Κόσμος

1.810 κροίσοι μοιράστηκαν 6,4 τρισ. δολάρια

assets_LARGE_t_420_54646318_type13145

Σε μια δυναμική αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου και στη μεγαλύτερη από το 2009 μείωση του αριθμού των ατόμων με περιουσία δέκα… ψηφίων οδήγησαν το τελευταίο έτος οι ασταθείς χρηματαγορές, η κατακρήμνιση των πετρελαϊκών τιμών και το ισχυρό δολάριο.

Σύμφωνα με την 30ή κατάταξη που δημοσίευσε το οικονομικό περιοδικό Forbes φέτος υπάρχουν στον πλανήτη 1.810 δισεκατομμυριούχοι, 16 λιγότεροι σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ενώ η συνολική περιουσία τους μειώθηκε κατά 570 δισ. δολάρια, διαμορφούμενη στα 6,48 τρισ. δολάρια. Για πρώτη φορά μάλιστα από το 2010, το ύψος της μέσης περιουσίας των Κροίσων αυτών κατέγραψε πτώση και κυμαίνεται στα 3,6 δισ. δολάρια, ήτοι 300 εκατ. λιγότερα σε σύγκριση με το 2015.

Στην κορυφή της πυραμίδας παραμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με περιουσία 75 δισ. δολάρια ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Ακολουθεί ο Ισπανός Αμάνθιο Ορτέγκα, ιδρυτής της φίρμας ρούχων Zara με 67 δισ. (έναντι 64,5 δισ. πέρυσι), ενώ ο επιχειρηματίας Ουόρεν Μπάφετ διατηρεί την τρίτη θέση με 60,8 δισ. (πτώση 11,9 δισ.). Ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ Ελού υποχώρησε στην τέταρτη από τη δεύτερη θέση πέρυσι, έχοντας απολέσει 27,1 δισεκατομμύρια: η περιουσία του μειώθηκε από τα 77,1 στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθώς το κεφάλαιό του έχει μειωθεί κατά 1/3, είναι ο μεγαλύτερος χαμένος του καταλόγου!

Ο μεγάλος κερδισμένος
Αντίθετα, ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο 31χρονος ιδρυτής του Fecebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς η περιουσία του αυξήθηκε κατά 11,2 δισ. δολάρια και βρίσκεται πλέον στα 44,6 δισεκατομμύρια. «Σκαρφάλωσε» 10 ολόκληρες θέσεις και από τη 16η βρίσκεται στην 6η θέση του καταλόγου.

Ο Τζεφ Μπέζος (Amazon) ανέβηκε από τη 15η θέση στην 5η με την περιουσία του στα 45,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

assets_LARGE_t_420_54646317_type13145

Σύμφωνα με το Forbes, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην 324η θέση του καταλόγου με περιουσία ύψους 4,5 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι ο μεγιστάνας του κτηματομεσιτικού τομέα είχε αμφισβητήσει τον περασμένο χρόνο τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει μεγαλύτερη περιουσία, κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η νεότερη από τους δισεκατομμυριούχους της λίστας Forbes είναι μια κληρονόμος από τη Νορβηγία, ηλικίας μόλις 19 ετών, η Αλεξάντρα Αντερσεν, που εισήλθε στον κατάλογο των εύπορων του πλανήτη με περιουσία 1,2 δισ. δολάρια και στην παρούσα φάση ασχολείται αποκλειστικά με την ιππασία και τα άλογα. Η ηλικίας 20 ετών αδελφή της, Καταρίνα, είναι η δεύτερη νεότερη του καταλόγου (και οι δύο βρίσκονται στην 1.476η θέση). Τις ακολουθεί με περιουσία 1,1 δισ. δολάρια ο επίσης Νορβηγός, ο 22χρονος Γκουστάβ Μάγκναρ που ασχολείται με τις ιχθυοκαλλιέργειες και συγκεκριμένα με την εκτροφή σολομού, η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί στα 7 δολάρια το κιλό στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

66 κάτω των 40 ετών
Συνολικά 66 δισεκατομμυριούχοι είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών και ο κατάλογος περιλαμβάνει 190 γυναίκες, έναντι 197 πέρσι. Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου είναι φέτος η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ (L’Oreal), 11η στην κατάταξη, με περιουσία 36,1 δισ. (40,1 δισ. πέρυσι). Την ακολουθούν η Αλις Ουόλτον της αμερικανικής αλυσίδας Wal Mart με 32,3 δισ., η Αμερικανίδα Ζακλίν Μαρς της Candy με 23,4 δισ., η Ιταλίδα Μαρία Φράνκα Φίσολο της Nutella με 22,1 δισ. και η Γερμανίδα Σούζαν Κλάτεμ της BMW με 18,5 δισ. δολάρια.

assets_LARGE_t_420_54646316_type13145

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους (540). Ακολουθεί η Κίνα (251) και η Γερμανία (120). Η Ινδία μετρά 84 δισεκατομμυριούχους, η Ρωσία 77 (11 λιγότερους σε σύγκριση με πέρυσι), το Χονγκ Κονγκ 69, η Βρετανία 50, η Ιταλία 43, η Γαλλία 39, ο Καναδάς 33, η Ελβετία 32 και η Τουρκία 30. Η Βραζιλία έχει 23 δισεκατομμυριούχους.

Στον κατάλογο βρίσκονται για πρώτη φορά φέτος 198 νέοι δισεκατομμυριούχοι, με σπουδαιότερη τη 45χρονη Ζου Κουνφέι. Στον αντίποδα 221 δεν φιγουράρουν πλέον. Στους έκπτωτους… πρίγκιπες ανήκουν ο Μάικλ Γιόσον της καναδικής Valeant Pharma­ceuticals που είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται περισσότερο από 50% στα 480 εκατ. δολάρια, καθώς επίσης τα τρία αδέρφια από τη Γερμανία Μαρκ, Ολιβερ και Αλεξάντερ Σάμγουερ (ιδιοκτήτες της Rocket Internet) που κατέχουν πλέον 870 εκατ. δολάρια έκαστος.

Από τη λίστα εκτοπίστηκε επίσης η γνωστή Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας Τόρι Μπερτς (800 εκατ. δολ.), όπως επίσης ο ο Βραζιλιάνος ιδιοκτήτης της Cosan (εταιρεία παραγωγής ζάχαρης, από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη) Ρούμπενς Ομέτο Σιλβέρα Μέλο (500 εκατ. δολ.).

Μεταξύ εκείνων που περιλαμβάνονται στους ευπορότερους του πλανήτη το 2015 και το 2016, 892 είδαν την περιουσία τους να μειώνεται, 501 να αυξάνεται.

Οι περισσότεροι νέοι δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται στην Κίνα φέτος, ήτοι 70. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (33), η Γερμανία (28) και η Ινδία (8).

Οι νεοεισερχόμενοι στη λίστα Forbes που ξεχωρίζουν

Ζου Κουνφέι (45 ετών) – Lens Technology – 5,9 δισ. $
Eγκατέλειψε το σχολείο στα 15

Δυναμικό ντεμπούτο στη λίστα του Forbes έκανε φέτος η Ζου Κουνφέι από το Χονγκ Κονγκ, η πλουσιότερη αυτοδη­μιούρ­γητη επιχειρηματίας. Στην ηλικία των πέντε ετών έχασε τη μητέρα της. Στα 15 της εγκατέλειψε το σχολείο για να εργαστεί στα χωράφια και να συντηρήσει τον τυφλό πατέρα της.

Παρά ταύτα κατάφερε να ορθοποδήσει, να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Σενζέν και τελικά να αποκτήσει την Lens Technology, εισηγμένη σήμερα στο χρηματιστήριο, που κατασκευάζει οθόνες για smartphones και tablets.

Φρανκ Γουάνγκ (35) – DJI Technology – 3,6 δισ. $
Απογειώθηκε με τα drones

Ο Φρανκ Γουάνγκ αποτελεί τον πρώτο άνθρωπο που έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στα drones. Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SZ Dajiang Innovation Technology, που επίσης αποκαλείται DJI, μιας εταιρείας που δραστηριο­ποιείται στη ρομποτική με ετήσια έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία του, την οποία ελέγχει σε ποσοστό 45%, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2006 μέσα από ένα δωμάτιο της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Επιστή­μης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ.

Χουσεΐν Σαϊβανί (63) – Damac Properties – 3,2 δισ. $
O Nτόναλντ Τραμπ του Ντουμπάι

Ο αποκαλούμενος και ως «Ντόναλντ Τραμπ του Ντουμπάι» αποτελεί τον βασιλιά του real estate στη χώρα του και όχι μόνο, καθώς έχει κατασκευάσει υπερπολυτελή ακίνητα, από εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα έως εμπορικά κέντρα και γήπεδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι την Βρετανία. Eχει συνά­ψει ιδιαίτερα προσο­δοφό­ρες συμφωνίες με πολυτε­λέστατα εταιρικά brands (π.χ. Versace, Fendi και Bugatti). Η εταιρεία του, Damac Properties, όπου διαθέτει μερίδιο 72%, εμφάνισε το 2015 έσοδα 2,3 δισ.

Μπεν Σίλμπερμαν (33) – Pinterest – 1,6 δισ. $
Τον στηρίζουν οι γυναίκες

Υστερα από μια λαμπρή καριέρα στο διαφημι­στικό τμήμα της Google, ο Αμερικανός Μπεν Σίλμπερμαν αποφάσισε να πάρει τα επαγγελματικά ηνία στα χέρια του. Το 2010 μαζί με τον Ιβαν Σαρπ ίδρυσαν το Pinterest, ένα Κοινωνικό Μέσο στο οποίο κυριαρχούν οι εικόνες, στατικές και κινούμενες (GIF), ενώ επίσης υποστηρίζεται το βίντεο περιεχόμενο. Από το ξεκίνημά του, το Pinterest προσέλκυσε περισσότερες γυναίκες παρά άντρες, αφού τα θέματά του είχαν να κάνουν κυρίως με μόδα, γάμο, μαγειρική κλπ.

Ανταμ Νιούμαν (36) – WeWork – 1,5 δισ. $
Βρήκε χρυσό στα κοινόχρηστα

Ο ενδέκατος πλουσιό­τερος άνθρωπος στο Ισραήλ κατάφερε να μετατρέψει τη WeWork από μια απλή εταιρεία ενοικίασης κοινόχρη­στων επαγγελματικών χώρων έναντι 45 δολαρίων τον μήνα σε επιχειρηματικό κολοσσό αξίας 10 δισ. Από το 2010, η επιχείρη­ση έχει συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 900 εκατ. από επενδυ­τικά μεγαθήρια όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase και η Benchmark Capital. Διαθέτει γραφεία σε 14 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ισραήλ και πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Μπίνι Μπανζάλ (33) – Flipkart – 1,2 δισ. $
Ξεκίνησε με 6.000 δολάρια

Πρώην στέλεχος της Amazon, ο Ινδός επιχειρηματίας ίδρυσε το 2007 την Flipkart, που δραστηριοποιείται στην online πώληση βιβλίων. Για να πετύχει τον στόχο του συνεργάστη­κε με τον συνονόματό του Σανχίν Μπανζάλ, με τον οποίο δεν έχει καμία συγγένεια. Ξεκίνησαν το εγχείρημά τους από ένα διαμέρισμα χρησιμο­ποιώ­ντας οικονομίες ύψους 6.000 δολαρίων. Η Flipkart έχει αντλήσει κεφάλαια 1,9 δισ. δολ., προωθεί 30 εκατ. προϊό­ντα ανά την υφήλιο κι έχει 46 εκατ. εγγεγραμ­μένους χρήστες.

Ουίλιαμ Λοντέρ (55) – Estee Lauder – 1,2 δισ. $
Από τη γιαγιά… στον εγγονό

Ο Ουίλιαμ είναι το πέμπτο μέλος της γνωστής οικογένειας Λοντέρ που κάνει ντεμπούτο στη λίστα με τους Κροίσους. Οπως ήταν αναμενόμενο, μυήθηκε στο επιχειρείν και συγκεκριμένα στην εταιρεία που ίδρυσε το 1946 η γιαγιά του από αρκετά μικρή ηλικία. Απόφοιτος του Πανεπι­στημίου της Πενσυλβά­νια, ο Ουίλιαμ ξεκίνησε να εργάζεται το 1986 ως τοπικός διευθυντής της Clinique και το 2009 ανέλαβε την προεδρία της εταιρείας αντικαθι­στώντας τον πατέρα του. Εκτοτε η τιμή της μετοχής της υπετριπλασιάστηκε.

Κάμερον Μάκιντος (69) – Παραγωγός Μιούζικαλ – 1,2 δισ. $
Εχει οκτώ θέατρα στο Λονδίνο

Είναι ο πρώτος παραγωγός μιούζικαλ που μπόρεσε να χτίσει μια περιουσία 10 ψηφίων αποκλειστικά και μόνο από το… θέατρο! Ο 69χρονος μίστερ «Φάντασμα της Οπερας» ξεκίνησε να βλέπει παραστάσεις από την ηλικία των οκτώ χρόνων κι έκτοτε έφτιαξε μια εντυπωσιακή αυτοκρατορία, καθώς είναι πλέον σήμερα κάτοχος οκτώ θεάτρων στο Λονδίνο, του 75% του Musical Theater International, καθώς επίσης ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης του Μπρόντγουεϊ.

Κιρίλ Σαμάλοφ (33) – Πετροχημικά – 1,2 δισ. $
Με αγάπη από το Κρεμλίνο

Ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος της Ρωσίας και πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης λέγεται (χωρίς ωστόσο αυτό να έχει επιβεβαιωθεί) ότι έχει παντρευτεί την κόρη του Πούτιν, την ακαδημαϊκό Κατερίνα Τιχόνοβα. Ο πατέρας του, Νικολάι, είναι στενός φίλος του Ρώσου προέδρου, ενώ ο ίδιος αποτελεί στην παρούσα φάση τον «νούμερο δύο» μέτοχο στον γίγαντα πετροχημικών Sibur, ο οποίος έλαβε τρομερή ώθηση τον Δεκέμβριο του 2015 όταν η κινεζική κρατική εταιρεία Sinopec εξαγόρασε μερίδιο 10% έναντι 1,3 δισ. δολαρίων.

Πιέρο Φεράρι (70) – Αυτοκινητο­βιομηχανία – 1 δισ. $
«Πατάει γκάζι» από το 1978

Ο αντιπρόεδρος της Ferrari SpA και γιος του ιδρυτή της, έγινε δισεκατομμυριούχος όταν η εται­ρεία εισήχθη τον Οκτώβριο στο χρηματιστήριο. Ο νόθος γιος του Eνζο Φεράρι, απέκτησε δικαιώματα στην εταιρεία (το μερίδιό του διαμορφώνεται στο 10%) μετά τον θάνατο της μητριάς του, Λόρα, το 1978. Είναι δε ο μοναδικός κληρονόμος.

  Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το