Πολιτισμός

Ευκαιρίες για νέους επιστήμονες – Στον Βόλο ο προκριματικός διαγωνισμός του FameLab 2020

Ο διαγωνισμός FameLab 2020, που διοργανώνεται στην Ελλάδα από το British Council τα τελευταία 13 χρόνια, έχει αναδείξει και έχει προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης σε δεκάδες νέους και ταλαντούχους επιστήμονες.

Στόχος του ελληνικού διαγωνισμού είναι ο νέος επιστήμονας που θα ξεχωρίσει για το πάθος του και για την επικοινωνιακή του δεινότητα και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον μεγάλο διεθνή τελικό στη Βρετανία!
Το FameLab© είναι σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, που διοργανώνει τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών.

Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία ο διαγωνισμός σε συνεργασία με το British Council άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες. Φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται στον Βόλο και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μια από τις προκριματικές διαδικασίες, που θα αναδείξουν αυτούς, που θα περάσουν στον ελληνικό τελικό.
Ποια είναι όμως η διαδικασία; Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει αυτούς που θα συνεχίσουν στον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού Athens Science Festival. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους μέχρι τη Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 μέσα από την ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr/en/famelab.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.
Η προκριματική φάση στον Βόλο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020.
Από την προκριματική φάση θα περάσουν δύο άτομα και ένας/μια επιλαχών/ούσα για τον μεγάλο ελληνικό τελικό.
Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 04 Απριλίου 2020 στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100) στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2020.

Βραβεία
Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festival στη Βρετανία τον Ιούνιο με όλα τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών στο International FameLab 2020. Οι 10 φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία από Βρετανούς experts. Οι τρεις finalist της κριτικής επιτροπής, όσο και ο αγαπημένος του κοινού, θα κερδίσουν μοναδικά δώρα τεχνολογίας, συνολικής αξίας 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να παρακολουθείτε την σελίδα του famelab στο βρετανικό συμβούλιο αλλά και τη σελίδα στο facebook Famelab2020-προκριματικός Βόλος. Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε και με τους κ. Θόδωρο Καρακασίδη καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΠΘ (email: [email protected]) και τον κ. Λουκά Ζαχείλα αν. καθηγητή στο Tμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΠΘ (email: [email protected]).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το