Τοπικά

Γρηγόρης Καρταπάνης “Καλαίσθητο ημερολόγιο 2023 με αφιέρωμα σε Π. Θεολόγου”

 

Το ημερολόγιο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών για το 2023 είναι αφιερωμένο στον Βολιώτη ζωγράφο Παλαιολόγο Θεολόγου, έναν καλλιτέχνη που άφησε το στίγμα του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης επί σειρά δεκαετιών και με τη διαδρομή του τίμησε όσο ελάχιστοι τη γενέτειρά του. Ο αντιπρόεδρος της Ε.Θ.Ε., κ. Γρηγόρης Καρταπάνης, μίλησε για τη φετινή έκδοση, που προστέθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2017 με σκοπό την ανάδειξη δημιουργών, οι οποίοι γεννήθηκαν ή δραστηριοποιήθηκαν στον Βόλο.

Το όνομα του Μικρασιάτη στην καταγωγή Παλαιολόγου Θεολόγου προστέθηκε έτσι δίπλα σε εκείνα του Νίκου Χριστόπουλου, του επονομαζόμενου και ζωγράφου του ταρσανά, του διάσημου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, για τον οποίον δεν χρειάζονται περισσότερες συστάσεις, του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου που έζησε για τρεις δεκαετίες σε Βόλο και Πήλιο, του Γιώργου Γουναρόπουλου που ανέλαβε την αγιογράφηση του παρεκκλησιού της Αγίας Τριάδας στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου, του ιμπρεσιονιστή Γιώργου Κοσμαδόπουλου, αλλά και του Κωνσταντίνου Γκέσκου, ενός εκ των κορυφαίων Θεσσαλών ζωγράφων της προπολεμικής περιόδου.
Χάρη στην καθ’ όλα αξιέπαινη πρωτοβουλία της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, η οποία τα τελευταία χρόνια καθιέρωσε την έκδοση των καλαίσθητων ημερολογίων, για να συνοδεύουν την καθημερινότητα όσων τα προμηθεύονται, αναδεικνύονται άνθρωποι που λάμπρυναν τον πολιτισμό της πόλης του Βόλου. Στην ουσία, το ημερολόγιο του 2023 αποτελεί μία μονογραφία για τον αείμνηστο Θεολόγου και πέρα από την εκτενή αναφορά στην απήχηση που έχουν τα έργα του μέχρι και σήμερα, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον βίο του καλλιτέχνη, ο οποίος σε χρόνια δύσκολα και ταραγμένα, «πλήρωσε» τις πολιτικές πεποιθήσεις του με συχνές διώξεις και εξορίες (στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών υπήρξε συγκρατούμενος του μεγάλου ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου).
Στο ημερολόγιο, που ξεπέρασε τις 220 σελίδες, πέρα από τα δεκάδες έργα του Παλαιολόγου Θεολόγου, συμπεριλήφθηκαν κείμενα της προέδρου της Ε.Θ.Ε., κ. Μηλίτσας Ζαρλή – Καραθάνου, που είχε και τον συντονισμό της έκδοσης (η φιλολογική επιμέλεια έγινε από τον κ. Γιώργο Κοντομήτρο), της κ. Χρύσας Δραντάκη και του κ. Κωνσταντίνου Δερβένη, οι οποίοι έβαλαν και αυτοί το… λιθαράκι τους σε μία ακόμη άρτια δουλειά της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών.
«Είναι η 7η χρονιά στη σειρά που αφιερώνουμε το ετήσιο ημερολόγιό μας σ’ έναν καλλιτέχνη, ο οποίος άφησε το στίγμα του στον τόπο μας. Φέτος καταπιαστήκαμε με μια σπουδαία προσωπικότητα, όπως ήταν ο Παλαιολόγος Θεολόγου, ο οποίος άξιζε με το παραπάνω να προστεθεί στη σειρά των συλλεκτικών ημερολογίων που κυκλοφορούμε ανελλιπώς από το 2017», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρταπάνης, ενώ πρόσθεσε: «Πέρα από το διακριτό προσωπικό ύφος που είχε υιοθετήσει, μετουσίωσε με ευαισθησία σε πολλές εικαστικές δημιουργίες του τα τραυματικά βιώματα που είχε, λόγω των διώξεων που υπέστη για τα πολιτικά «πιστεύω» που είχε και την ένταξή του στον χώρο της Αριστεράς».
Στη συνέχεια, ο Βολιώτης ερευνητής και συγγραφέας, στάθηκε σε μία ακόμη λεπτομέρεια: «Στις αρχές Φεβρουαρίου θα συμπληρωθούν έξι χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, υπήρξε γνώριμος σε μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν «νωπές» αναμνήσεις από τον Θεολόγου, ο οποίος φεύγοντας από τη ζωή άφησε πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά, χάρη στο πηγαίο ταλέντο που τον διέκρινε στη ζωγραφική».
Κλείνοντας, ο κ. Γρηγόρης Καρταπάνης αναφέρθηκε στο αφιέρωμα που συμπεριλήφθηκε στο φετινό ημερολόγιο για τον διεθνούς φήμης μουσικολόγο Απόστολο Κώστιο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2021: «Το κείμενο γράφτηκε, γιατί ο εκλιπόντας υπήρξε φίλος και επίλεκτο μέλος της Εταιρείας επί σειρά ετών».

* Το ημερολόγιο, που τιμάται μόλις 7 ευρώ, διατίθεται από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία του Βόλου, τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου – Κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή, αλλά και την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το