Υγεία

Κορωνοϊός: Η Pfizer λέει ότι το χάπι της θα προστατεύσει από σοβαρή νόσηση, ακόμη και από την Ομικρον

Μια πολυαναμενόμενη μελέτη για το χάπι ενάντια στον κορωνοϊό επιβεβαίωσε ότι βοηθά στην αποφυγή σοβαρής νόσησης, ανακοίνωσε η Pfizer την Τρίτη.

Η Pfizer ανέφερε επίσης ότι το αντιιικό χάπι της λειτούργησε σε εργαστηριακές μελέτες κατά της παραλλαγής Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική και την Ευρώπη και αναμένεται να κυριαρχήσει και στα κρούσματα στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.

Είμαστε βέβαιοι ότι, εάν εγκριθεί, αυτή η πιθανή θεραπεία θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για να βοηθήσει στην καταστολή της πανδημίας», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε δήλωση.

Τον περασμένο μήνα, η Pfizer ζήτησε από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να εγκρίνει το χάπι, γνωστό ως Paxlovid, με βάση μια προκαταρκτική παρτίδα δεδομένων. Τα νέα αποτελέσματα αναμφίβολα θα ενισχύσουν την αίτηση της εταιρείας, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Αμερικανοί που έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορεί να έχουν πρόσβαση στο χάπι εντός εβδομάδων, σημειώνουν οι New York Times.

Στην ανακοίνωση της Τρίτης, η Pfizer ανέφερε επίσης ότι εάν το Paxlovid χορηγηθεί εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 89%. Εάν χορηγηθεί εντός πέντε ημερών, ο κίνδυνος μειώθηκε σχεδόν το ίδιο, στο 88%.

Τα αποτελέσματα, που βασίζονται σε ανάλυση 2.246 μη εμβολιασμένων εθελοντών με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου, ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με την αρχική, μικρότερη ανάλυση της κλινικής δοκιμής της εταιρείας, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Η Pfizer είπε ότι το 0,7% των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν εντός 28 ημερών από την έναρξη της δοκιμής και κανένας δεν πέθανε. Αντίθετα, το 6,5% των ασθενών που έλαβαν placebo νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν.

Η Pfizer δημοσίευσε επίσης προκαταρκτικά δεδομένα από μια ξεχωριστή δοκιμή που εξέταζε άτομα με χαμηλότερο κίνδυνο. Στους εθελοντές περιλαμβάνονταν εμβολιασμένα άτομα που έφεραν παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο, καθώς και μη εμβολιασμένους ασθενείς χωρίς παράγοντες κινδύνου.
Μεταξύ αυτής της ομάδας των 662 εθελοντών, το Paxlovid μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 70%, ανέφερε η εταιρεία.

Και στις δύο δοκιμές, οι περισσότεροι από τους εθελοντές μολύνθηκαν με την παραλλαγή Δέλτα. Όμως η Pfizer είπε την Τρίτη ότι σε εργαστηριακά πειράματα, το Paxlovid είχε καλή απόδοση και έναντι της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής Όμικρον. Το φάρμακο εμπλέκεται με μια από τις βασικές πρωτεΐνες της Όμικρον – που ονομάζεται πρωτεάση – το ίδιο αποτελεσματικά όπως συμβαίνει με άλλες παραλλαγές, διαπίστωσε η Pfizer.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το