Πολιτισμός

Επετειακή έκδοση – Ημερολόγιο 2020 από τη «Μαγνήτων Κιβωτό» αύριο στο κτίριο Τσικρίκη

Παρουσιάζεται αύριο Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στο «κτίριο Τσικρίκη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Επετειακή έκδοση – Ημερολόγιο 2020, που αποτελεί την έκτη κατά σειρά θεματική έκδοση – ημερολόγιο από τη «Μαγνήτων Κιβωτό», αποτελώντας μια εκδοτική σειρά (Λαϊκός πολιτισμός & Τοπική Ιστορία) που προσπαθεί να επιτύχει την καταγραφή και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας.

Φέτος η επιλογή του θέματος της έκδοσης, αλλά και του λογότυπου του θεματικού έτους συνδυάζει τον συμβολισμό για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τα επιτεύγματα και την παρέμβαση του ανθρώπου μέσα στη φύση με το παραδοσιακό γεφύρι (συνδυασμός υλικών της φύσης όπως το ξύλο και η πέτρα) με την τέχνη και την τεχνολογία (ιδιαίτερη τεχνική κατασκευής γεφυριού). Επίσης το παραδοσιακό γεφύρι είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Επιλέχτηκαν πέτρινα τοξωτά γεφύρια από ολόκληρο Πήλιο, καθώς και από το βουνό της Όθρυος. Σίγουρα δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια ειδική έκδοση να παρουσιαστούν όλα τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Αυτό το έκανε με μεγάλη αγάπη και ακρίβεια ο ερευνητής Νίκος Χαρατσής το 1992 (πρώτη έκδοση) του βιβλίου «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια στο Πήλιο». Για τον λόγο αυτό επιλέχτηκε κατά τη φετινή παρουσίαση να τιμηθεί ο Νίκος Χαρατσής.
Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε τον οδηγό για τη δική μας επιλογή, τα κείμενα και τη νέα φωτογράφηση από τον συνεργάτη φωτογράφο της «Μαγνήτων Κιβωτού» Βαγγέλη Τσιάμη. Βέβαια πολύτιμη υπήρξε για μας και η συμβολή της καταγραφής των γεφυριών της Όθρυος από τον ΕΟΣ Αλμυρού όπου στην ιστοσελίδα του φορέα, παρουσιάζεται πλούσιο υλικό με την επιμέλεια του Κων/νου Ζούπη.

Για την καταγραφή των παραδοσιακών γεφυριών, το Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» αισθάνεται ιδιαίτερη ανάγκη να εξάρει την εξαιρετική, αβίαστη, ποιοτική και πλήρως υποστηρικτική συνεργασία, συνοδεύοντας τον φωτογράφο Βαγγέλη Τσιάμη, αλλά και παρέχοντας πολλές πληροφορίες, τους παρακάτω αναφερόμενους συνεργάτες και φίλους της: Το μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Κώστα Γκουντάρα, για την καταγραφή των Γεφυριών της Όθρυος και συνολικά της περιοχής Αλμυρού, τον Γιάννη Ιατρού, πρόεδρο του Συλλόγου «Οι Φίλων Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» για τα γεφύρια του Νότιου Πηλίου, τον Γιάννη Κερασιώτη, πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Μακρινίτσας, για τα γεφύρια όλης της περιοχής του Κεντρικού Πηλίου. Επίσης ευχαριστίες εκφράζονται στον Γιώργο Γκράσσο για τις πολύτιμες συμβουλές και κατευθύνσεις που πρόσφερε, τον ΕΟΣ Αλμυρού και τον Κων/νο Ζούπη.

Το κεντρικό κείμενο της Επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο του 2020 έχει συγγράψει ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», ενώ τη συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο γενικός γραμματέας του φορέα Νίκος Τσούκας.
Η παρουσίαση της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου 2020 θα ξεκινήσει προβολή ολιγόλεπτης ψηφιακής απεικόνισης, από τον Θοδωρή Σδρούλια, αρχιτέκτονα-δημοσιογράφο.
Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππιτζής και ο Γιώργος Γκράσσος, εκπαιδευτικός, διευθυντής 14ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, θα αναφερθούν στο περιεχόμενο της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου 2020.
Η τελική τοποθέτηση – κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιο, ο οποίος θα κάνει και την Απονομή Τιμητικής Διάκρισης στις κόρες του αείμνηστου Νίκου Χαρατσή, Ιφιγένεια και Ελένη, για την πολυετή προσφορά του πατέρα τους στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την καταγραφή και διάσωση των παραδοσιακών καλντεριμιών και των πέτρινων τοξωτών γεφυριών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το