Τοπικά

Οι οίνοι του Πηλίου “συναντούν” τις παγκοσμίως γνωστές ποικιλίες της Σαντορίνης – Εκδήλωση γευσιγνωσίας στο Βόλο

Σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στις 7.00 το απόγευμα, στο Ξενοδοχείο «Ξενία» Βόλου, ο οινοποιός Αντώνης Αργυρός από την Σαντορίνη θα παρουσιάσει τα προϊόντα του παγκοσμίως γνωστού αμπελώνα της Σαντορίνης και θα προβάλει ανέκδοτες φωτογραφίες από την οινική πορεία του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. «Ο Αμπελώνας της Σαντορίνης και τα προϊόντα του στην πορεία του χρόνου», είναι το θέμα της παρέμβασής του. Θα επιχειρήσει να κάνει σύνδεση των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου της περιοχής Νοτίου Πηλίου με τις ποικιλίες της Σαντορίνης.

Με τη δράση αυτή συνεχίζονται και τη νέα χρονιά οι εκδηλώσεις του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο του Θεματικού έτους, «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».
Λόγω του πλήθους των προτάσεων για δράσεις και εκδηλώσεις, που δε στάθηκε δυνατό να ολοκληρωθούν τον προηγούμενο χρόνο, συνεχίζεται και για το 2017 με εξαιρετικές δράσεις και εκδηλώσεις, σε συνεργασία με πολλούς φορείς από την περιοχή μας, αλλά και εκτός Μαγνησίας.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα της «Μαγνήτων Κιβωτού», έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και στοχεύει να αναδείξει τα οινικά προϊόντα της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας του αμπελώνα και τις προοπτικές των παραγόμενων κρασιών.
Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα στους επισκέπτες της εκδήλωσης αυτής να γνωρίσουν τους Πηλιορείτες οινοποιούς, να τους ακούσουν να καταθέτουν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάζουν την ποιότητα και τις προοπτικές των παραγόμενων προϊόντων τους. Όσοι παραστούν στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν μαζί τους ένα ταξίδι στον χρόνο, γνωρίζοντας και τους ανθρώπους που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία του κρασιού στο Νότιο Πήλιο.
Το κλίμα του Νοτίου Πηλίου ευνοεί την ανάπτυξη αμπελώνων γιατί επηρεάζεται από τους υγρούς ανέμους που φυσούν από το Αιγαίο, με αποτέλεσμα να έχουν οι ανατολικές πλαγιές πιο δροσερά καλοκαίρια και πιο ψυχρούς χειμώνες από τις δυτικές. Στη χαμηλότερη ζώνη του βουνού επικρατεί τυπικά μεσογειακό κλίμα, με ήπιο και βροχερό χειμώνα αλλά παρατεταμένο και ξηρό καλοκαίρι.
Ο Λάζαρος Καριπίδης από το «Κτήμα Μηλέα», ο Νίκος Ρακής από τους «Αμπελώνες Ρακή» και ο Οινολόγος Ανδρέας Πατιστής, η νέα γενιά από τους «Βιολογικούς Αμπελώνες, Οινοποιείο Οικογένειας Πατιστή», θα αναφερθούν στις εμπειρίες τους και θα αναλύσουν στο κοινό τις ποικιλίες και την ποιότητα των προϊόντων τους.
Η «Μαγνήτων Κιβωτός», το αμέσως προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση και για την περιοχή της Νέας Αγχιάλου και Αλμυρού, όπου δραστηριοποιούνται ανάλογες επιχειρήσεις.
Σημαντική είναι και η παρέμβαση του σεβασμιότατου μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, προέδρου του φορέα.
Εξαιρετική σημασία έχουν και δύο γεγονότα που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της εκδήλωσης, που δεν είναι και τόσο συνηθισμένα στην περιοχή μας.
Ο οινοποιός Αντώνης Αργυρός, θα μυήσει τους παρευρισκόμενους σε μια κεντρική γευστική δοκιμή του Ασύρτικου κρασιού Σαντορίνης, της ετικέτας «Άγιος Αύγουστος».
Ενώ ανάλογες κινήσεις θα πραγματοποιήσουν και οι Πηλιορείτες παραγωγοί, παρουσιάζοντας τα κρασιά τους.
Επί πλέον θα απονεμηθεί το «Βραβείο του Κοινού», αποτέλεσμα από την τυφλή επιλογή του λευκού κρασιού μεταξύ δέκα ατόμων, εκ των παρευρισκόμενων (η επιλογή τους θα γίνει με κλήρωση).
 Με τον ίδιο τρόπο, κλήρωση, θα γίνει και η ανάδειξη τεσσάρων τυχερών, που θα λάβουν από τρεις φιάλες κρασιού επιλογής, με υπογραφή του κάθε παραγωγού.
Οι διοργανωτές προσκαλούν τους φίλους του εκλεκτού κρασιού, να ανακαλύψουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ασύρτικου και τη δυναμική των terroir της Σαντορίνης, αλλά και των ποικιλιών του Νοτίου Πηλίου μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων. Το κρασί είναι φτιαγμένο για να συνοδεύει και να συνοδεύεται από φαγητό. Για τον λόγο αυτό, το Ξενοδοχείο Ξενία έχει επιλέξει εξαιρετικές γεύσεις για να ανοίξει την όρεξη των παρευρισκόμενων.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το