Κόσμος

Η Ευρώπη στα χέρια των γυναικών

Δύο γυναίκες αναλαμβάνουν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τα ηνία της ευρωπαϊκής πολιτικής και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Οι ηγέτες της Ε.Ε. ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις κατέληξαν σε δύο πρόσωπα-έκπληξη: την υπουργό Αμυνας τη Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγχρόνως, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αναλάβει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, που ανήκει στο κόμμα των Φιλελευθέρων, ενώ ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας αναλαμβάνει ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών που ανήκει στο κόμμα των Σοσιαλιστών Γιόσεπ Μπορέλ. Η θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου παραμένει ακόμα υπό συζήτηση, καθώς μέχρι το βράδυ αργά πρέπει να καταθέσουν τους υποψηφίους και να ψηφιστούν σήμερα. Τα παραπάνω ονόματα άρχισαν να συζητιούνται μόλις τη Δευτέρα το απόγευμα και αφού η πρόταση να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, που ήταν και υποψήφιος για την θέση εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δέχθηκε τεράστιες αντιδράσεις. Η υποψηφιότητα Τίμερμανς δημιούργησε αντιστάσεις και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που δεν δεχόταν να αφήσει την κορυφαία θέση της Ε.Ε. σε άλλη πολιτική οικογένεια μετά την εκλογική τους πρωτιά στις ευρωεκλογές, αλλά και μία σειρά από χώρες του Βίσεγκραντ που είχαν δεχθεί σκληρή κριτική από τον Ολλανδό πολιτικό για τα θέματα κράτους δικαίου στη χώρα τους.

Οι δύο γυναίκες στις κορυφαίες θέσεις προέρχονται από τις δύο ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε., Γαλλία και Γερμανία, και ανήκουν και οι δύο στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος από τις ανατολικές χώρες στις κορυφαίες θέσεις, κάτι που ενδέχεται να μεγαλώσει το χάσμα και τις εντάσεις μεταξύ ανατολικών και δυτικών χωρών, ενώ άλλοι λένε ότι η απόσυρση της υποψηφιότητας Τίμερμανς μπορεί να θεωρηθεί και ως μία νίκη των ανατολικών κρατών-μελών. Γι’ αυτό και αναμένεται ότι στην θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι κάποιος από αυτή τη μεριά της Ευρώπης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη με ομοφωνία είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη λήξη της Συνόδου, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει στην εκλογή του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και με τη μόνη ηγέτη να απέχει από την ψηφοφορία να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών θεμάτων. Οι Σοσιαλδημοκράτες που είναι κυβερνητικός εταίρος της κ. Μέρκελ αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα της Γερμανίδας υπ. Αμυνας, καθώς ήθελαν να δουν Σοσιαλιστή στην κορυφαία θέση της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται, όπως σημειώνει ανταπόκριση του ΑΠΕ από το Βερολίνο, ότι απέναντι στην Ελλάδα η φον ντερ Λάιεν υπήρξε πάντα αυστηρή. Hδη, το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η πρότασή της απορρίφθηκε εμφατικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αρκετά πιο ευγενικά από τη Μέρκελ. Σε όλη τη διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων υποστήριζε πάντως σθεναρά την πολιτική των μνημονίων, ενώ είχε ασκήσει κριτική και για την πολιτική προσέγγισης προς τη Μόσχα. Υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για το κατά πόσον η παραπάνω πρόταση θα λάβει το πράσινο φως του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα, καθώς με αυτό το πακέτο θέσεων τελειώνει ο θεσμός του Spitzenkandidaten που του έδινε τη δυνατότητα να διορίσει τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής. Ηδη, πολλά μέλη της ομάδας των Σοσιαλιστών έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για την επιλογή των παραπάνω προσώπων και δεν αποκλείεται να καταψηφίσουν την πρόταση των ηγετών.

Έντυπη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το