Πολιτισμός

Επίσκεψη Λυκείου Ελληνίδων στην έκθεση «Ένδυμα Ψυχής»

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, την περασμένη Παρασκευή 24 Μαρτίου, διοργάνωσε για τα μέλη και τους φίλους του μια ενδιαφέρουσα εκδρομή στην Αθήνα με πολιτιστικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.
Καταρχάς οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να θαυμάσουν την επιβλητική έκθεση «Ένδυμα Ψυχής». Η έκθεση που λειτουργεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, είναι μια πανδαισία.
Στην επετειακή αυτή έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση φιλοξενούνται ενδυμασίες του 19ου αιώνα από τη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ), αλλά και άλλων μουσείων της χώρας. Ο αείμνηστος Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν, γ. γραμματέας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ήταν εκείνος που με ανοικτή σκέψη εμπιστεύθηκε τις αυθεντικές ενδυμασίες από τη συλλογή του Μουσείου σε δύο καλλιτέχνες, στον καταξιωμένο φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και στον εκφραστή της κεντητικής τέχνης Anatoli Georgiev. Οι παραπάνω καλλιτέχνες, εμπνεόμενοι από τους ανεπανάληπτους αυτούς θησαυρούς, μεγαλούργησαν. Στην έκθεση-αποκάλυψη, η φωτογραφία συνυπάρχει αρμονικά με την κεντητική σε 70 συνολικά πίνακες, με αντίστοιχες ενδυμασίες από τη σπάνια λαογραφική συλλογή του ΕΙΜ, φορεμένες από σημερινούς ανθρώπους, ηθοποιούς και μοντέλα. Σπάνια έκθεση καταφέρνει να μιλήσει τόσο πολύ στην ψυχή των ανθρώπων, με έναν τόσο καινοτόμο και καλλιτεχνικό τρόπο, δημιουργώντας στην ουσία μια νέα τέχνη. Οι δύο καλλιτέχνες ώσμωσαν δημιουργικά τη φωτογραφία για να εκτυπωθεί στη συνέχεια σε ύφασμα και πάνω σε αυτό να αναγεννηθεί από σύγχρονο χέρι η τέχνη της παλαιάς κεντήστρας και υφάντρας. Αυτό αν δεν αποτελεί πέρασμα σε μια τέχνη νέας διάστασης, τότε απλά μιλάμε για την εξέλιξη της ανθρώπινης έμπνευσης σε προχωρημένα στάδια τρισδιάστατης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό. Τα έργα φωτίζονται από την Ελευθερία Ντικ και πλαισιώνονται από πρωτότυπη μουσική. Ένα επιπλέον κίνητρο είναι η ελεύθερη είσοδος που δημιουργεί συρροή κόσμου που έρχεται στο Μουσείο, όπως προχθές. Και δικαιολογημένα!
Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο νέο μουσείο της Αθήνας, το Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, που άνοιξε τις πύλες του πρόσφατα, πλήρως συντηρημένο και αποκατεστημένο. Αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Το μεγαλοπρεπές αυτό κτήριο με τις καρυάτιδες στην πρόσοψη κτίστηκε την περίοδο 1882-1885 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και αποτέλεσε την κατοικία του. Φιλοξενεί τη συλλογή του Διονυσίου Λοβέρδου, που υπήρξε ο επόμενος ένοικος του κτηρίου. Η συλλογή, είναι μια από τις σημαντικότερες κα μεγαλύτερες συλλογές μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας εικόνες της Κρητικής και Επτανησιακής σχολής, ξυλόγλυπτα τέμπλα (18ος-19ος αιώνας), χειρόγραφα και αντικείμενα μικροτεχνίας, αλλά και έργα καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, που εμπνέονται από τη μεταβυζαντινή ζωγραφική.
Αμέσως μετά το σπουδαίο αυτό μνημείο και αφού ο καιρός ήταν καλός, οι επισκέπτες χάρηκαν την περιοχή του Μοναστηρακίου, στην ωραιότερη περιπατητική διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας μαζί με χιλιάδες άλλους περιπατητές, που είχαν ξεχυθεί σ’ ολόκληρη την περιοχή. Εκεί όπου η κίνηση ήταν ασφυκτική, αλλά η ατμόσφαιρα μοναδική. Ωραία ανοιξιάτικη εμπειρία αυτή η πολιτιστική βόλτα, μια ανάσα στην καθημερινότητα!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το