Επιστήμη, Θ Plus

Μέδουσα με κόκκινο σταυρό μελετούν οι επιστήμονες – Έχει εντοπιστεί 2 φορές

Ένα ανατριχιαστικό νέο είδος μέδουσας με έναν ασυνήθιστο κόκκινο σταυρό στο «σώμα» της ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Μάλιστα το συγκεκριμένο είδος είναι τόσο σπάνιο που έχει παρατηρηθεί μόνο δύο φορές.

Οι ειδικοί λένε ότι έχει διάμετρο 10 εκατοστά με κόκκινη κοιλιά, παρόμοια με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου όταν παρατηρείται από πάνω. Ονομάζεται Santjordia pagesi και είναι ένα νέο είδος μέδουσας, σε σχήμα ομπρέλας με μικρότερο κορμό. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Zootaxa, όπου μελετήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεχνολογία
|
19.02.2024 22:51
Αυτό είναι το πρόσωπο του Τζακ του Αντεροβγάλτη: Δημιούργησαν πορτραίτο του με τη βοήθεια του ΑΙ
Τεχνολογία
|
19.02.2024 19:24
Βρέθηκε το φωτεινότερο αντικείμενο που παρατηρήθηκε στο Σύμπαν: 500 τρισ. φορές πιο φωτεινό από τον ήλιο!
Ο Andre Morandini, καθηγητής ζωολογίας στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (IB-USP) και διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Βιολογίας (CEBIMar) ήταν μεταξύ μιας ομάδας ερευνητών από την Ιαπωνία που μελέτησε το πλάσμα.

 

Η μέδουσα, που τώρα ονομάζεται Μέδουσα του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου, μπορεί να βρεθεί μόνο στην καλντέρα Sumisu στα νησιά Ogasawara, νότια του Τόκιο. Ο καθηγητής Μοραντίνι δήλωσε: «Η μέδουσα είναι μια από τις σημαντικότερες μέδουσες που υπάρχουν: Το είδος είναι πολύ διαφορετικό από όλες τις μέδουσες βαθιάς θάλασσας που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Είναι σχετικά μικρό, ενώ άλλα σε αυτό το είδος περιβάλλοντος είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο έντονος κόκκινος χρωματισμός του στομάχου του πιθανώς έχει να κάνει με τη σύλληψη τροφής».

Είναι διαφανής -όπως όλες οι μέδουσες- και το έντονο κόκκινο του στομάχου της σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα αρπακτικά μετά την κατάποσή της. Όταν ανακαλύπτεται ένα νέο είδος, συνήθως απαιτείται η συλλογή πολλών δειγμάτων, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο να συλλεχθούν δείγματα με βάση ένα μόνο δείγμα. Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα άλλο είδος σε κοντινή απόσταση και αναμένουν ότι θα βρεθούν κι άλλα σε μελλοντικές έρευνες ωκεανών από τα μέλη της ομάδας.

Τι ερευνούν οι επιστήμονες
Καταγράφηκε το 2002 από το τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) Hyperdolphin σε μια τοποθεσία στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο αποστολές με ειδικό καταδυτικό εξοπλισμό. Πρόσθετα δείγματα βρέθηκαν μέχρι το 2020, αλλά δεν μπόρεσαν να συλλεχθούν.

Όπως μεταδίδει η Mirror, ο καθηγητής Morandini δημοσίευσε την περιγραφή και επέστησε την προσοχή στα είδη της περιοχής, τα οποία είναι πλούσια σε μέταλλα και έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν εμπορικά. Οι ερευνητικές ομάδες πιστεύουν επίσης ότι οι μέδουσες μπορεί να έχουν δηλητήριο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής Morandi πρόσθεσε: «Ποιος ξέρει; Ίσως κρύβει μυστικά πιο πολύτιμα από όλον τον ορυκτό πλούτο που θα μπορούσε να εξαχθεί από εκείνο το μέρος. Και όλα αυτά με το πλεονέκτημα ότι το είδος και ο τόπος θα παραμείνουν άθικτοι».

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το