Τοπικά

Αυξομειώνονται οι τιμές στα οπωρολαχανικά – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

Αυξομειώσεις τιμών σε λαχανικά και φρούτα δείχνουν τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών φρέσκων οπωροκηπευτικών δύο εβδομάδες πριν το φετινό Πάσχα σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρσι. Από τα ίδια στοιχεία διαπιστώνεται κατά μέσο όρο αύξηση 1,5% φέτος σε σύγκριση με πέρσι, ενώ σε 16 προϊόντα υπήρξε αύξηση μέσης τιμής, σε 15 μείωση και σε 4 παρέμεινε σχεδόν η ίδια. Από την άλλη πλευρά στη χθεσινή λαϊκή αγορά του Σαββάτου στην οδό Γιάννη Δήμου παραγωγοί και έμποροι μιλούν για μείωση της κατανάλωσης από 30% έως 50% σε σχέση με πέρσι.

 

Το δελτίο πιστοποίησης τιμών φρέσκων οπωροκηπευτικών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού το α’ δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2017 σε σχέση με το β’ δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2016 δείχνει αυξομειώσεις τιμών σε λαχανικά και φρούτα.

Στις συγκρινόμενες περιόδους περιλαμβάνονται και στις δύο περιπτώσεις οι δύο εβδομάδες μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, αφού φέτος γιορτάζεται στις 16 Απριλίου, ενώ πέρσι την 1η Μαΐου. Κατά την περίοδο αυτή πολλοί είναι αυτοί που κάνουν νηστεία και η κατανάλωση των λαχανικών και φρούτων είναι στα ύψη.

Ο μέσος όρος των δύο συγκρινόμενων περιόδων δείχνει μικρή αύξηση τιμών 1,5% φέτος σε σχέση με πέρσι. Αν κάποιος αγόραζε φέτος όλα τα προϊόντα που συγκρίνονται θα χρειαζόταν να ξοδέψει 57,66 ευρώ, ενώ πέρσι χρειάστηκε 56,79 ευρώ, δηλαδή περισσότερα 0,87 ευρώ ή αύξηση 1,5%.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σε 16 προϊόντα υπήρξε αύξηση μέσης τιμής, σε 15 μείωση και σε 4 προϊόντα παρέμεινε σχεδόν η ίδια.

Τα πρωτεία στην αύξηση της μέσης τιμής έχουν τα αγγούρια (τεμάχιο) με 45,5%, αφού φέτος δύο εβδομάδες μέχρι το Πάσχα είναι στο 0,67 ευρώ όταν πέρσι ήταν 0,46 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 0,21 ευρώ.

Τη δεύτερη θέση μοιράζονται τα σκόρδα (τεμάχιο) και τα πορτοκάλια με 36%. Τα σκόρδα φέτος 0,64 ευρώ, πέρσι 0,47 ευρώ, αύξηση κατά 0,17 ευρώ και τα πορτοκάλια φέτος 1,05 ευρώ, πέρσι 0,77 ευρώ, αύξηση κατά 0,28 ευρώ.

Ακολουθούν στην τρίτη θέση τα πορτοκάλια χυμού με μέση τιμή το α’ δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2017 στο 0,93 ευρώ, όταν το β’ δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2016 ήταν 0,70 ευρώ, δηλαδή φέτος ακριβότερα σε σχέση με πέρσι κατά 0,23 ευρώ ή αύξηση 33%.

Τέταρτη και πέμπτη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης τιμής κατέχουν τα μανταρίνια και οι τομάτες β’ αντίστοιχα, που τα πρώτα από 1,68 € ανέβηκαν στα 2,19 €, αύξηση 0,51 € ή 30%, ενώ οι δεύτερες από 1,30 € που στοίχιζαν πέρσι, φέτος αυξήθηκαν κατά 0,28 € ή 21,5%, φτάνοντας στο 1,58 €.

Τα υπόλοιπα κατά σειρά (προϊόν, τιμή α’ δεκαπενθήμερο Απριλίου 2017 σε ευρώ, τιμή β’ δεκαπενθήμερο Απριλίου 2016 σε ευρώ, αύξηση σε ευρώ, αύξηση τοις εκατό):

-Λεμόνια, 1,65, 1,38, 0,27, 19%.

-Πιπεριές (κέρατο), 3,38, 2,88, 0,50, 17%.

-Κολοκυθάκια, 2,06, 1,77, 0,29, 16%.

-Πιπεριές (Φλωρίνης), 3,91, 3,38, 0,53, 15,5%.

-Αχλάδια (Κρυστάλλια), 2,45, 2,15, 0,30, 14%.

-Κολοκυθάκια (άνθου), 3,30, 2,96, 0,34, 11,5%.

-Πατάτες (εγχώριες), 0,89, 0,83, 0,06, 7%.

-Σέλινο, 1,83, 1,72, 0,11, 6%.

-Τομάτες α’, 2,06, 1,94, 0,12, 6%.

-Μελιτζάνες (χοντρές), 2,22, 2,08, 0,14, 6%.

 

Και μειώσεις

Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν και 15 περιπτώσεις φρέσκων οπωροκηπευτικών με μείωση, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών, δύο εβδομάδες πριν το φετινό Πάσχα σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρσι.

Τη μεγαλύτερη μείωση έχει το μπρόκολο, αφού από 2,90 € πέρσι φέτος πωλείται 1,53 €, δηλαδή μια μείωση της τάξης του 47% ή 1,37 € λιγότερο.

Στην κατάταξη στη δεύτερη θέση με μείωση 30% ή 0,57 € φθηνότερα είναι το κουνουπίδι, που από το 1,92 € του β’ δεκαπενθημέρου του Απριλίου του 2016 έπεσε στο 1,35 € του α’ δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2017.

Τα παντζάρια, που βρίσκονται τρίτα στη σειρά, μειώθηκαν 17,5%, αφού από το 1,65 € έφτασαν να πωλούνται 1,36 €, δηλαδή κατά 0,29 € φθηνότερα φέτος σε σχέση με πέρσι.

Σπανάκι και μήλα (Γκραντ Σμιθ) καταγράφουν μειώσεις 13% και 10% αντίστοιχα. Το μεν σπανάκι από 1,66 € έφτασε φέτος δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα στο 1,44 €, μείωση κατά 0,22 €, τα δε μήλα (Γκραντ Σμιθ) από 1,56 € μειώθηκαν κατά 0,16 €, δηλαδή στο 1,40 €.

Τα υπόλοιπα κατά σειρά (προϊόν, τιμή α’ δεκαπενθήμερο Απριλίου 2017 σε ευρώ, τιμή β’ δεκαπενθήμερο Απριλίου 2016 σε ευρώ, μείωση σε ευρώ, μείωση τοις εκατό):

-Κρεμμύδια (ξερά), 0,79, 0,87, 0,08, 9%.

-Καρότα, 0,99, 1,08, 0,09, 8%.

-Μαρούλι, 1,52, 1,66, 0,14, 8%.

-Πράσο, 1,37, 1,48, 0,11, 7,5%.

-Μπανάνες, 1,93, 2,04, 0,11, 5%.

-Φράουλες, 2,93, 3,06, 0,13, 4%.

-Κρεμμύδια (χλωρά), 1,69, 1,74, 0,05, 3%.

-Μήλα (Στάρκιν), 1,44, 1,49, 0,05, 3%.

-Μελιτζάνες (ψιλές), 1,95, 2,00, 0,05, 2,5%.

-Χόρτα, 1,80, 1,83, 0,03, 1,5%.

 

Ίδια τιμή

Όπως προαναφέρθηκε, σε 4 μόλις προϊόντα, σύμφωνα τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού του α’ δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2017 σε σχέση με το β’ δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2016, οι τιμές παρέμειναν σχεδόν ίδιες.

Ο άνηθος (τεμάχιο), το λάχανο (λευκό), ο μαϊδανός (τεμάχιο) και τα μήλα γκόλντεν ήταν τα 4 φρέσκα οπωροκηπευτικά που δεν παρουσίασαν καμία σχεδόν αυξομείωση.

 

Στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου

Στη λαϊκή αγορά οπωρολαχανικών του Σαββάτου βρέθηκε χθες η «Θ» συνομιλώντας με παραγωγούς και εμπόρους. Κραυγή αγωνίας και απελπισίας από τους ίδιους με την οικονομική τους κατάσταση και τη μείωση της κατανάλωσης να κυμαίνεται από 30% έως 50% φέτος μία εβδομάδα πριν το Πάσχα σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρσι.

Οι πάγκοι στη λαϊκή αγορά χθες στις περισσότερες των περιπτώσεων στις 13.00 σχεδόν γεμάτοι δείχνοντας την απελπισία παραγωγών-εμπόρων και την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών.

Παραγωγός τόνισε ότι φέτος σε σχέση με πέρσι η πτώση είναι περίπου στο 50% με τις τιμές να παραμένουν ίδιες.

Έμπορος στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου ανέφερε ότι στα περισσότερα προϊόντα οι τιμές είναι μειωμένες, ιδίως στα λαχανικά, ενώ λίγο «τσιμπημένη» τιμή έχουν οι τομάτες και αυτό λόγω του καιρού, όπου σε Πελοπόννησο και Βόλο δεν υπάρχει παραγωγή.

Ο ίδιος επισήμανε ότι φέτος σε σχέση με πέρσι η μείωση κατανάλωσης είναι της τάξης του 30% περίπου, με τη σημείωση ότι και πέρσι η δουλειά ήταν πολύ πεσμένη.

«Πολλές φορές στη λαϊκή αγορά η λιανική τιμή των προϊόντων είναι πιο κάτω και από τη χοντρική. Μπαίνουμε μέσα. Ο κόσμος είναι σφιγμένος και δεν έχει χρήματα. Βλέπεις ανθρώπους με μία τσαντούλα και λίγα προϊόντα μέσα σε αυτή» επισημαίνει άλλος παραγωγός.

ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το