Τοπικά

Επίτιμος διδάκτορας Αμερικανός φιλέλληνας καθηγητής “Θ”

obr

«Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, αρκεί οι Έλληνες να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να αναλάβουν το κόστος» τόνισε χθες από το Βόλο ο φιλέλληνας Αμερικανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ κ. Τζοσάια , ένας από τους πιο γνωστούς διεθνώς ερευνητές της αρχαίας Ελλάδας που τα βιβλία έχουν μεταφραστεί ακόμη και στην Κίνα, συμβάλλοντας στην προβολή της Ελλάδας. Ο φιλέλληνας καθηγητής αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου και εντάχθηκε στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Οικονομία και δημοκρατία» που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ (Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης») κ. Τζοσάια Όμπερ έχει γράψει πολλά βιβλία για την αρχαία Ελλάδα με τελευταίο την «Άνοδο και Πτώση της Αρχαίας Ελλάδας» το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα.

Τον σπουδαίο Αμερικανό καθηγητή προσφώνησαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής κ. Γιώργος Πετράκος και ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθηγητής κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης.

Ο κ. Όμπερ ρωτήθηκε για το τι μπορούν να διδαχθούν οι σημερινοί Έλληνες από τους προγόνους τους για να βγουν από την πενταετή κρίση και απάντησε πως «όλη μου τη ζωή την έχω αφιερώσει στη μελέτη της αρχαίας Ελλάδας και της Ιστορίας της και μπορώ να πω ότι ακόμη και σήμερα εμπνέει όλο τον κόσμο. Αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη είναι ότι η άσκηση της δημοκρατίας επιφέρει ένα ορισμένο κόστος για τους πολίτες που αξίζει να το υποστούν. Και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες».

Πάντως πρόσθεσε πως οι Έλληνες μπορούν να βγουν από την κρίση με τις δικές τους δυνάμεις, αλλά εξαρτάται από τη θέλησή τους να το κάνουν αναλαμβάνοντας και το κόστος. Οι Έλληνες δεν έχουν μόνο μια ένδειξη ιστορία, αλλά και ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους.

unnamed

Κακό το δημοψήφισμα

Έχοντας γράψει βιβλίο και για τη συμμετοχική δημοκρατία ρωτήθηκε και για το αν είναι καλό ή κακό που έγινε το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. Ο ίδιος απάντησε πως «ήταν ένα πολύ κακό δημοψήφισμα, γιατί το πραγματικό δημοψήφισμα θα πρέπει να αντανακλά την πραγματική θέληση των πολιτών οι οποίοι να ξέρουν ακριβώς για πιο λόγο και για ποιο θέμα ψηφίζουν. Γι’ αυτό χρειάζεται αρκετός καιρός για να ενημερωθούν, να συζητήσουν μεταξύ τους, προτού ψηφίσουν. Και, αν δεν έχουν αρκετό χρόνο για να ενημερωθούν και δεν υπάρχει σαφές ερώτημα, τότε προφανώς και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι αυτό που θα περίμενε κανείς».

Σε σταυροδρόμι η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο κ. Όμπερ εκτιμά ότι μία από τις αιτίες της άνθησης της αρχαίας Ελλάδας ήταν και η δημιουργία των ομοσπονδιών μεταξύ των πόλεων-κρατών. Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή κατάσταση της Ε.Ε. που αποτελεί μια σύγχρονη ομοσπονδία, απάντησε πως η Ε.Ε. βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η Ε.Ε. ή θα γίνει μια πολύ χαλαρή νομισματική ένωση ή θα προχωρήσει στο φαινόμενο των ομοσπονδιών, όπως είναι σήμερα οι ΗΠΑ.

Ο κ. Όμπερ δήλωσε πολύ ταπεινός που αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας. Μάλιστα αν και ιστορικός έγραψε ένα βιβλίο για την άνθηση και την πτώση της αρχαίας Ελλάδας περιλαμβάνοντας πολλά οικονομικά στοιχεία, σαν να ήταν δηλαδή οικονομολόγος. Και ήταν ένας από τους λόγους που το Τμήμα Οικονομικών τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το