Τοπικά

Κοντά στους πλημμυροπαθείς οι επιπλοποιοί του Νομού

 

Πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και οι επιπλοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πληγέντες και για να αποκαταστήσουν ζημιές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις.
Συγχρόνως και οι ίδιοι οι επιπλοποιοί δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης, καθώς 19 επιχειρήσεις από τις 87 που λειτουργούν στον νομό, υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες και αναμένουν τη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου ελπίζουν σε άμεση στήριξη από το κράτος, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες τους.
Το ενθαρρυντικό είναι πως οι παραγγελίες έχουν ανοδική τροχιά τα τελευταία χρονιά, μια ακόμη ένδειξη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, ντόπιων αλλά και από άλλες περιοχές, στους επιπλοποιούς της Μαγνησίας, όπου καταφέρνουν να δημιουργούν όμορφα προϊόντα συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το μοντέρνο.
Οι επιπλοποιοί ζητούν μείωση του ΦΠΑ αλλά και ευελιξία στη δανειοδότηση από τις Τράπεζες, ώστε να έχουν κάποιο κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν να κλείσουν μέτωπα και να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο.
Ο σύλλογος επιπλοποιών Μαγνησίας έκοψε το βράδυ της περασμένη Παρασκευής την πίτα σε κέντρο εστίασης παρουσία πολλών μελών. Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης και η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δώρα Καναβιττσά.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Επιπλοποιών, Ξυλουργών και συναφών Επαγγελμάτων Μαγνησίας κ. Γιάννης Στρουμπόλιας τόνισε πως «με την ποιότητα των ειδών μας προσπαθούμε για το καλύτερο. Η κίνηση με τις παραγγελίες έχει αυξηθεί. Βέβαια οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους πολλές ζημιές. Υπάρχουν 19 επιχειρήσεις τους κλάδου που υπέστησαν μεγάλα πλήγματα από τις πλημμύρες με το κόστος των ζημιών να αρχίζει από τα 20.000 ευρώ και να καταλήγει στα 400.000 ευρώ. Είναι επιχειρήσεις που επλήγησαν από διάφορες περιοχές, όπως στη Νεάπολη, την Αγία Παρασκευή, στη Λαρίσης, στον περιφερειακό, και αλλού. Μετά από εννιά χρόνια οικονομικής κρίσης και τρία χρόνια πανδημίας οι συνάδελφοι που αντέχουν και πορεύονται, είναι πραγματικοί ήρωες.
Αυτές οι επιχειρήσεις με πολύ κόπο και μεγάλη προσπάθεια άρχισαν να λειτουργούν ξανά προσπαθώντας να βρουν τα πατήματά τους, ενώ αναμένουν κα την ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότησή τους».
Μάλιστα εξέφρασε και την ανησυχία του, μήπως με τα νέα φορολογικά δεδομένα, υποχρεωθούν επιχειρήσεις να κλείσουν.
Από την πλευρά του ο ταμίας του συλλόγου κ. Θανάσης Μόσχος είπε πως οι τράπεζες είναι φειδωλές στη διάθεση δανείου με πολύ μικρό επιτόκιο ή άλλους ευνοϊκούς όρους στους μικρομεσαίους επαγγελματίες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές από τις πλημμύρες».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι επιπλοποιοί είναι κοντά στους πληγέντες και διαχειρίζονται ανθρώπινα τα όσα έχουν υποστεί. Για αυτό τον λόγο οι τιμές που δίνουν για την αποκατάσταση των ζημιών ανταποκρίνονται στις συνθήκες της έκτακτης κατάστασης, ενώ πολλές φορές δεν λαμβάνουν και τις προκαταβολές. Παράλληλα είναι κοντά και στην τοπική προμηθεύοντας τα υλικά τους από την ευρύτερη περιοχή.
Ο Φεβρουάριος είναι πάντως μια περίοδος προσαρμογής για τους επιπλοποιούς ενόψει της Άνοιξης. Αναλύοντας την κίνηση με τις παραγγελίες είπε ότι το 2023 αυξήθηκε η κίνηση 10% σε σχέση με το 2022.
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου επιπλοποιών κ. Θανάσης Γεωργαλούσης ανέφερε πως συνάδελφοι έχουν να αντιμετωπίσουν το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες και θα πάρει χρόνο για να μπορέσουν να ανακάμψουν. Το κράτος πρέπει να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στη στήριξη που προσφέρουν οι καταναλωτές στα τοπικά καταστήματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το