Τοπικά

«Φουρνοκαμώματα» μαθητών του 6ου Γυμνασίου στις Σταγιάτες – Επίσκεψη γνωριμίας με την τοπική γαστρονομική παράδοση

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν οι 50 και πλέον μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου οι οποίοι με τη συνοδεία των γονιών τους και καθηγητών επισκέφθηκαν προχθές Κυριακή τις Σταγιάτες και συμμετείχαν στην παρασκευή ψωμιού, πιτών και άλλων εδεσμάτων με τα υλικά και την τεχνική της τοπικής πηλιορείτικης μαγειρικής παράδοσης.
Η ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία εντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατροφή και Σωματική Άσκηση» που υλοποιείται από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου με συντονίστρια την φιλόλογο κ. Βασιλική Πατσαρούχα και συνεργάτιδες τη Δήμητρα Κούκιου και τη Μαρία Γιαννουλή.
Όπως ανέφεραν οι συνοδοί γονείς, μία πολυπληθής ομάδα αποτελούμενη από 54 μαθητές και μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Βόλου ξεκίνησαν με τις καθηγήτριες τους στις 10 το πρωί της Κυριακής με προορισμό τις Σταγιάτες Πηλίου. Στις 10:30 η ομάδα που σημειωτέον συνοδευόταν από πολλούς γονείς, παππούδες και γιαγιάδες των παιδιών επισκέφτηκαν το φιλόξενο σπίτι του Βαγγέλη Γαλανόπουλου και της Μαρίας Τεχνοπούλου. Σε ένα σπίτι όπου ξεχειλίζει η κληρονομιά των προγόνων μας και το μεράκι της πηλιορείτικης κληρονομιάς ξεκίνησαν τα «Φουρνοκαμώματα».
Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες με την καθοδήγηση των ηλικιωμένων Στέφανου και της Βασιλικής Γκουνταρά έμαθαν την τέχνη της ζύμης, άνοιξαν φύλλο κι έφτιαξαν σπανακόπιτες και τυρόπιτες. Καθάρισαν πατάτες, ζύμωσαν τυρόψωμα, ελιόψωμα υπό την καθοδήγηση της κ. Σπαντιδάκη Μαρίας και της κ. Ρίτσας Τεχνοπούλου. Δημιούργησαν το αγαθό αυτό που λέγεται άρτος και μαγεύτηκαν όλοι από τη γοητεία της παραδοσιακής τέχνης του πλάστη και της ζύμης. Έκαψαν τους φούρνους, φούρνισαν τις πίτες και τα ψωμιά και στη συνέχεια ξεκίνησαν μέσα από μία ονειρεμένη διαδρομή να γνωρίσουν τα μονοπάτια της περιοχής. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την περιοχή Κρύα Βρύση, μέσα σε μια εντυπωσιακή διαδρομή, ενώ οι μαθητές με ένα αίσθημα ικανοποίησης δέθηκαν με το περιβάλλον, γνώρισαν την περιοχή και έμαθαν για τη φύση και κυρίως τη χλωρίδα της περιοχής.
Επόμενος σταθμός της περιήγησης ήταν το παλιό σχολείο, όπου όλοι μαζί γεύτηκαν ό,τι είχαν νωρίτερα ετοιμάσει και με αγάπη είχε προσφερθεί.
Η μουσική συνοδεία με παραδοσιακά τραγούδια απλά δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα για μια πραγματικά ονειρεμένη εξόρμηση.
Αναφερόμενη στην όμορφη εξόρμηση με το σχολείο της η μαθήτρια της Α’ Τάξης του 6ου Γυμνασίου Βόλου Αναστασία Παπαδημητρίου που βοήθησε στην παρασκευή της χορτόπιτας και της τυρόπιτας επισήμανε πως «μας δόθηκε η δυνατότητα μέσα από την κατάλληλη προετοιμασία που υπήρξε να γνωρίσουμε την πηλιορείτικη μαγειρική παράδοση αλλά και να απολαύσουμε την υπέροχη φύση. Μείναμε ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία των ανθρώπων στις Σταγιάτες, την όμορφη παρέα που είχαμε και τις υπέροχες γεύσεις της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης. Τα εδέσματα φτιάχτηκαν με ιδιαίτερο μεράκι και αγάπη και η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το