Πολιτισμός

Κορνηλία Φραγκογιάννη: Συναυλία με απογόνους Μικρασιατών προσφύγων

 

Το «Ενθύμιον Σμύρνης», η μουσικοχορευτική παράσταση που υπογράφει η Ορχήστρα και Χορωδία «Ιωνία», το διήμερο 1 – 2 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο 51o Φεστιβάλ Ολύμπου, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. Η μαέστρος της χορωδίας, κ. Κορνηλία Φραγκογιάννη, μίλησε για τη συμμετοχή του βολιώτικου σχήματος στο Φεστιβάλ Ολύμπου, έναν θεσμό που τυγχάνει πανελλήνιας και διεθνούς αναγνώρισης.

«Προσπαθούμε για τα παιδιά και τον Βόλο», είπε η επιτυχημένη μαέστρος και καθηγήτρια ευρωπαϊκής – παραδοσιακής, βυζαντινής μουσικής, δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας που καταβάλλεται απ’ όλα τα μέλη της «Ιωνίας», ενώ στη συνέχεια σχολίασε την ανταπόκριση του κοινού στην παράσταση που δόθηκε στη Νέα Ιωνία στις αρχές Ιουλίου, αλλά και στην παρουσία της «Ιωνίας» στη Βόρεια Εύβοια, στο φεστιβάλ «Οι μουσικές του κόσμου» που πραγματοποιήθηκε σε σύμπραξη με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: «Σχετικά με τη συναυλία στην Ευαγγελίστρια, έπειτα από δύο χρόνια παύσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εισπράξαμε τεράστια αγάπη από τον κόσμο και μια μεγάλη «αγκαλιά», όπως μας δίνει πάντα ο Βόλος σε κάθε παραγωγή μας, ενώ λίγες ημέρες αργότερα βρεθήκαμε στην Αγία Άννα της Εύβοιας, σε μία μεγάλη παραγωγή που έφερε σε πέρας το Μέγαρο Μουσικής».
Η επικείμενη παρουσία του επιτυχημένου σχήματος της «Ιωνίας» στο 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου, έχει κάνει όλους τους συντελεστές να ανυπομονούν να ταξιδέψουν στο Δίον: «Επί σκηνής θα βρεθούμε περισσότερα από διακόσια άτομα. Θα συμμετάσχουμε με την ορχήστρα και τη χορωδία «Ιωνία» και σολίστ δύο εξαίρετους ερμηνευτές, τον Θοδωρή Κοτονιά και τη Σοφία Παπάζογλου, ενώ θα συμπράξουμε με τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα «Ανατολική Ρωμυλία», «Χοροστάτες» και «Αλησμόνητες Πατρίδες» από τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα αντίστοιχα. Η φετινή συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί τιμή και μεγάλη αναγνώριση του έργου που επιτελεί η «Ιωνία» πάνω στο κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κομμάτι».
Κλείνοντας, η κ. Φραγκογιάννη στάθηκε στο γεγονός πως οι περισσότεροι συντελεστές από το «Ενθύμιον Σμύρνης» είναι απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων, οι οποίοι πριν από εκατό χρόνια κατέληξαν στη Μαγνησία μετά τις διώξεις των Τούρκων: «Με τη συγκεκριμένη παράσταση αποτίεται φόρος τιμής από τα εγγόνια και τα δισέγγονα των πρώτων προσφύγων που κατέφυγαν τότε στον Βόλο. Δεν ξεχνάμε εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι αναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες τους, δημιούργησαν ξανά τη ζωή τους και έδωσαν νέα πνοή στον πολιτισμό της Ελλάδας. Αποτελούν δε παράδειγμα για εμάς, για το πώς οφείλουμε να είμαστε δημιουργικοί, προσπερνώντας κάθε αντιξοότητα. Με το «Ενθύμιον Σμύρνης» στέλνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το