Θ Plus

Κοτόπουλο μαριναρισμένο – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Ίσως το πιάτο αυτό να οφείλει την ασύγκριτη νοστιμιά του στον τρόπο ψησίματος. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια κοκότ. Γαλλιστί cocotte, ελληνιστί γάστρα. Είτε έχετε ένα πυρίμαχο μαντεμένο σκεύος, είτε έχετε μία πήλινη γάστρα είναι σχεδόν το ίδιο. Αν και η προτίμησή μας κλίνει προς τον πηλό, το γεγονός είναι πως τα σκεπαστά αυτά σκεύη είναι ιδανικά για το τέλειο ψήσιμο στον φούρνο. Κάτι που γνώριζαν πολύ καλά, μεταξύ πολλών φυσικά και οι αρχαίοι Ρωμαίοι!

Υλικά για την μαρινάδα
500 ml. άσπρο κρασί
250 ml. ελαιόλαδο
250 ml. ζωμό κότας
1 κ.κ. πιπερόριζα σε σκόνη
1 κ.σ. πιπερόριζα φρέσκια τριμμένη
3 λεμόνια, τον χυμό
2 λεμόνια λάιμ, το ξύσμα
4 κ.σ. κολίανδρο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
1 φινόκιο
½ μπούκοβο
1 καρότο κομμένο σε παχιές ροδέλες
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για το κοτόπουλο
1 ολόκληρο κοτόπουλο
15 ml. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κάρυ
400 γρ. μανιτάρια τύπου Παρισίων

Η συνταγή αυτή έχει μια μικρή ιδιαιτερότητα. Το κοτόπουλο θα μαριναριστεί αφού πρώτα τηγανιστεί για να πάρει το χαρακτηριστικό του χρώμα.
Κόψτε λοιπόν το κοτόπουλο σε έξι κομμάτια. Αφού τα πλύνετε και τα σκουπίσετε, αλατοπιπερώστε τα με αλάτι και πιπέρι από τον μύλο.
Βάλτε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο μαζί με την σκόνη κάρυ σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και κατόπιν σοτάρετε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές τα κομμάτια κοτόπουλου. Βάλτε τα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Εντωμεταξύ ετοιμάστε την μαρινάδα βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο. Βυθίστε τα κομμάτια στο αρωματικό τους μπάνιο και σκεπάστε το δοχείο με μια διαφανή μεμβράνη. Αφήστε το πουλερικό να μαριναριστεί για μια ολόκληρη νύχτα.
Τοποθετήστε στην κοκότ τα κομμάτια κοτόπουλου, τα μανιτάρια ολόκληρα και περιχύστε την μαρινάδα. Σκεπάστε την και φουρνίστε στους 200°c για 40 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο και κρατήστε το σκεύος κλειστό για 10-15 λεπτά.
Σερβίρετε με ρύζι της αρεσκείας σας ή με βουτυρωμένο κουσκούς.

Προετοιμασία 25 λεπτά και μια νύχτα στο ψυγείο
Ψήσιμο 40 λεπτά + 15 λεπτά

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το