Τοπικά

Η συντονίστρια Λύτρα Μαρία μιλά για τη βραβευμένη Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής -«Φάρμακα ή τροφές για το κάθε πουλί τα αγοράζουμε μόνοι μας»

Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής αποτελείται από τρία άτομα, τη συντονίστρια Λύτρα Μαρία και τους Λαδόπουλο Ιωάννη και Ηγουμένου Γεωργία. Ιδρύθηκε το 2019 και είναι μία εθελοντική, βραβευμένη και πρωτοποριακή πρωτοβουλία του σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν σε όλη την Ελλάδα περίπου 300 πρόσκοποι σε 100 σημεία σε όλη τη χώρα, οι οποίοι έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση από εξειδικευμένους συνεργάτες και φορείς και έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορούν να σπεύσουν και να διασώσουν οποιοδήποτε ζώο της άγριας πανίδας κινδυνεύει. Η συντονίστρια Μαρία Λύτρα αναφέρεται στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο της ΠΟΔΑΖ. Σε αυτήν μπορούν να εκπαιδευτούν οι πολίτες, αλλά και τα παιδιά.
«Ζητάμε τη στήριξη όλων, ακόμη και σε μία διάσωση να μας βοηθήσει κάποιος για εμάς θα είναι μεγάλη βοήθεια» υποστηρίζει η ίδια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πότε έγινε η πρώτη διάσωση;
Τον Νοέμβριο του 2020 η Ένωση Παλαιών Προσκόπων που ανήκουμε παρακολουθήσαμε την πέμπτη βασική εκπαίδευση διασωστών όπου και εκπαιδευτήκαμε. Η πρώτη μας διάσωση έγινε στις 3 Απριλίου του 2021 σε έναν γλάρο, ο οποίος βρισκόταν τραυματισμένος στον Κάλαμο του Νοτίου Πηλίου. Το 2021 πραγματοποιήσαμε 17 διασώσεις και το 2022 27 διασώσεις.

Τι είδους αρπακτικά έχετε διασώσει;
Έχουμε διασώσει γκιώνη, κουκουβάγια, δεκαοχτούρα, πετροχελίδονο, κιρκινέζι, ξεφτέρι, πολλές σταχτάρες και γλάρους που έχει η περιοχή μας, ένα χοχουριστή, αγριοπερίστερο και νυχτερίδα. Είναι είδη που υπάρχουν στην περιοχή μας, π.χ. δεν θα διασώσουμε ένα φλαμίνγκο, γιατί δεν υπάρχει στην περιοχή μας.

Συνεργάζεστε με κάποιον φορέα;
Ο φορέας με τον οποίο συνεργαζόμαστε είναι στη Θεσσαλονίκη, ονομάζεται Δράση για την Άγρια Ζωή, ο οποίος απαρτίζεται από μία εξειδικευμένη ομάδα εθελοντών επιστημόνων, όπως είναι οι κτηνίατροι, οι βιολόγοι, οι ορνιθολόγοι, οι δασολόγοι και άλλες ειδικότητες.

Ποια ήταν η δυσκολότερη διάσωση αρπακτικών και πόση ώρα διήρκησε η διάσωση;
Η δυσκολότερη διάσωση ήταν σε έναν τραυματισμένο γλάρο στον Κάλαμο Πηλίου, γιατί όταν φτάσαμε εμείς είχε μαζευτεί κόσμος από το χωριό και βλέποντας τον κόσμο, άρχισε να μπαίνει προς τη θάλασσα. Ήταν δύσκολο, γιατί έπρεπε να βουτήξουμε στη θάλασσα, αλλά και ο γλάρος όσο πιο πολύ κόσμο έβλεπε τόσο πιο μέσα πήγαινε.

Συνεργάζεστε και με άλλες διασωστικές ομάδες εντός ή εκτός Βόλου;
Όποιος φορέας μας έχει ζητήσει βοήθεια την έχουμε προσφέρει. Βέβαια, έχουμε δώσει αρκετή δημοσιότητα στην όλη κατάσταση. Πλέον μας έχουν μάθει και οι απλοί πολίτες, οπότε ξέρουν ότι δεν θα αφήσουμε κανένα περιστατικό χωρίς να βοηθήσουμε. Είναι σημαντικό αυτό, γιατί υπάρχουν πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες στην πόλη μας, οπότε απευθύνονται σε εμάς και εμείς κατευθείαν στέλνουμε το τραυματισμένο πουλί ή ζώο στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει και στην Αθήνα φορέας που μπορούμε να συνεργαστούμε, απλά το στέλνουμε στη Θεσσαλονίκη, γιατί ταξιδεύει λιγότερη ώρα το ζώο, οπότε είναι το καλύτερο γι’ αυτό για να φτάσει πιο γρήγορα στα χέρια των ειδικών.

Για να φτάσει το ζώο στη Θεσσαλονίκη ακολουθείτε κάποια διαδικασία;
Η αποστολή για να γίνει ακολουθούμε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πηγαίνουμε στο μέρος που μας έχουν υποδείξει ότι υπάρχει ένα τραυματισμένο ζώο. Το συλλέγουμε, το τοποθετούμε σε χαρτόκουτο, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε από τους κτηνίατρους το ταΐζουμε ή όχι, το ενυδατώνουμε με νερό ή με ηλεκτρολύτες, ανάλογα με το τι μας πουν οι γιατροί. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους κτηνίατρους και την ίδια μέρα ή την επόμενη το πρωί ταξιδεύει το ζώο με το ΚΤΕΛ, το οποίο το κάνει αφιλοκερδώς, δεν μας παίρνει χρήματα γιατί έχουμε συνεργασία και υπάρχει άνθρωπος εθελοντής πρόσκοπος και εκεί, ο οποίος παίρνει το ζώο και το πηγαίνει κατευθείαν στη Δράση για την Άγρια Ζωή. Δηλαδή όλο το κομμάτι είναι προσκοπικό. Επίσης ο συγκεκριμένος φορέας, επειδή έχουμε άριστη συνεργασία του στείλαμε φέτος ένα χοχουριστή που είναι ένα είδος κουκουβάγιας. Όταν θεραπεύτηκε το ζώο, το έστειλε πίσω για να απελευθερωθεί και να επανενταχθεί στο δικό του περιβάλλον.

Σκέφτεστε να ασχοληθείτε και με διασώσεις άλλων ειδών;
Όχι, γιατί δεν είμαστε εκπαιδευμένοι. Η εκπαίδευσή μας είναι μόνο για την άγρια ζωή. Δηλαδή με κατοικίδια δεν μπορούμε να ασχοληθούμε, γιατί δεν είμαστε εκπαιδευμένοι στο τι πρέπει να κάνουμε.

Σε περίπτωση που κάποιο ζώο κινδυνεύει μέχρι να φτάσει η ομάδα διάσωσης οι πολίτες τι μπορούν να κάνουν;
Οι πολίτες το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βάλουν γάντια και να υπάρχει μια μεγάλη προστασία του ανθρώπινου παράγοντα. Δηλαδή πρώτα θα κοιτάξουμε τον άνθρωπο να μην κινδυνεύει, και έπειτα να το βάλουν σε ένα χαρτόκουτο, αυτό όσον αφορά στα πουλιά. Ένα άλλο ζώο θέλει άλλη αντιμετώπιση.

Πώς αισθάνεστε που βραβευτήκατε για δεύτερη φορά;
Υπερηφάνεια, χαρά και σου δίνει ένα κίνητρο για να συνεχίσεις και ακόμη περισσότερο. Επίσης βραβευτήκαμε το 2021 και το 2022 από το σώμα Ελλήνων Προσκόπων με τον Διασωστικό Επεισίωντα και το 2021 και το 2022, με τον οποίο βραβεύονται οι πιο ενεργές, με τις περισσότερες και δυσκολότερες διασώσεις, προσκοπικές ομάδες.

Οι απλοί πολίτες μπορούν να εκπαιδευτούν;
Εμείς ως πρόσκοποι είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους πολίτες, δηλαδή όσοι ευαισθητοποιημένοι απλοί πολίτες θέλουν, μπορούν να έρθουν στην ομάδα μας, να τους εκπαιδεύσουμε και να βοηθάνε και αυτοί στις διασώσεις. Δεν είναι κάτι δύσκολο, ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν. Δεν χρειάζεται να είναι γιατροί, κτηνίατροι, να έχουνε γνώσεις, γιατί και εμείς δεν είμαστε γιατροί, απλοί εθελοντές είμαστε. Είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο και τους καλούμε να έρθουν στην παρέα μας και να μας βοηθήσουνε σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και τις διασώσεις των ζώων.

Πότε τραυματίζονται τα πουλιά;
Συνήθως τα πουλιά τραυματίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή τώρα από το Πάσχα περίπου ξεκινάνε με τις ζέστες κορυφώνεται το γεγονός και σταματάνε περίπου κατά το φθινόπωρο. Τον χειμώνα είμαστε ήρεμοι σχετικά.

Πραγματοποιήσατε καμία διάσωση το 2023;
Η πρώτη μας διάσωση ήταν ένας γλάρος που είχε καρφωθεί στο ράμφος του και στο πόδι του, ήταν πιασμένα μεταξύ τους με ένα δόλωμα ψαράκι με τρεις σαλαγκιές. Έπρεπε να το κόψουμε όλο αυτό για να απελευθερωθεί το ζώο και να μπορέσουμε να το στείλουμε μετά στους κτηνίατρους για να το εγχειρίσουνε.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Ζητάμε τη στήριξη όλων, ακόμη και σε μία διάσωση να μας βοηθήσει κάποιος για εμάς θα είναι μεγάλη βοήθεια. Είμαστε εθελοντές πρόσκοποι, δεν έχουμε καμία χρηματική απολαβή. Ό,τι κάνουμε γίνεται με ίδιους πόρους, δηλαδή ακόμα και κάποια φάρμακα που θα χρειαστεί ή ειδικές τροφές, γιατί το κάθε πουλί χρειάζεται κάτι άλλο να φάει, τα αγοράζουμε εμείς μόνοι μας. Δεν έχουμε καμία επιδότηση από το κράτος ή από κάποιον άλλο φορέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το