Τοπικά

Κάθε ώρα 17 κατασχέσεις από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου

«Βροχή» πέφτουν καθημερινά οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου από τις δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Εφορίες) του Βόλου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Δ.Ο.Υ. Υπολογίζεται ότι καθημερινά φέτος, το πρώτο τρίμηνο τουλάχιστον γίνονταν 140 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ημερησίως στον Βόλο…

Τα στοιχεία της Δ.Ο.Υ. Βόλου είναι αποκαλυπτικά του τι συμβαίνει σήμερα στην τοπική οικονομία με τις οφειλές προς το Δημόσιο να έχουν φθάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη, εξαιτίας της αδυναμίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στη φορολογική επιδρομή.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένας στους δύο χρωστά και δεν μπορεί να πληρώσει από 1 έως 500 ευρώ χρέη από φόρους…

Σε σύγκριση με το 2016 το πρώτο τρίμηνο φέτος οι κατασχέσεις από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου εις χείρας τρίτων αυξήθηκαν κατά 24%…

Αν υπολογιστεί ότι καθημερινά γίνονται 93 κατασχέσεις (αν αφαιρεθούν τα Σαββατοκύριακα και οι ημέρες αργιών ο αριθμός φθάνει τις 140), αυτό σημαίνει ότι σε ένα πλήρες ωράριο οκτώ ωρών των εφοριακών υπαλλήλων, γίνονται 17 κατασχέσεις ανά ώρα περίπου…

Αναλυτικότερα το πρώτο τρίμηνο φέτος έγιναν συνολικά 8.370 κατασχέσεις λογαριασμών εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί ηλεκτρονικά), που σημαίνει διά των 90 ημερών, πως καθημερινά γίνονταν 93 κατασχέσεις. Αν ωστόσο αφαιρεθούν τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες, που οι Εφορίες δεν λειτουργούν, τότε καθημερινά γίνονταν 140 κατασχέσεις… Ανά ώρα δηλαδή σε ένα οκτάωρο λειτουργίας της Εφορίας γίνονται 17 τουλάχιστον κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ως επί το πλείστον ή εκδίδεται μία εντολή για κατάσχεση ανά 4 λεπτά περίπου της ώρας…

Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αφορούν καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κ.άλ.

Το δράμα της υπερφορολόγησης φαίνεται όμως από το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ΑΦΜ, ένας στους πέντε οφειλέτες χρωστά και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τα 50 ευρώ, που οφείλει στην Εφορία!

Ένας στους τρεις οφειλέτες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χρωστά από 50 έως και 500 ευρώ το πολύ. Συνολικά το 50% των οφειλετών χρωστά, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει ούτε 500 ευρώ. Ένας στους τέσσερις φορολογούμενους χρωστά από 500 έως και 2.000 ευρώ.

Η αποστολή κατασχετηρίων γίνεται πλέον με καταιγιστικούς ρυθμούς, αλλά αυτοί που εκτελούνται, είναι τελικά πολύ λιγότεροι και δεν ξεπερνούν το 13% περίπου.

Συνολικά οι κατασχέσεις από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου εις χείρας τρίτων το 2016 έφθασαν τις 27.000.

Τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ευνοεί πλέον η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αποστολής τους, μέσα από το Μητρώο των Καταθέσεων, που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες. Η μαζική επίθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες και έως τα τέλη του χρόνου, καθώς το Δημόσιο έχει βάλει στόχο την είσπραξη 5 δισ. ευρώ από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Πάντως το μέσο ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο από τις κατασχέσεις των λογαριασμών το 2016, ήταν 530 ευρώ…

 

Ακατάσχετος λογαριασμός

 

Οι οφειλέτες που θέλουν να προστατευτούν από κατασχέσεις τραπεζικών τους λογαριασμών, μπορούν να δηλώσουν στο TAXIS τον τραπεζικό λογαριασμό που μπορούν να προστατεύσουν από την κατάσχεση. Πρόκειται για έναν και μοναδικό λογαριασμό, που είναι συνδεδεμένος με την καταβολή του μισθού ή της σύνταξης του δικαιούχου και για τον οποίο ισχύουν τα εξής:

  • Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ.
  • Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών.
  • Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
  • Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα ανέρχεται σε 1.250 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή μπορούν να γίνονται κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ.
  • Σε κοινούς λογαριασμούς, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει κατάσχεση περιορίζεται στο ποσοστό του οφειλέτη (π.χ. σε λογαριασμό οφειλέτη του Δημοσίου με συνδικαιούχο μη οφειλέτη, η κατάσχεση επιβάλλεται στο 1/2 του λογαριασμού).

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:

-Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

-Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Από τη στιγμή που θα δηλωθεί το ΙΒΑΝ, πρέπει να εκτυπωθεί η αίτηση και να προσκομιστεί στην τράπεζα. H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα.

Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.000 ευρώ:

  • Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
  • Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στη ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.
  • Ενημερώνεται ο φορολογούμενος, για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.

 

ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το