και την απήχηση του πολιτικού στίγματός μας. Το αρχικό μούδιασμα γρήγορα θα ξεπεραστεί και με την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του καταστατικού μας θα προχωρήσουμε συντεταγμένα, χωρίς εσωστρέφεια, με πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας και των υποχρεώσεων που η πολιτική μας ιστορία δημιούργησε. Καταληκτικά, επιβάλλεται να γίνει κριτική και απολογισμός, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε το πολιτικό μας στίγμα, να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμά μας, είναι αναγκαίο να ακούσουμε την βάση, είναι χρήσιμο να υποδεχθούμε υγιή στοιχεία της κοινωνίας. Τα λάθη του παρελθόντος μαζί με την πολιτικά οδυνηρή συνεισφορά μας στην σωτηρία της χώρας είναι ο κατάλληλος οδηγός για την επανεκκίνηση με την ηγεσία που οι πολίτες θα επιλέξουν Έχουμε προσφέρει πολλά στον τόπο, είμαστε ευρωπαϊκό κόμμα, με έμπειρα και ικανά στελέχη, με αξιόλογους και απαιτητικούς υποστηρικτές, με σύγχρονη φιλελεύθερη ιδεολογία. Από εμάς εξαρτάται να δικαιώσουμε ξανά τους συμπατριώτες μας. Θα το πετύχουμε έχοντας ανοιχτές θύρες (στους έντιμους και σοβαρούς) και ευήκοα ώτα (στις ορθές υποδείξεις). Το χρωστάμε στον ιδρυτή μας, στην ιστορία μας, στην πατρίδα μας, στους Έλληνες».

Ο Γιώργος Καλτσογιάννης

Ο δικηγόρος – περιφερειακός σύμβουλος  Γιώργος Καλτσογιάννης τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη στέκεται στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον της πατρίδας. Δεν νομίζω ότι απασχολούν κανέναν αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και ο λαός μας τα εσωτερικά ζητήματα που ανακύπτουν στην Ν.Δ. μετά την παραίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά. Με σεβασμό σε όλη την πορεία της ΝΔ αλλά και με όραμα για μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη που θα εκφράζει με τα πρόσωπα και τις πολιτικές της θέσεις τη σύγχρονη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η ιστορία της ΝΔ έχει αποδείξει ότι στην προεδρία του κόμματος πάντοτε αναζητείται η βέλτιστη λύση και συντεταγμένα με τις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί. Σε κάθε περίπτωση σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται σύνεση, εθνική ομοψυχία, αντικειμενικότητα και προσπάθεια ανάδειξης του αξιότερου, του ικανότερου, του προσώπου που μπορεί να ενώσει αλλά και να προσελκύσει τις νεότερες γενιές. Απαιτείται επιλογή προσώπου που έχει αφενός δοκιμαστεί και έχει ικανά δείγματα γραφής, προκειμένου να αξιολογηθεί ορθά, αφετέρου να διαθέτει τα ηλικιακά και λοιπά χαρακτηριστικά, όπως μαχητικότητα, διεκδικητικότητα αλλά και σωφροσύνη, για να πείσει την νεολαία που αποστρέφεται και απαξιώνει τους πολιτικούς και την πολιτική γενικά. Αξίζουμε μία καλύτερη προοπτική, αξίζουμε την εθνική συνεννόηση, αξίζουμε στο τιμόνι της παράταξης πρόσωπο που ενώνει και δεν διχάζει. Τις οριακά κρίσιμες στιγμές που περνάμε χρειαζόμαστε την «Εθνική Ελλάδος», χρειαζόμαστε μια μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη γνήσιο εκφραστή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, όπως την οραματίστηκε ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής, διατεθειμένη να λειτουργήσει δημιουργικά και να συνδράμει, όπου απαιτηθεί, για την επίτευξη της εθνικής σωτηρίας».

Διαψεύδουν καταγγελία

του προέδρου της ΝΟΔΕ

Χθες με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γιώργος Κίτσιος, διευκρίνισε πως υπέρ του «όχι» είχε ταχθεί ο πρώην γραμματέας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Π. Καρασφίλιος και όχι ο νυν Χρ. Μαρίγκος. Ο κ. Μαρίγκος και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας Γ. Εμμανουηλίδης σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας Γ. Κίτσιος, σε δηλώσεις του κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μαγνησίας «βγήκε ανοιχτά υπέρ του όχι». Επειδή κάτι τέτοιο προφανώς δεν ισχύει και η δράση και οι απόψεις της νεολαίας είναι συνυφασμένες με αυτές της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, καλέσαμε τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ να ανακαλέσει και να διορθώσει αυτή την εξωπραγματική και άδικη δήλωση,  όπως και έγινε.

Ελπίζουμε ότι δεν θα ξαναδούμε στο μέλλον από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ τέτοιου είδους ανυπόστατες καταγγελίες και κατηγορίες εις βάρος της Οργάνωσής μας.

Η θέση μας για το δημοψήφισμα διατυπώθηκε ξεκάθαρα σε δελτία Τύπου, που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Πέρα από αυτή την αναγκαία διευκρίνιση ευχόμαστε με ενότητα και εθνική ομοψυχία να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο εθνικό μας ζήτημα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το