Ελλάδα

Καθηγητής ΑΠΘ για πυρκαγιές: Τα πράγματα είναι χειρότερα από το 2007 – Ο Αύγουστος θα είναι πολύ δύσκολος

Ακόμη μεγαλύτερες φωτιές μπορεί να πλήξουν τη χώρα μέσα στον Αύγουστο εξαιτίας της εμφάνισης των μελτεμιών στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα και την ξηρή βλάστηση εκτιμά ο Ιωάννης Γήτας Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

«Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι-Τα πράγματα είναι χειρότερα από το 2007»
Όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο Καθηγητής του ΑΠΘ δεν έχουμε μπει ακόμη στο τέλος της σεζόν. «Έχουμε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι το οποίο εν μέρει μοιάζει με το 2007 που είχαμε τις καταστροφές στην Ηλεία και στην Πελοπόννησο. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα» είπε ο κ. Γήτας και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στον τρίτο καύσωνα που διαρκεί αρκετές μέρες. Έχει στεγνώσει ήδη η βλάστηση από τους δύο προηγούμενους καύσωνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ από βδομάδα ξεκινούν παραδοσιακά τα μελτέμια στο Αιγαίο το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. «Οπότε ο συνδυασμός ξηρής βλάστησης, ανέμων και διάφορων αστοχιών που συμβαίνουν είτε λόγω εμπρησμών, είτε λόγω αμέλειας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες φωτιές. «Αυξάνεται ο κίνδυνος δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα» πρόσθεσε.

Στα χέρια του Μαξίμου η πρώτη δορυφορική απεικόνιση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη
Στα χέρια του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης η πρώτη δορυφορική απεικόνιση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, όπως αυτή αποτυπώθηκε από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Καθηγητής Ιωάννη Γήτα και την ομάδα του. Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ και του Δασολόγου-Περιβαντολόγου Νίκου Γεωργόπουλου έχουν καεί 1.094 εκτάρια. Το μεγαλύτερο κομμάτι (55,9%) αφορά δάση και δασικές εκτάσεις με κωνοφόρα δέντρα η οποία είχε αναδασωθεί. Ποσοστό 27,7% των καμένων εκτάσεων αφορά γεωργικές εκτάσεις και ποσοστό 16,4% αντιστοιχούν σε τεχνητές επιφάνειες και αστικό ιστό.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το