Οικονομία

Ερχεται η μεγάλη Σαρακοστή για αξιολόγηση & χρέος

newego_LARGE_t_1101_54592062_type13145

Μέσα σε σαράντα ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι το Eurogroup που θα γίνει στις 21 Απριλίου πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο διπλό «μέτωπο» της αξιολόγησης και του χρέους.

Είναι η κρισιμότερη χρονική περίοδος για την κυβέρνηση, που θέλει να συνδυάσει την ψήφιση των προαπαιτουμένων (που περιλαμβάνουν από το Ασφαλιστικό μέχρι το Φορολογικό) με το θέμα της απομείωσης του χρέους.

Λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup -και συγκεκριμένα από τις 17 έως τις 19 Απριλίου- θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκεί θα μπορούσε να δοθεί σε πιο επίσημο τόνο το… έναυσμα για το χρέος, καθώς το Ταμείο πιέζει για «κούρεμα», σε συνδυασμό ωστόσο με επώδυνα μέτρα, που αφορούν κυρίως στο Ασφαλιστικό.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως είναι καλύτερο να ψηφιστούν ως ενιαίο πακέτο τα προαπαιτούμενα, δηλαδή να μην υπάρξει «σαλαμοποίηση». Στόχος είναι το πακέτο αυτό να συνδυαστεί με το θέμα του χρέους, είτε με μια απόφαση (που είναι και το αισιόδοξο σενάριο) είτε ως ένα «περίγραμμα» του τι θα ακολουθήσει.

Η σύνδεση των δύο αυτών θεμάτων -δηλαδή της αξιολόγησης και τους χρέους- εκτιμάται πως θα έχει ως αποτέλεσμα να περάσουν ευκολότερα τα μέτρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στα «πηγαδάκια».

assets_LARGE_t_420_54645930_type13145

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκίνησαν από την Τετάρτη έναν νέο γύρο συζητήσεων με την ελληνική πλευρά, με το Ασφαλιστικό να είναι το πρώτο «πιάτο» και να ακολουθεί το Φορολογικό. Με βάση τον σχεδιασμό θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στα ανοιχτά θέματα.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποχωρήσουν και αν δεν υπάρξουν «αναταράξεις» θα επιστρέψουν στα μέσα Απριλίου για να οριστικοποιηθεί το πακέτο.

Στο ενδιάμεσο θα συνεχίζονται οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να κλείνουν επιμέρους ζητήματα.

Βασικό αγκάθι παραμένει το δημοσιονομικό κενό, όπου ακόμα και τώρα είναι φανερές οι διαφορές μεταξύ του κουαρτέτου. Η ελληνική πλευρά είναι κοντά στις θέσεις της Κομισιόν για το θέμα αυτό, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανεβάζει τον «λογαριασμό».

Σύμφωνα με πηγή που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση και σε αυτόν τον νέο γύρο συζητήσεων το Ταμείο ζητά ένα «εξτρά» 1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με όσα συζητούν ελληνική πλευρά και Ευρωπαίοι. Ωστόσο η απαίτηση αυτή δημιουργεί οικονομικό κενό της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018.

Δηλώσεις
Οσον αφορά στο φλέγον θέμα του χρέους, την προηγούμενη εβδομάδα μια σειρά δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων είχαν ως αποτέλεσμα να φουντώσει η συζήτηση. Ολα ξεκίνησαν από τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup πως «όταν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το ελληνικό χρέος».

Την τοποθέτηση αυτή σχολίασε ο Πιερ Μοσκοβισί -μετά τη συνέντευξη- για να του απαντήσει ο πρόεδρος του Εurogroup πως το έκανε «επίτηδες». Τις επόμενες ημέρες ο Γάλλος επίτροπος πήρε τη σκυτάλη εκφράζοντας την ελπίδα για συμβιβαστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος μέχρι την 1η Μαΐου, ενώ σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο υπουργός Μισέλ Σαπέν.

Και ενώ εκτός συνόρων συνεχίζονται οι δηλώσεις, στο «εσωτερικό» η διαπραγμάτευση περιστρέφεται γύρω από τέσσερα θέματα.

Από την έκβαση των συζητήσεων στα ανοιχτά αυτά μέτωπα εξαρτάται και η αξιολόγηση. Συγκεκριμένα επί τάπητος βρίσκονται τα εξής ζητήματα:

Ασφαλιστικό. Οι πιέσεις για περικοπές στις συντάξεις είναι ασφυκτικές, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην κάνει βήμα πίσω. Οι δανειστές ζητούν δραστικά μέτρα, ώστε μέσα από το Συνταξιοδοτικό να κλείσει σε μεγάλο βαθμό το δημοσιονομικό κενό.

Παράλληλα «κόκκινες κάρτες» έχουν βγει σε δύο θέματα: στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και στις βελτιωτικές κινήσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Φορολογικό. Είναι το δεύτερο θέμα -μετά τις συντάξεις- που άνοιξε το κουαρτέτο μόλις επέστρεψε στην Αθήνα. Η συζήτηση επικεντρώνεται στους φορολογικούς συντελεστές, ενώ στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνει και το ύψος του αφορολογήτου.

«Κόκκινα» δάνεια. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο. Οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς φραγμούς και κριτήρια, ακόμα και αν έχουν για ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Στον αντίποδα το υπουργείο Οικονομίας προτείνει την παράταση της προστασίας και σε περίπτωση απελευθέρωσης την καθιέρωση αυστηρών όρων και κριτηρίων με βάση τα οποία θα πωλούνται σε βάθος χρόνου τα «κόκκινα» δάνεια.

Ιδιωτικοποιήσεις. Βασικό θέμα συζήτησης είναι και η λειτουργία του Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το… πρεστίζ του Σοϊμπλε

Δεν ήταν όλες οι δηλώσεις για το χρέος σε ανάλογο ύφος με αυτό των Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Σαπέν. Ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε είπε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους είναι «για πρεστίζ και όχι ουσία», μετριάζοντας έτσι τα περιθώρια αισιοδοξίας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το