Τοπικά

Φαινόμενα εξουθένωσης των υγειονομικών στο Νοσοκομείο του Βόλου – “Μάχη” χωρίς όπλα

Η Μαγνησία κατέγραψε χθες 49 νέα κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων τα 43 είναι «ορφανά». Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λάρισα που μέσα σε ένα 24ωρο έχει κατέγραψει 198 κρούσματα κορωνοϊού σύμφωνα τα αποτελέσματα που εκδίδει το εργαστήριο του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Στη Λάρισα μετά την ογκολογική, έξι κρούσματα καταγράφηκαν στην παιδιατρική του πανεπιστημιακού. Στα Τρίκαλα τα νέα κρούσματα είναι 25 και στην Καρδίτσα 44.

Χθες εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού στην Πολεοδομία του Δήμου Βόλου, που σήμερα θα είναι κλειστή, σε οδηγό του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, σε μονάδες στο Βελεστίνο, σε ιδιώτη γιατρό και σε σχολεία. Σε καραντίνα βρίσκονται 13 άτομα από το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στο Νοσοκομείο του Βόλου.
Στο Νοσοκομείο του Βόλου νοσηλεύονται πέντε άτομα στους θαλάμους αρνητικής πίεσης, 22 στην παλιά β ΄παθολογική, 20 στην Α΄ Παθολογική και τέσσερις στην μονάδα εντατικής του COVID. Το σύνολο των κλινών που μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς με κορωνοϊό είναι 75 και έχουν καταληφθεί οι 51. Στη ΜΕΘ covid κανένα κρεββάτι δεν είναι διαθέσιμο.

Οι γιατροί στα ΤΕΠ και στις κλινικές covid κινδυνεύουν με σύνδρομο BURN OUT, όπως σημείωσε και ο επικεφαλής του Τμήματος Επειγόντων κ. Καραμέτος.
«Οι υγειονομικοί έχουν υποστεί περισσότερη πίεση από όση μπορούν να αντέξουν, άρα κινδυνεύουν ψυχολογικά και να βρούμε τρόπους να υποστηριχθούμε», είπε.
Το φαινόμενο “burn out”, της εξουθένωσης, δηλαδή, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μετά από 9μήνες μάχης με την πανδημίας και της ταυτόχρονης πρόσκαιρης εξόδου από το σύστημα υγείας πολλών υγειονομικών που προσβάλλονται από τον κοροναϊό, απασχολεί ιδιαίτερα, πλέον, το Νοσοκομείο.
Στο μεταξύ, την αναστολή της λειτουργίας τμημάτων στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, αποφάσισε χθες ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, μετά τη διαπίστωση κρούσματος κορωνοϊού σε εκπαιδευτικό του σχολείου.

Σημειώνεται ότι λόγω κρουσμάτων δεν λειτουργούν: Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου μία τάξη, λόγω κρούσματος σε μαθητή, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, δύο τάξεις λόγω κρουσμάτων σε μαθητές, ένα τμήμα στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου λόγω κρούσματος κορωνοϊού σε μαθητή – είχε κλείσει ακόμη ένα προχθές-, μία τάξη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και μετά από κρούσμα σε εκπαιδευτικό και λόγω της συστέγασης αποφασίστηκε η αναστολή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου ΔΑΔ- Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές- και του Ειδικού Νηπιαγωγείου ΔΑΔ. Στο 14ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας αναστέλλεται η λειτουργία και των τεσσάρων τμημάτων του σχολείου. Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού λόγω κρούσματος σε εκπαιδευτικό, η Ε’ Τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρήγα Φεραίου λόγω κρούσματος σε εκπαιδευτικό, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Κρούσμα καταγράφηκε και στο τμήμα ΣΤ2’ του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού.

Απαιτούν τεστ
Να γίνουν τεστ σε όλους τους υπαλλήλους της πολεοδομίας και σε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί τους ζητά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, έπειτα από νέο κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου.
Ο Σύλλογος ζητά άμεσα τεστ από την δημοτική αρχή και καλεί τους εργαζομένους να είναι πολύ προσεκτικοί και να ενημερώνουν τον Σύλλογο στην περίπτωση που υπάρχει κρούσμα σε οποιαδήποτε υπηρεσία.
Αναμένουν αποτελέσματα
Όπως είχε προ ημερών προαναγγελθεί, την Τρίτη 12.11.2020 πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Λάρισας δειγματοληπτικά προληπτικά τεστ για τον Covid-19 σε 61 υπαλλήλους των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων σε σύνολο περίπου 100 υπαλλήλων που βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στα κτίρια της Περιφερειακής Ενότητας (Διοικητήριο, Κτηνιατρική, Δημόσια Υγεία, Μεταφορών, Αμαξοστάσιο) λόγω των ειδικών μέτρων που εφαρμόζονται στην υπηρεσία (τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού κλπ.).
Μετά από ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ Λάρισας, όλα τα δείγματα που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα αποστέλλονται στην Αθήνα για ανάλυση και αναμένεται ενημέρωση τις επόμενες ημέρες για τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας, τα οποία θα ανακοινωθούν από την αντιπεριφερειάρχη . Ήταν η τέταρτη φορά στο τελευταίο χρονικό διάστημα που κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στους χώρους εργασίας των Π.Ε.Μ.Σ. διενεργώντας προληπτικά τεστ στους υπαλλήλους.
Ήδη έχει δρομολογηθεί νέα εξέταση για το υπόλοιπο προσωπικό των Π.Ε.Μ.Σ. την ερχόμενη εβδομάδα.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το