Άρθρα

“H “άλλη πλευρά” της νυχτερινής ζωής της πόλης και της πολιτικής ηγεσίας της ΔΕΥΑΜΒ”

*Του Κώστα Γαργάλα

Είναι προφανές πως η διαχείριση του νερού ύδρευσης , άρδευσης  και  αποχέτευσης στον Βόλο επί Δημοτικής Αρχής Μπέου και Σια αποκτά ένα επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ξεφεύγει από την αναμενόμενη ,οργανωμένη και ολομέτωπη επίθεση των συστημικών ολιγαρχιών και κορακιών, που στοχεύουν απροκάλυπτα στην ιδιωτικοποίησή τους.  Ξεφεύγει  διότι την ίδια στιγμή τίθενται στο ίδιο τραπέζι και μια σειρά άλλων θεμάτων , που έχουν να κάνουν με την δημοκρατία , τον λόγο , την βαρβαρότητα  ή την  χυδαιότητα του, την δυνατότητα ύπαρξης  της διαφορετικής άποψης και την τύχη της , την ολοκληρωτική επιβολή της  ενστικτώδικης  έναντι της  λογικής σκέψης  (όχι κατ’ ανάγκην προοδευτικής αλλά απλώς λογικής) και μια σειρά από άλλα εξίσου ενδιαφέροντα.

Εστιάζοντας όμως σ’ αυτά, τα κορυφαία όντως, ζητήματα παραμελείται μια άλλη  πτυχή της διοίκησης Μπέου και Σια. Αυτή της αποδοτικότητας, της ποιότητας των έργων  υπό την απόλυτη πολιτική ευθύνη της και της χρηστής διαχείρισης των χρημάτων των πολιτών.  Παρακάμπτοντας αλλά χωρίς να λησμονώ  την τεράστια ευθύνη της στην διαχείριση της υπόθεσης της ΕΡΓΗΛ και για να μην κουράζω, εστιάζω  κατευθείαν στο θέμα.

Προ ολίγων μηνών και με τεράστια καθυστέρηση( κάτι ολόκληρα χρόνια), με τεράστιες   επίσης οικονομικές επιβαρύνσεις για τους απλούς πολίτες –κατοίκους , ξεκίνησε να λειτουργεί (?) επιτέλους το αποχετευτικό της Αγριάς. Με το απλό λοιπόν μάτι ενός απλού πολίτη που τυχαίνει να έχει και μια πολυετή σχέση με την κατασκευή ,παρατηρώ πως σ’ ένα έργο μόλις πρόσφατο, κάποια  εκατομμύρια έχουν διατεθεί, εκτελούνται καθημερινά σημαντικές, μάλλον, εργασίες που δεν μπορεί να είναι και τόσο απλές ή τόσο «φυσιολογικές».

Και τίθενται τα ερωτήματα, νέτα- σκέτα .

1)Οι επισυμβαίνουσες εργασίες στα φρεάτια , στους αγωγούς ή ενδεχομένως  στα αντλιοστάσια, με χρήση  μάλιστα εξειδικευμένων βαρέων μηχανημάτων όπως αυτά των  πασαλώσεων , είναι εργασίες συντήρησης ή αποκατάστασης ;

2) Το χρηματοδοτούμενο αποχετευτικό έργο της Αγριάς παραλήφθηκε στο σύνολό του ή όχι;  Και αν όχι γιατί; Και πότε αυτό πρόκειται να συμβεί;  Μήπως κάτι της διέφυγε να μας πει της «ξεχασιάρας» Δημοτικής Αρχής Μπέου και Σια ,όταν διαφήμιζε από τα δικά της ΜΜΕ  την τερατωδώς καθυστερημένη έτσι κι αλλιώς  «παραλαβή» του έργου;  Ενός έργου που άλλοι βέβαια σχεδίασαν και ξεκίνησαν, αλλά παρουσιάστηκε ως το δικό της όγδοο θαύμα του κόσμου ή ένατο έστω μετά την ‘’κοσμοιστορικής’’  σημασίας  ‘’πολύπλοκη’’ κατασκευή τριών απλούστατων κόμβων, που επίσης από άλλους επινοήθηκαν!

3) Αν οι παρεμβάσεις που σήμερα γίνονται είναι αποκατάστασης και το έργο δεν έχει στο σύνολό του παραληφθεί, τότε ποιος  αναλαμβάνει τις εργασίες αυτές και ποιος επιβαρύνεται το κόστος  αφού ο μοναδικός που υποχρεούται εκ του νόμου να το κάνει είναι ο ίδιος ο ανάδοχος του έργου;

4) Αν πάλι είναι εργασίες αποκατάστασης και το έργο έχει παραληφθεί τότε τι ποιότητας  έργο παρελήφθη υπό την πολιτική ευθύνη της παρούσας Δημοτικής Αρχής;

5)Αν επίσης είναι έργο  αποκατάστασης μετά την παραλαβή ,ποιος ο ανάδοχος του έργου και με ποια διαδικασία του ανατέθηκε αυτό ;

4) Ποιος χρεώνεται το κόστος των εργασιών αυτών και σε ποιο ύψος αυτό ανέρχεται;

Είναι προφανές πως όποια από τις Αντιπολιτεύσεις θα ήθελε, παρά την γενική ραθυμία που εμφανίζεται κι όχι λόγω  θέρους , να ψάξει το  θέμα, υποθέτω πως το παρόν κείμενο αποτελεί μια καλή βάση. Προστίθεται δε στον  κατάλογο  των αμέτρητων θεμάτων που αφορούν άμεσα τον Δημότη αφού στοχεύουν ευθέως πλέον στην αδύνατη , έτσι κι αλλιώς, τσέπη του αλλά και στην λογική του. Κατάλογος που μεγάλωσε από χθες μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες των Δημοτικών Συμβούλων της Παράταξης  « Βόλος  Έξυπνη πόλη» για ένα άλλο έργο που ‘’τρέχει’’ τώρα και είναι κι αυτό έργο Αποχέτευσης  αλλά στην Νέα Αγχίαλο αυτή την φορά. Το τί δε, θα ανακαλύψει μια επόμενη Δημοτική Αρχή για όσα εδώ και έξι χρόνια αλλά και σήμερα συμβαίνουν  και αφορούν σε δημοτικά έργα είναι αντικείμενο μιας άλλης σειράς άρθρων.  Που μπορεί και να έχει τον όγκο εγκυκλοπαίδειας.

Υ.Γ. Φυσικά καμιά απάντηση από την Δημοτική Αρχή Μπέου και Σια και της πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ δεν περιμένω. Ούτε, επίσης φυσικότατα, αναμένω  την οποιαδήποτε ενεργοποίηση κανενός είδους  ελεγκτικού Μηχανισμού για την διερεύνηση σοβαρότατων και ακραίων αυτοδιοικητικών και άλλων φαινομένων ,παρόμοιου τύπου των όσων  παραπάνω περιγράφονται.

*Πολιτικός Μηχανικός

Μέλος της Δ. Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας

Η Απάντηση του Δήμου Βόλου 

Η τακτική της παραβίασης ανοικτών θυρών και η συνήθεια της προσκόμισης γλαυκών εις Αθήνας, είναι φαίνεται συνήθεια στις γραφικότητες της πόλης, όπως είναι ο κ. Γαργάλας. Παρά την πεποίθησή του ότι δεν θα απαντήσουμε, απαντούμε εκθέτοντας τα προφανή.

  1. Οι εργασίες στο φρεάτιο εγγύς του Lidl, αφορούν σε κρυφό ελάττωμα του έργου (εισροή νερού στο φρεάτιο αποχέτευσης), το οποίο έγινε αντιληπτό από την ΔΕΥΑΜΒ και ήδη εκτελείται η αποκατάσταση του προβλήματος. Οι δαπάνες εννοείται ότι είναι σε βάρος του αναδόχου του έργου.
  2. Η ΔΕΥΑΜΒ, με πρόσφατη απόφαση του ΔΣ παρέτεινε τον χρόνο εγγύησης -συντήρησης του έργου κατά 12 μήνες, ώστε και τυχόν άλλα προβλήματα που υπάρχουν να αντιμετωπιστούν πριν την παραλαβή του έργου. Ευνόητο είναι ότι η παραλαβή του έργου δεν έχει συντελεστεί.
  3. Το έργο λειτουργεί αποδοτικά, μέσω της διαδικασίας της Διοικητικής παραλαβής για χρήση και ήδη εκατοντάδες κτήρια της Αγριάς, έχουν συνδεθεί στο δίκτυο αποχέτευσης, ώστε να προστατεύεται ο υπόγειος υδροφορέας και το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό τουλάχιστον όφειλε να το γνωρίζει ο κ. Γαργάλας, καθώς και κτήρια δικού του ενδιαφέροντος έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης.

Ευτυχώς για την πόλη οι πολίτες αντιλήφθηκαν για ποια περίπτωση ομιλούμε και τον έστειλαν στο σπίτι του, απ’ όπου ασκόπως και ακόπως  ομιλεί περί πάντων, προκαλώντας τον γέλωτα πάντων, αιτιολογώντας το επώνυμο που φέρει…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το