Τοπικά

Τρακτέρ στον κόμβο Αερινού θα παρατάξουν αγρότες από τη Μαγνησία

Στον κόμβο του Αερινού θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα οι αγρότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, την Τρίτη στη 1 το μεσημέρι. Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη αγροτών για έναρξη κινητοποιήσεων με έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, με τους αγρότες να βγαίνουν στους δρόμους, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα δώσουν το «παρών» στην έναρξη της έκθεσης «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο της ΔΕΘ, από την Εγνατία. Στο μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού-Σούρπης καλεί τους αγρότες μέλη του στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που θα γίνει την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 6.30 μ.μ. στο καφενείο «Μαύρος Γάτος» στη Σούρπη, με θέματα: Απολογισμός δράσης της απερχόμενης διοίκησης, εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

Οι δηλώσεις παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών
Στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών, ενώ η προθεσμία καταβολής των τελών λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2020. Να αναφερθεί ότι οι όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των ζωοτροφών (παρασκευαστήρια ζωοτροφών, εμπόρους πρώτων υλών και σύνθετων ζωοτροφών, κυλινδρόμυλους και μεταφορικές εταιρείες), έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση στοιχείων παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών για το προηγούμενο έτος 2019. Στους υπόχρεους συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτρόφοι που παρασκευάζουν σύνθετες ζωοτροφές στη μονάδα τους. Η δήλωση είναι υποχρεωτική βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ΦΕΚ 244/14-2-2008) για τον υπολογισμό των ανάλογων τελών που πρέπει να καταβληθούν. Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν υποβάλουν δήλωση στοιχείων παραγωγής και δεν καταβάλουν τα ανάλογα τέλη, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα), όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 23 του νόμου 4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α’/11 Φεβρουαρίου 2014). Για περισσότερες πληροφορίες και έντυπα δηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ.

Συμπληρωματική πληρωμή για το πρόγραμμα Νιτρικών
Τον Φεβρουάριο και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαιτούμενων ελέγχων για το πρόγραμμα Νιτρικών προγραμματίζεται να προχωρήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συμπληρωματική πληρωμή στους δικαιούχους. Να αναφερθεί ότι είχε δοθεί από τους αρμόδιους, παράταση έως τις 7 Ιανουαρίου για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών (άδειες χρήσης νερού). Σύμφωνα με το πλάνο του Οργανισμού κάθε αγροπεριβαλλοντικό θα πληρώνεται πλέον μετά από την ολοκλήρωση των ετήσιων δεσμεύσεων. Ο ισχύον Κανονισμός για το Μέτρο 11 απαγορεύει οποιαδήποτε ενδιάμεση πληρωμή στους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι από τις πληρωμές της προκαταβολής έτους 2019 είχαν αποκλειστεί παραγωγοί ακρόδρυων και σουσαμιού, αλλά και κάποιοι αγρότες που είχαν προβλήματα με τις συμβάσεις τους με τους πιστοποιητικούς φορείς (ιδίως σε περιπτώσεις οφειλών των παραγωγών). Τέλος συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών για την εξισωτική στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ολοκληρώνεται στις 3 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, η υποβολή της προσφυγής θα πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της Καρτέλας του Αγρότη και θα συνοδεύεται, όπου απαιτείται, από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το