Τοπικά

Ίδρυση Τετράγλωσσου Ηλεκτρονικού Φιλολογικού περιοδικού ‘logoπλάστης’

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την ίδρυση του πολύγλωσσου ηλεκτρονικού, φιλολογικού περιοδικού «logoπλάστης», στο οποίο -κυρίως- οι μαθητές και οι μαθήτριες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα δημοσιεύουν έργα λόγου, τα οποία εκπόνησαν με την παραίνεση και την υποστήριξη των καθηγητών τους.

Συγκεκριμένα, ο «logoπλάστης» είναι ψηφιακό μαθητικό περιοδικό φιλολογικού και φιλοσοφικού περιεχομένου με έργα λόγου, όπως δοκίμια ή ποιήματα γραμμένα σε τέσσερεις γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Οι γλώσσες αυτές είναι και εκείνες οι οποίες διδάσκονται στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μαγνησίας. Τα έργα λόγου μπορούν, επίσης, να συνοδεύονται από φιλολογική ανάλυση εκ μέρους του επιμελητή εκπαιδευτικού και σχετικές παραστάσεις – δημιουργίες των ίδιων των μαθητών.
Το περιοδικό αυτό θα εκδίδεται κάθε τρείς μήνες και απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πρόσωπο.
Η θεματογραφία του ψηφιακού περιοδικού είναι έργα λόγου μαθητών, ενταγμένα σε ένα συγκεκριμένο θέμα, σε γλώσσα της επιλογής τους. Το θέμα κάθε τεύχους προσδιορίζεται κάθε φορά από την Επιστημονική Επιτροπή, διαχέεται στους εκπαιδευτικούς των σχολείων, εκείνοι προτείνουν και ενθαρρύνουν τους μαθητές τους στη συγγραφή και επιλέγουν τα έργα τους, τα οποία αποστέλλονται στην Επιστημονική Επιτροπή για αξιολόγηση, έγκριση και δημοσίευση στο περιοδικό. Το περιοδικό, επίσης, θα εμπεριέχει ειδικά αφιερώματα σε λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, φιλολογικά θέματα ή σε πρόσωπα σχετικής ενασχόλησης.

Σκοπός του ηλεκτρονικού μαθητικού περιοδικού «logoπλάστης» είναι να δώσει ένα βήμα στους μαθητές για δημιουργική έκφραση, για την απόκτηση και κατάκτηση δεξιοτήτων δημιουργικής γραφής, τη δυνατότητα για επαφή με τη φιλαναγνωσία, με φιλοσοφίες, κουλτούρες και πολιτισμούς. Με τον τρόπο, αυτό οι μαθητές δεν είναι μόνο αναγνώστες αλλά και μικροί συγγραφείς. Επιπλέον, το περιοδικό παρέχει στους μαθητές ενδυνάμωση, αυτοπεποίθηση, έμπνευση και ικανοποίηση πραγμάτωσης. Το ψηφιακό περιοδικό είναι προσβάσιμο από άτομα με ειδικές ανάγκες και δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε μαθητές με προβλήματα όρασης σύμφωνα με τα πρότυπα WCAG2.1, Section 508, EN301 549.
Το περιοδικό θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, έχει πάρει ISSN 2945-2201 από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταχώρησή του στο Διεθνή Συλλογικό Κατάλογο Εκδόσεων σε Σειρές στο Παρίσι.

Οι συντελεστές της έκδοσης, όπως έχουν καταχωριστεί στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, είναι:

Διευθυντής έκδοσης: Σωκράτης Σαβελίδης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Υπεύθυνη Ύλης: Βασιλική Μαντζώρου, Φιλόλογος Εκπαιδευτικός

Επιστημονική Επιτροπή

Αρετή Τζανετοπούλου,           Σύμβουλος Φιλολόγων

Αλεξία Καπραβέλου,   Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων

Παναγιώτα Σωτήρχου,            Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής Γλώσσας

Χάιδω Νάτση,             Σύμβουλος Εκπαίδευσης Γαλλικής Γλώσσας

Ευάγγελος Αλαφροπάτης,      Σύμβουλος Εκπαίδευσης Γερμανικής Γλώσσας

Βασιλική Μαντζώρου, Φιλόλογος Εκπαιδευτικός

Ειρήνη Χανιά,              Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας

Χαριτίνη Χατζή,                       Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας

Ευανθία Ζωϊτοπούλου,           Εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας

Αθηνά Ιωαννίδου,                   Εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας

Layout – Design

Εικαστική Επιμέλεια: Καμόσου Ελπινίκη, Εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικών Μαθημάτων

Γραφιστική Επιμέλεια: Κλένδρου Δήμητρα, Εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικών Σπουδών

Ηλεκτρονική Επεξεργασία & Διανομή

Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Μαγνησίας

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το