Τοπικά

Καταλήψεις σε έξι Τμήματα του Πανεπιστημίου στο Βόλο- Αντιδράσεις για κατάργηση του ασύλου και τα μέτρα για τους «αιώνιους»

Σε κατάληψη έξι Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχώρησαν χθες οι φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και για την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τους «αιώνιους» φοιτητές, όπως είναι το ν+2, δηλαδή να διαγράφεται όποιος φοιτητής ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών συν δύο χρόνια.

Έτσι δεν έγιναν μαθήματα στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής που στεγάζονται στο συγκρότημα του Πεδίον Άρεως, όπως το Χωροταξίας, το Πολιτικών Μηχανικών, το Μηχανολόγων Μηχανικών, το Αρχιτεκτόνων. Παράλληλα δεν έγιναν μαθήματα λόγω κατάληψης και στα δύο Τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, δηλαδή το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, καθώς και το Τμήμα Ιχθυολογίας.

Λόγω των κινητοποιήσεων ανεστάλησαν οι ακαδημαϊκές λειτουργίες των Τμημάτων, δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα, ενώ έκλεισαν και οι γραμματείες.

Σήμερα θα φανεί αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Πάντως οι φοιτητές ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό «παρών» και στη συνεδρίαση της Συγκλήτου που θα διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι στην Καρδίτσα.

Σε ανακοίνωσή τους φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «υπάρχει έλλειψη σε αίθουσες και εργαστήρια, αφού πλέον υπάρχουν 6 Τμήματα στο Πολυτεχνείο και 7 στον Θόλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται μαθήματα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ σε διάφορα κτίρια του Πανεπιστημίου, από τον Θόλο μέχρι και τα Πολυτεχνεία, ενώ παράλληλα γίνονται και μαθήματα σε προκάτ όπως στους Μηχανολόγους Μηχανικούς, ενώ τα δύο νέα τμήματα στον Βόλο θα στεγάζονται σε παλιό φροντιστήριο.

Οι ελλείψεις στη στέγαση είναι πιο εμφανείς από ποτέ, καθώς υπάρχουν μόνο 40 δωμάτια για 14.000 φοιτητές και μόνο για το 1ο έτος. Παράλληλα δωρεάν σίτιση δικαιούνται ελάχιστοι φοιτητές και οι υποδομές που ήδη υπάρχουν, δεν καλύπτουν ούτε αυτές τις ανάγκες, με συνέπεια να δημιουργείται μια τεράστια ουρά από φοιτητές που περιμένουν να φάνε στη λέσχη.

Η κατάσταση με τις αλυσίδες και τους κύκλους μαθημάτων έχει φτάσει στο απροχώρητο, δυσκολεύοντας όλο και περισσότερο τη δυνατότητα να τελειώσουμε με τις σπουδές μας στην ώρα μας. Ενώ την ίδια ώρα περιορίζουν τις μετεγγραφές των φοιτητών και εφαρμόζουν το ν+2 με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τις σπουδές μας και να μας απειλούν για διακοπή των σπουδών μας».

Από την πλευρά του ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Νίκος Δαναλάτος τόνισε πως «αυτό που τόνισα στους φοιτητές, οι οποίοι έκαναν χθες κατάληψη στο κτίριο της Γεωπονικής, ήταν πως η κυβέρνηση έχει ακόμη νωπή θητεία και στο ζήτημα των «αιώνιων» φοιτητών ακόμη είναι στον σχεδιασμό. Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος με το ν+2, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις για διάφορες περιπτώσεις φοιτητών που ξεπερνούν αυτά τα χρόνια σπουδών, όπως αυτοί που εργάζονται, που ασθένησαν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα, που έτυχε να πέσουν σε καθηγητές που πολύ δύσκολα δίνουν το πέντε στις εξετάσεις για τους φοιτητές».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το