Ελλάδα

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Άκρως επαγγελματικά λειτούργησαν οι αστυνομικοί κατέθεσε τμηματάρχης της ΔΙΑΣ

Άκρως επαγγελματικά λειτούργησαν οι αστυνομικοί, όπως κατέθεσε τμηματάρχης της ΔΙΑΣ Αθηνών, στη δική για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αστυνομική ράβδο, καθώς είχαν λάβει σήμα για περίπτωση ληστείας με το δράστη να κρατάει μαχαίρι.

«Αυτή ήταν η αρχική ενημέρωση και αντίκρισαν, όπως είδα στο βίντεο, έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ που κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί» είπε και επεσήμανε «Κανείς δεν ήθελε αυτή την εξέλιξη. Οι αστυνομικοί λειτούργησαν ενδεδειγμένα και χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν, όπως η αστυνομική ράβδος. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να τον αφοπλίσουν, έκαναν το καθήκον τους. Αυτή ήταν η πρόθεση τους, να τον αφοπλίσουν και να τον χειροπεδήσουν απαραιτήτως, όπως όφειλαν».

Πολ. αγωγή: Δεν πρέπει οι αστυνομικοί να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους με αυτά που βλέπουν;

Μάρτυρας: Ναι. Όμως εδώ στο βίντεο φαίνεται ότι είχαμε να κάνουμε με επικίνδυνο κακοποιό. Γιατί κρατούσε μαχαίρι, ήταν σε αμόκ και δεν ήξερε τί έκανε. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα…

Πολ.αγωγή: Δλδ έπρεπε να τον πυροβολήσουν;

Μάρτυρας: Όχι, αναφέρομαι στην αστυνομική ράβδο.

Πολ. Αγωγή: Να τον χτυπήσουν δλδ; Γνωρίζετε πότε πέθανε;

Μάρτυρας: Όχι

Πολ. Αγωγή: Ότι παραδόθηκε στο διασώστη του ΕΚΑΒ με μηδενικές ζωτικές λειτουργίες; Τί αντίσταση έχει ένας άνθρωπος που πεθαίνει;

Μάρτυρας: Στο βίντεο φαίνεται ότι αντιστέκεται σθεναρά. Οι αστυνομικοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και αν είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο ημιθανή θα μπορούσαν να του φέρουν τα χέρια πίσω να τον χειροπεδήσουν.

Πολ. Αγωγή: Άρα λέτε ότι δεν είναι ημιθανής… αφού πέθανε λίγο μετά.

Μάρτυρας: Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να ήταν.

Πρόεδρος: βλέπουν έναν άνθρωπο με αίματα στο κεφάλι. Ερευνούν οι αστυνομικοί τί έχει γίνει;

Μάρτυρας: Εκπαιδεύονται να αφοπλίσουν εκείνη τη στιγμή. Μετά θα συλλεχθούν οι μαρτυρίες.

Η κατάθεση του αστυνομικού

Ακολούθησε η κατάθεση δεύτερου αστυνομικού, ο οποίος επίσης δεν ήταν παρών στο περιστατικό. «Έχουμε σήμα για ένα άτομο με μαχαίρι. Το περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό. Το άτομο αυτό ήταν κάτω και μετά αφού τον δένει ο τραυματιοφορέας σηκώνεται και παίρνει ένα κομμάτι τζαμί» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Γιατί δεν συνελήφθη πριν του δέσει το κεφάλι του ο τραυματιοφορέας;

Μάρτυρας: Έκαναν καλά. Ήταν ένας ματωμένος άνθρωπος

Πολιτική Αγωγή: Στο επόμενο στάδιο η χειροπέδηση που έγινε σαν να πρόκειται να αντιμετωπίσουν έναν πάνοπλο ήταν αναγκαία τόση βία;

Μάρτυρας: Έχει σηκωθεί και με ένα τζάμι κυνηγά τον τραυματιοφορέα. Σε αυτή την κατάσταση πήγαν να του περάσουν χειροπέδες. Είχε παθητική αντίσταση.

Νωρίτερα, η υπεράσπιση του Ζακ Κωστόπουλου υπέβαλε αίτημα να αποβληθεί δημοσιογράφος ηλεκτρονικού μέσου, υποστηρίζοντας ότι δεν μετέφερε όσα έλαβαν χώρα μέσα στην αίθουσα και γι αυτό θα πρέπει να …αποχωρήσει δια παντός από τη δικαστική αίθουσα.

«Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι αυτός της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με όσα γίνονται στη δίκη. Δεν μπορούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα» είπε ο δικηγόρος.

Ο συντάκτης του Press Project που στοχοποιήθηκε, προσήλθε λίγο αργότερα στην αίθουσα, υποστηρίζοντας ότι τίθεται ζήτημα ελευθερίας του Τύπου να αιτείται συνήγορος την απομάκρυνση δημοσιογράφου από την αίθουσα, γιατί αυτά που δημοσιεύει εκτός αιθούσης και χωρίς ποτέ να έχει παρέμβει στη διαδικασία με οποιοδήποτε τρόπο, δεν είναι αρεστά στην υπεράσπιση. «Γράφω αυτό που πιστεύω και καθημερινά παίρνω το ρίσκο, αλλά το να αποβληθώ από την αίθουσα αποτελεί παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου» υποστήριξε ο Κ. Πουλής.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος, εισήγηση που έγινε δεκτή από το δικαστήριο. «Ευχόμεθα να μην παραβιάζονται τα όρια για να γίνει η δίκη ομαλά, και να μην διακόπτουμε τη δίκη με αιτήματα», όπως είπε η πρόεδρος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το