Τοπικά

«Καταφύγια» αστέγων στον Βόλο – Η κρίση δημιούργησε τους λεγόμενους «νεοάστεγους»

Η ζωή δεν είναι «στρωμένη» για όλους, δεν προσφέρει τις ίδιες ευκαιρίες και τα προβλήματα που εμφανίζονται, μπορούν να ανατρέψουν αυτά που άλλοτε θεωρούνταν δεδομένα από οικογένειες συμπολιτών. Η έλλειψη δουλειάς, τα οικονομικά προβλήματα και πολλές φορές και η έλλειψη συγγενών τους έκαναν να χάσουν τα πάντα και έμειναν ξαφνικά άστεγοι. Ο καιρός «αγριεύει» και όλοι σκεφτόμαστε αυτούς που δεν έχουν στέγη. Στήριγμά τους οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, ο Ξενώνας Αστέγων της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, η Εκκλησία και ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» που πολλές φορές κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τους βοηθήσουν.

Από τον Οκτώβριο του 2019 ο Ξενώνας Αστέγων στη Νεάπολη έχει περιθάλψει 28 συμπολίτες μας που ήταν μόνοι ή οικογένειες. Πρόκειται για 12 άνδρες, εννιά γυναίκες και επτά ανήλικα παιδιά. Δεκαπέντε συμπολίτες φιλοξενούνται στον Ξενώνα Αστέγων που λειτουργεί στην Άλλη Μεριά. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνδρες που δεν είχαν οικογένεια για να τους συμπαρασταθεί.
Ο Ξενώνας στη Νεάπολη λειτουργεί μέσω ΕΣΠΑ και είναι μεταβατικού χαρακτήρα. Μπορεί κάποιος να φιλοξενηθεί για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης, αν κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί πάλι στην κοινωνία, αφού έχει σταθεί στα πόδια του.
Χέρι βοηθείας για τους άστεγους «απλώνεται» όμως και μέσω του προγράμματος «Streetwork» του Ξενώνα. Κοινωνικός λειτουργός μαζί με κλιμάκιο αποτελούμενο από νοσηλεύτρια και ψυχολόγο κάνουν παρεμβάσεις στον δρόμο δύο φορές την εβδομάδα για τον εντοπισμό των αστέγων, ενώ παρεμβαίνουν και μετά από κλήσεις πολιτών. Ειδικότερα, το ίδιο μέσα σε έναν χρόνο έχουν γίνει 18 παρεμβάσεις για ισάριθμους άστεγους μετά από τηλεφώνημα που έκαναν πολίτες.
Η προσέγγιση όμως στον δρόμο είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, καθώς πολλές φορές οι άστεγοι δεν βρίσκονται στο σημείο που τους είδαν οι πολίτες και τηλεφώνησαν, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αστέγων που δεν θέλουν να ενταχθούν σε ξενώνα.

Το κλιμάκιο του Streetwork φροντίζει για τη διασύνδεσή τους με άλλες υπηρεσίες προκειμένου να βοηθηθούν, διερευνούν τι επιθυμούν οι άστεγοι για να δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες, τους κατευθύνουν πώς θα μπορούν να αναζητήσουν σπίτι, αν είναι δικαιούχοι επιδόματος, τους ενημερώνουν για σημεία όπου παρέχεται σίτιση, για διαθέσιμες θέσεις εργασίας ή προκηρύξεις, ενώ τους παραπέμπουν και σε δομές ιατρικής φροντίδας. Όμως και στις περιπτώσεις που το κλιμάκιο δεν έχει βρει τον άστεγο για να τον βοηθήσει, ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι υπηρεσίες της γύρω περιοχής.
Υπάρχουν όμως και άστεγοι που έχουν χτυπήσει από μόνοι τους την πόρτα του ξενώνα ή έχουν επικοινωνήσει μαζί του καθώς βρίσκονται σε καθεστώς επισφαλούς στέγασης.
Όλες οι περιπτώσεις όμως δεν είναι ίδιες και πολλοί συμπολίτες έμειναν άστεγοι, όταν το προηγούμενο διάστημα ζούσαν μία κανονική ζωή. Είχαν δουλειές, χρήματα και ξαφνικά τα έχασαν όλα. Κάποιοι από τους άστεγους βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση μετά από πτώχευση της επιχείρησής τους, ήταν αποκατεστημένοι οικονομικά, αλλά η κρίση δημιούργησε τους λεγόμενους «νεοάστεγους».

To 2014 μία γυναίκα με τον σύζυγό της στον Βόλο έχασαν τα πάντα, τους πήρε η τράπεζα το σπίτι, το συγγενικό περιβάλλον δεν τους φιλοξένησε και βρέθηκαν σε παγκάκι. Με τη συνδρομή της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ το αντρόγυνο περιθάλφθηκε, βγήκαν οι συντάξεις τους και μέσω του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» κατάφεραν να νοικιάσουν ξανά σπίτι.
Εργολάβος οικοδομών τα έχασε όλα από ακάλυπτες επιταγές και βρέθηκε στον δρόμο. Η ΚΕΚΠΑ τον βοήθησε να σταθεί στα πόδια του, μπήκε στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» και πλέον δραστηριοποιείται πάλι με τις εργολαβίες σε πόλη της Θεσσαλίας.
Ανάλογη περίπτωση καταγράφηκε και με έναν μάγειρα στον Βόλο. Έμεινε στον Ξενώνα για 1,5 χρόνο και στη συνέχεια βρήκε δουλειά μέσω προγραμμάτων στο εξωτερικό, σε μεγάλο εστιατόριο.

Αυτό όμως που συγκλονίζει, είναι ένας ανήλικος 16 ετών, το 2016, σε περιοχή εκτός Βόλου, που έμενε μόνος του σε ερειπωμένο σπίτι, αφού τον εγκατέλειψαν οι γονείς του. Φιλοξενήθηκε στον Ξενώνα και έγινε ο πρώτος «Νικόλας», η μασκότ του Δήμου Βόλου για τα Χριστούγεννα. Ολοκλήρωσε το σχολείο, σπούδασε στο ΔΙΕΚ και σήμερα είναι σεφ.
«Έγινε μεγάλος αγώνας με πολλές συνεντεύξεις για να μας βοηθήσει ο κόσμος. Τους ζητούσαμε να μας ενημερώσουν αν ακούσουν για περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια. Ο κόσμος έγινε πομπός και μας έπαιρνε τηλέφωνα για ανθρώπους που είχε δει στους δρόμους ή για περιπτώσεις που είχε ακούσει. Στη συνέχεια πηγαίναμε εμείς. Σήμερα οι πολίτες ξέρουν την προσπάθεια που γίνεται και είναι στο πλευρό μας. Ο κόσμος έχει καταλάβει τι δουλειά κάνουμε» δήλωσε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Νατάσα Μορφογιάννη.
Η ΚΕΚΠΑ αυτή την περίοδο συντηρεί περισσότερες από 20 οικογένειες για να μη χρειαστεί να μπουν στον Ξενώνα Αστέγων. «Αν μια οικογένεια έχει σπίτι, αλλά δεν έχει μεροκάματο, δεν θέλουμε να τους ιδρυματοποιήσουμε. Τους βοηθάμε στο σπίτι τους και ψάχνουμε να τους βρούμε δουλειά μέσω γνωστών επιχειρηματιών που έχουμε, για να ορθοποδήσουν» πρόσθεσε.
Σημαντική είναι όμως και η ανταπόκριση των πολιτών και επιχειρήσεων στην έκκληση της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ να συνδράμουν με τρόφιμα ή δωροεπιταγές. «Η ανταπόκριση του κόσμου πάει πολύ καλά. Δεχόμαστε προσφορές. Στην προσπάθειά μας βοήθησε ακόμη και μία γιαγιά που παίρνει 360 ευρώ σύνταξη. Ήθελε να βοηθήσει και μας έφερε ντομάτες, αγγούρια, καρότα και μανέστρα για να δώσουμε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη» σημείωσε η κ. Μορφογιάννη.

Ο π. Θεόδωρος Μπατάκας μίλησε για τη βοήθεια που προσφέρει «Ο Εσταυρωμένος» στους άστεγους συμπολίτες. Από το 2009 μέχρι σήμερα «Ο Εσταυρωμένος» λειτουργεί ξενώνες στο κέντρο της πόλης και έχει προσφέρει 19.700 διανυκτερεύσεις στους ξενώνες και σε ξενοδοχεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτή την περίοδο φιλοξενεί στους ξενώνες του τρεις γυναίκες και έναν άνδρα που δεν είχαν σπίτι.
Παράλληλα προσφέρει σε άστεγους τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια, είδη προσωπικής ανάγκης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δίνεται και χρηματικό βοήθημα. Αρωγός στην προσπάθειά του είναι οι εθελοντές. Πολλοί από τους άστεγους σιτίζονται από συσσίτια της εκκλησίας και από το Κέντρο Σίτισης Απόρων «Δος Ημίν Σήμερον».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το