Θ Plus, Υγεία

Έρευνα: Η Long Covid φαίνεται να είναι εγκεφαλική βλάβη

Κάποια μορφή εγκεφαλικής βλάβης θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα που αναφέρουν όσοι πάσχουν από Long Covid, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι κατάλληλες εξετάσεις και θεραπείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόοδο για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Μελετώντας 203 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό ή συμπτώματα που σχετίζονται με αυτόν και συγκρίνοντας τα αποτελέσματά τους με αυτά 60 ατόμων χωρίς τη λοίμωξη, οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένα επίπεδα τεσσάρων βιοδεικτών εγκεφαλικής βλάβης -βασικών ενδείξεων βιολογικών αλλαγών- σε όσους είχαν μολυνθεί με τον ιό.

Επιπλέον, δύο από αυτά τα σημάδια εγκεφαλικής βλάβης παρέμειναν και στη φάση της ανάρρωσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι συνεχίζονται ακόμη και μετά την εξαφάνιση της λοίμωξης από την Covid. Τα επίπεδα αυτών των δύο βιοδεικτών ήταν ακόμη υψηλότερα για τα άτομα που παρουσίασαν και νευρολογικές επιπλοκές.

Οι επιπλοκές στον εγκέφαλο
«Η μελέτη μάς δείχνει ότι οι δείκτες εγκεφαλικής βλάβης είναι παρόντες στο αίμα μήνες μετά την νόσηση και ιδιαίτερα σε όσους είχαν μια επιπλοκή στον εγκέφαλο που προκλήθηκε από την Covid-19», λέει ο νευροεπιστήμονας Benedict Michael από το Πανεπιστήμιο της Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό υποδηλώνει την πιθανότητα συνεχιζόμενης φλεγμονής και τραυματισμού στο εσωτερικό του ίδιου του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να μην ανιχνεύεται από τις εξετάσεις αίματος για φλεγμονή», τονίζει, σύμφωνα με το Science Alert.

Αυτές οι εγκεφαλικές επιπλοκές μπορεί να είναι από ήπιες (πονοκέφαλοι) έως δυνητικά απειλητικές για τη ζωή (επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλίτιδα). Όπως έχει δείξει προηγούμενη έρευνα, οι συνέπειες μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

Ο Michael και η ομάδα του πιστεύουν ότι οι μη φυσιολογικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος μπορεί να προκαλούν τα σημάδια βλάβης που βλέπουν. Αν μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις αντιδράσεις και τον τρόπο που προκαλούνται, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες θεραπείες.

Είναι πλέον σαφές ότι η Covid-19 επηρεάζει σε κάποιο βαθμό το νευρικό σύστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις η επίδραση αυτή μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Τα κλινικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων μας και η αύξηση των δεικτών εγκεφαλικής βλάβης παρέχουν ενδείξεις τόσο οξείας όσο και συνεχιζόμενης νευρολογικής βλάβης», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη μελέτη τους.

Οι ερευνητές εργάζονται ήδη σκληρά για τη συνέχεια της μελέτης τους, εξετάζοντας πώς η βλάβη που προκαλείται από τον κορονοϊό και η συναφής φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας στην πορεία.

Πιστεύεται ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν τώρα με Long Covid σε κάποια μορφή και παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά για αυτή την πάθηση. Μελέτες συνεχίζουν να προσπαθούν να εντοπίσουν μοτίβα στον επιπολασμό της, τα οποία θα παράσχουν τελικά περισσότερες ενδείξεις για τον τρόπο καταπολέμησής της.

«Αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ανακάλυψη των πιθανών βασικών μηχανισμών αυτών των επιπλοκών», λέει η ανοσολόγος Leonie Taams, από το King’s College του Λονδίνου.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το