Τοπικά

Γ. Σούρλας “Η ιστορία απαντά στην κα Ζαχάροβα της Ρωσίας”

Ο πρ. Υπουργός – Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Σούρλας αναφέρει σε δήλωσή του

Στην επίθεση που εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κα Ζαχάροβα εναντίον της χώρας μας, με αφορμή την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα είπε -μεταξύ άλλων- ότι «το ελληνικό κράτος δημιουργήθηκε χάρη στην βοήθεια της Ρωσίας».
Στην κα Ζαχάροβα απαντάει η ιστορία που καταγράφει την συμπεριφορά της Ρωσίας σε ορισμένες φάσεις του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, οι οποίες δεν συνηγορούν με τις απόψεις της. Συγκεκριμένα:
-Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α’ τάχθηκε ευθέως και με δριμύτητα κατά του Αλέξανδρου Υψηλάντη που κήρυξε την επανάσταση στις 24 Φεβρουαρίου 1821 στην Μολδαβία. Τον διέγραψε από τον Ρωσικό στρατό και του απαγόρευσε την είσοδο στην Ρωσία. Πρόκειται για γεγονότα, που επηρέασαν αρνητικά την έκβαση της απελευθερωτικού αγώνα.
-Η Ρωσία μαζί με τα άλλα μέλη της Ιεράς Συμμαχίας στο συνέδριο του Μαΐου 1822 καταδίκασε την επανάσταση των Ελλήνων κατά της τουρκικής κυριαρχίας ως «αυθάδη» και «αδέξια». Αρνήθηκαν, μάλιστα, να δεχθούν την ελληνική αντιπροσωπεία (Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός, Γεώργιος Μαυρομιχάλης, Ανδρέας Μεταξάς και ο Γάλλος πλοίαρχος Ζουρντεν), οι οποίοι είχαν μεταβεί στην Βερόνα για να παρουσιάσουν τις θέσεις των επαναστατημένων Ελλήνων.
– Η Ρωσία, ως νικήτρια δύναμη κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878 με την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, που συνυπέγραψε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία ανακήρυξε την Βουλγαρία σε μεγάλη αυτόνομη ηγεμονία περιλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της γεωγραφικής ενότητας της Μακεδονίας στην Βουλγαρία, ακρωτηριάζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Ευτυχώς, το Βερολίνειο συνέδριο που ακολούθησε μετά από 4 μήνες αναθεώρησε την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Οι Έλληνες ξεκίνησαν μόνοι και με αντιδράσεις τον αγώνα για την απελευθέρωση με εξοπλισμό, την ίδια την ελληνική ψυχή και τα ιδανικά της φυλής. Οι Μεγάλες Δυνάμεις στην πορεία της επανάστασης όταν διαπίστωσαν την ακαταμάχητη βούλησή τους για την απελευθέρωση άρχισαν να αλλάζουν τακτική πάντα φυσικά με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το