Τοπικά

Πανελλήνιο βραβείο έρευνας για το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας “Θ”

Η διευθύντρια κ. Βάσσια Παρασκευά, η καθηγήτρια κ. Ελένη Κόκκαλη και δύο από τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ που συμμετείχαν στην έρευνα
Η διευθύντρια κ. Βάσσια Παρασκευά, η καθηγήτρια κ. Ελένη Κόκκαλη και δύο από τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ που συμμετείχαν στην έρευνα

Πανελλήνιο βραβείο αρχειακής έρευνας έλαβε το 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, καθώς οι μαθητές προχώρησαν σε μια καταγραφή της ιστορίας του σχολείου τους μέσα από προφορικές και γραπτές πηγές, αλλά και την άντληση φωτογραφικού υλικού.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και από πλευράς του σχολείου παρευρέθηκε η φιλόλογος κ. Ελένη Κόκκαλη η οποία είχε και την επιμέλεια της όλης πρωτοβουλίας των μαθητών.

Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός με τίτλο «Η ιστορία του σχολείου μου» διοργανώθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού.

Πρόεδρος της επιτροπής για την Α/θμια Εκπαίδευση ήταν ο κ. Ευγένιος Τριβιζάς, ενώ για τη Β/θμια ήταν η προϊσταμένη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, κ. Χαριοπολίτου Αικατερίνη, η οποία και απένειμε το βραβείο στην κ. Κόκκαλη. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πελεγρίνης, φορείς του Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχη της Εκπαίδευσης.

Οι τέσσερις μαθητές, Έλενα Σιάρρα, Θανάσης Πανουτσόπουλος, Κατερίνα Μαρκάκη, Κωνσταντίνα Πλαινού, ερεύνησαν την ιστορία του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, από τα χρόνια της παράγκας, με την έλευση των προσφύγων, μέχρι και την ανέγερση του σημερινού διδακτηρίου, το 1972. Ένα σχολείο, μια ολόκληρη ιστορία της τοπικής κοινωνίας ουσιαστικά, όπου αποτυπώνονται και όλες οι ιστορικές και πολιτικές εξελίξεις.

Η κ. Κόκκαλη τόνισε πως «οι μαθητές έψαξαν και βρήκαν προφορικές και γραπτές πηγές αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους για την ιστορία του σχολείου μας. Παράλληλα αντλήθηκαν στοιχεία και από την μελέτη που έκανε για την ιστορία του σχολείου η φιλόλογος κ. Βεκλίδου. Ακόμη οι μαθητές έλαβαν φωτογραφικό υλικό και από το μαθηματικό κ. Μαυρόπουλο».

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Βάσσια Παρασκευά ανέφερε πως «στο πλαίσιο της έρευνας των μαθητών δόθηκε αρχειακό υλικό από το εξατάξιο Γυμνάσιο που στεγάστηκε στο σημερινό κτίριο το 1972 για να συνεχίσει τη μαθητική ζωή της παράγκας. Επίσης γονείς και φίλοι έφεραν φωτογραφίες από τις εκδρομές που έκαναν ως μαθητές αυτού του σχολείου. Έγινε μια πρώτη προσέγγιση της ιστορίας του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας και στην περιοχή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να δώσουν υλικό. Γι’ αυτό και τους καλούμε να έρθουν στο σχολείο και να μας δώσουν ποδιές, παλιά βιβλία, τετράδια και άλλα για την πραγματοποίηση έκθεσης. Εξάλλου από το σχολείο μας βγήκαν πολλοί επιφανείς επιστήμονες και μάλιστα από προσφυγικές οικογένειες».

Η μαθήτρια της Β’ τάξης Έλενα Σιάρρα τόνισε πως «ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία να αναζητείς μέσα από διάφορες πηγές την ιστορία του σχολείου σου που μάλιστα έχει έντονη σύνδεση με την ιστορία των προσφύγων».

Η μαθήτρια της Γ’ τάξης Κατερίνα Μαρκάκη υπογράμμισε πως «έγινε μια πολύ ωραία εργασία από την οποία ευαισθητοποιηθήκαμε για τους Μικρασιάτες και τους πρόσφυγες. Και θέλουμε να ακολουθήσουμε τα χνάρια των αξιόλογων επιστημόνων που αποφοίτησαν από το σχολείο».

Από την πλευρά του ο μαθητής Θανάσης Πανουτσόπουλος είπε ότι «η αναζήτηση των πηγών ήταν ενδιαφέρουσα, ενώ υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας για την ολοκλήρωση της καταγραφής της ιστορίας του σχολείου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το