Άρθρα

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη ΔΕΥΑΜΒ

του Απ. Νάνου και Θ. Τσαλούχα*

Η δημοτική αρχή την τελευταία εβδομάδα και ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με πρόταση για την εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ κινήθηκε εξαρχής ύποπτα εν κρυπτώ. Προχώρησε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, δεν έδωσε στους δημοτικούς συμβούλους καμία εισήγηση για το σοβαρό αυτό θέμα, προκάλεσε με τις μεθοδεύσεις της τη διάλυση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως είναι γνωστό το ΚΚΕ, έχει καταγγείλει τις τραμπούκικες πρακτικές της δημοτικής αρχής Βόλου τόσο κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ όσο και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Χρησιμοποιώντας την προσφιλή τακτική της με πληρωμένους μπράβους, security και αστυνομικές δυνάμεις, επιχείρησε να επιβάλει τις επιλογές της για ένα σοβαρό ζήτημα, τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ. Ξαναλέμε ότι είναι γελασμένοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και η δημοτική αρχή αν νομίζουν ότι με αυτές τις μεθόδους θα καλύψουν τις σοβαρές ευθύνες τους στο σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ. Έχουν βαθιά μεσάνυχτα αν πιστεύουν ότι μπορούν να βάλουν στο γύψο το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών της πόλης να διαμαρτύρονται.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν παρεμβαίνει ενάντια στη δημοτική αρχή αλλά συνδράμει με αστυνομικές δυνάμεις και με εισαγγελείς υπέρ της. Και τούτο επειδή έχει βρει στο πρόσωπό του Δημάρχου Μπέου και της πλειοψηφίας έναν καλό κυματοθραύστη τα λαϊκής αγανάκτησης απέναντι στα μέτρα και τις ευθύνες της και έναν αποφασισμένο υπερασπιστή της αντιλαϊκής πολιτικής της στην τοπική διοίκηση. Το λέμε σε όλους τους τόνους ότι απαιτούμε να σταματήσουν τώρα οι διώξεις!

Η ουσία όμως βρίσκεται στα εξής:
Α. Το «μπακαλόχαρτο» της εισήγησης στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύπτει το κριτήριο με το οποίο η δημοτική αρχή Βόλου επιχείρησε να λύσει και να εκκαθαρίσει τη ΔΕΥΑΜΒ. Αν ήταν πραγματικό το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, θα έμπαινε στον κόπο να φέρει νομική γνωμάτευση, να συντάξει οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει την ορθότητα ή μη της πρότασης για λύση και εκκαθάριση με παρουσίαση αναλυτική όλων των εσόδων – εξόδων, των περιουσιακών στοιχείων, των οικονομικών υποχρεώσεων, των δανείων, των έργων που είναι σε εξέλιξη με πρόβλεψη για τις οικονομικές κινήσεις των επόμενων ετών. Κυρίως: αν αυτή πράγματι διασφαλίζει την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτινων πόρων και την προστασία της δημόσιας υγείας και περιουσίας. Όμως, αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Έχει αποδείξει πως και στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, κινείται κατά γράμμα στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες διοικήσεις και την κυβέρνηση, δηλαδή εκείνη της ιδιωτικοποίησης, της ανταποδοτικότητας, συνέπεια των οποίων είναι και το σκάνδαλο με την ΕΡΓΗΛ.

Β. Η δημοτική αρχή Βόλου επέμενε σε μια πρόταση που απαιτούσε για την υλοποίησή της τη σύμφωνη γνώμη των 3/4 των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Με βάση τους συσχετισμούς γνώριζε ότι κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε. Ήθελε να βρει άλλοθι ώστε να φορτώσει αλλού το πολιτικό κόστος των απαράδεκτων απαιτήσεων της ΕΡΓΗΛ τις οποίες θα αποδεχτεί και θα πληρώσει, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των δημοτών. Μαζί με τις δήθεν αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στήνουν ένα αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι, έναν ψευδεπίγραφο πολιτικό διπολισμό ενόψει των τοπικών εκλογών. Πίσω όμως από τον προσχηματικό καυγά, όλοι μαζί έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για τα σκάνδαλα και τις εξελίξεις στη ΔΕΥΑΜΒ, τις πολιτικές τους ευθύνες για την υπεράσπιση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ ως ιδιωτική επιχείρηση και του ληστρικού νομικού πλαισίου που εργολαβικές εταιρίες, όπως και η ΕΡΓΗΛ, αξιοποιούν για να λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο. Από κοινού όλα αυτά τα χρόνια κατηγορούν τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, ως δήθεν προνομιούχους. Εξάλλου, τόσο οι προηγούμενοι όσο και οι νυν έχουν αποδείξει την αποστροφή τους στα δικαιώματα των εργαζομένων και την εμμονή τους στις ιδιωτικοποιήσεις, την υποταγή του Δήμου στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στις πλάτες των δημοτών.

Γ. Αυτό το πλαίσιο το στηρίζουν, το προωθούν, το αξιοποιούν ή το καταγγέλλουν προσχηματικά και υποκριτικά για να σπείρουν τη μοιρολατρική αποδοχή του . Είτε ως εταιρεία η ΔΕΥΑΜΒ, είτε ως υπηρεσία του Δήμου η ύδρευση, αν δεν πας κόντρα στο νομικό πλαίσιο που παραχωρεί όλα αυτά τα προνόμια στις εργολαβικές εταιρίες, αν δεν πας κόντρα στη λογική των εργολαβιών που στόχο έχουν να αυγαταίνουν τα κέρδη των τεχνικών εταιριών, ο λογαριασμός της κάθε ΕΡΓΗΛ θα καταλήγει στους δημότες, απλά από διαφορετική οδό. Τόσο η δημοτική αρχή, όσο και όλες οι άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο εκτός από το ΚΚΕ, δεν εναντιώνονται στα παραπάνω.

Δ. Στην ίδια όχθη μαζί τους βρίσκεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία όχι μόνο δεν εναντιώνεται, αλλά αντίθετα ενισχύει το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, για να κάνουν πλιάτσικο οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το ΚΚΕ, για δεύτερη φορά στις 23/8 κατέθεσε ερώτηση στη βουλή για το θέμα της ΔΕΥΑΜΒ, αφού εδώ και μήνες (από το Μάιο) η κυβέρνηση αρνείται να πάρει θέση. Όταν πρόκειται για να ευδοκιμήσουν τα επιχειρηματικά deals η κυβέρνηση παρεμβαίνει εν μια νυκτί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το περσινό deal μεταξύ Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου, που σε χρόνο ρεκόρ πέρασε τροπολογία για τη διαγραφή των χρεών του Μαρινόπουλου στις ΔΕΥΑ. Αποκαλύπτει ποιες είναι οι προτεραιότητές της, τι εννοεί «έξοδο» και «νέα εποχή».
Καλούμε το λαό του Βόλου να μην μπλεχτεί στις προεκλογικές παγίδες και στις προπαγανδιστικές ασχήμιες που κουκουλώνουν τις ευθύνες των νυν και των προηγούμενων διαχειριστών του δήμου Βόλου, που εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. μετατρέπουν την τοπική διοίκηση και τις υπηρεσίες της σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα της πόλης βάλουν φραγμό στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΜΒ, να απαιτήσουν από τη κυβέρνηση να πάρει θέση και να παρέμβει, για να μπει φραγμός στις οικονομικές απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ και να διασφαλιστεί η λειτουργία των υποδομών, η ποιότητα και η επάρκεια του νερού, καθώς επίσης και η δημόσια υγεία.

*δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το