Τοπικά

Εξετάζεται η επέκταση επιστροφής του ειδικού φόρου αγροτικού πετρελαίου

Σε συνάντησή του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος συζήτησε τα μείζονα αγροτικά προβλήματα. Αρχικά, ο βουλευτής έθεσε το ερώτημα αν πρόκειται να επεκταθεί το μέτρο επιστροφής φόρου αγροτικού πετρελαίου και ο υπουργός κ. Γεωργαντάς απάντησε ότι είναι ένα θέμα που εξετάζεται από τη Κυβέρνηση κυρίως από πλευράς δημοσιονομικού κόστους και πάντως εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν σχετικές απαντήσεις, χωρίς ο υπουργός να είναι σε θέση προς το παρόν να δεσμευτεί για αυτό το ζήτημα.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι το θεωρεί πολύ σημαντικό.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο βουλευτής Μαγνησίας κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με προτάσεις για τρία βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία δεν επιφέρουν κανένα δημοσιονομικό κόστος και μπορούν να δώσουν άμεσες λύσεις στους αγρότες.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

Α) Ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη από 1η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο με βάση τα οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου οι αγρότες να αντιμετωπίζουν τα ιδιαίτερα αυξημένα κόστη λίπανσης τα οποία ξεκινούν από τα τέλη Φεβρουαρίου. Φέτος, για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε νωρίτερα η κάρτα αγρότη.

Β) Προκαταβολή στους κτηνοτρόφους έναντι βασικής ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών αρχές Ιουνίου όταν το κόστος τους είναι μειωμένο περισσότερο από 40%. Αγοράζουν από το χωράφι αρχές Ιουνίου,  όταν όμως οι ζωοτροφές αποθηκευτούν και περάσουν στο εμπόριο, η τιμή αυξάνεται ραγδαία ιδιαίτερα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι την πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης.

Το ποσό μπορεί να αφορά ένα ποσοστό της ενιαίας ενίσχυσης με βάση την ενίσχυση της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η χρηματοδότηση του διαστήματος αρχές Ιουνίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου μπορεί να γίνει από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο. Η διαφορά του κόστους χρηματοδότησης σε σχέση με το κόστος αύξησης των τιμών ζωοτροφών από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, υπολογίζεται στο 35% και δύναται να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Επίσης, πρόκειται για μέτρο με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

Γ) Το ενεργειακό κόστος άρδευσης εκτάσεων ιδιαίτερα στη Θεσσαλία όπου τα επιφανειακά νερά είναι ελάχιστα και η χρήση γεωτρήσεων εκτεταμένη, υπερβαίνει πλέον τα 100 ευρώ ανά στρέμμα. Πέρα από την αδήριτα αναγκαία προώθηση των έργων μέσα από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, η προώθηση της αυτοπαραγωγής (Net Metering) ρεύματος είναι απολύτως αναγκαίος παράγοντας για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Το κόστος κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών μπορεί να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα σε ποσοστό έως 70%, 80% και το υπόλοιπο να καλυφθεί με δανειοδότηση από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες, όπως συμβαίνει και με το σύνολο των ιδιωτών. Το ρεύμα που παράγει ο αγρότης για τις ανάγκες του μειώνει θεαματικά το κόστος παραγωγής και το υπόλοιπο διοχετεύεται στο δίκτυο εξυπηρετώντας τους στόχους της Πράσινης Ανάπτυξης.

Οφέλη μεγάλα για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Υπολογίζεται ότι για την άρδευση περίπου 100 στρεμμάτων η επένδυση σε φωτοβολταϊκό σταθμό είναι γύρω στις 30.000 ευρώ.

Σήμερα, οι αγρότες δεν οδηγούνται στην λογική της αυτοπαραγωγής διότι δεν διαθέτουν το κεφάλαιο για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών με αποτέλεσμα να χρεώνονται συνεχώς στη ΔΕΗ και το κόστος άρδευσης να καθιστά τις καλλιέργειες τους ασύμφορες. Επίσης, πρόκειται για μέτρο με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος με μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη.

Ο υπουργός κ. Γεωργαντάς σχολιάζοντας τις προτάσεις του βουλευτή Μαγνησίας τόνισε ότι βρίσκονται σε απολύτως θετική κατεύθυνση και συμβαδίζουν με το πνεύμα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποσχέθηκε ότι θα εξεταστούν άμεσα από τον νέο υπουργό, ενώ συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία και ο βουλευτής δεσμεύθηκε να καταθέσει και προτάσεις μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το