Τοπικά

Σε ένα χρόνο οι πολίτες του Βόλου θα ενημερωθούν από που προέρχεται η δυσοσμία που “πνίγει” την πόλη

“Η δυσοσμία δεν απειλεί άμεσα την υγεία των ανθρώπων, αλλά όταν οι δύσοσμες ενώσεις είναι σε υψηλές συγκεντρώσεις κάποιες από αυτές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ερεθισμό του αναπνευστικού, των ματιών, αϋπνία, πονοκέφαλο ή ψυχολογικό στρες.  Βέβαια δεν ξέρουμε πως μπορεί να επιδράσουν σε παιδιά και ευαίσθητους οργανισμούς”. Με αυτή τη δήλωση η καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντινή Σαμαρά, έδωσε σήμερα στην ημερίδα για τη ρύπανση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο “σήμα” για τις επιπτώσεις στην υγεία που προέρχονται μόνο από τη δυσοσμία πλαστικού… που κατακλύζει επί δύο χρόνια την πόλη.

Την ανάγκη να υπάρξουν συνεχείς μετρήσεις σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους, προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη σύνδεση της δυσοσμίας στον Βόλο με την αέρια ρύπανση επισήμαναν σήμερα οι ομιλητές της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας με θέμα «Αέρια Ρύπανση: Επιστημονική και Νομοθετική προσέγγιση».  Οι επιστήμονες- ομιλητές επικεντρώθηκαν στο πρόβλημα της δυσοσμίας στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα στον Βόλο από το 2003 έως το 2017, αναφορικά με τον αριθμό ημερών με υπέρβαση των ΑΣ10 και ΑΣ2.5 (αιωρούμενα μικροσωματίδια).  Στην ημερίδα ανακοινώθηκε από την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ότι υπογράφονται άμεσα τα ερευνητικά προγράμματα για την ταυτοποίηση των οσμών στον Βόλο.

Ο περιβαλλοντολόγος Απόστολος Σίσκος μίλησε στην ημερίδα για την παρακολούθηση των οσμών και επεσήμανε πως εάν  δεν γίνει μία συστηματική μελέτη για να προσδιοριστούν οι πηγές και να διαλευκανθεί εάν είναι επικίνδυνες οι ουσίες, δεν μπορεί κάποιος να πει ξεκάθαρα από που προέρχονται οι οσμές. “Οι οσμές είναι ένα δύσκολο και περίπλοκο κομμάτι και απαιτείται συστηματική διερεύνηση για να ξέρουμε από που έρχονται.  Δεν πρέπει να φανταζόμαστε από που προέρχονται, πρέπει να έχουμε στοιχεία”, είπε,.
Σημείωσε ότι οι πηγές των οσμών μπορεί να είναι οι βιομηχανικές δραστηριότητες, η διαχείριση των αποβλήτων, η γεωργική παραγωγή, οι ανοιχτές εστίες καύσης κ.ά. “Αν είναι επικίνδυνες ή όχι δεν το ξέρουμε,  αν δεν γνωρίζουμε τη σύσταση του αερίου μείγματος που προκαλεί τις οσμές.  Σε κάθε περίπτωση οι οσμές είναι ενοχλητικές”.  Ερωτηθείς αν συνδέονται οι οσμές με τη ρύπανση, ο κ. Σίσκος απάντησε “όχι απαραίτητα” ενώ για την έρευνα που πρέπει να γίνει ανέφερε ότι σε διάστημα ενός έτους μπορεί να υπάρξει απόφαση για τα αποτελέσματά της.

Η ολφακτομετρία είναι συνδυασμός με τον οποίο θα προσδιοριστεί η συγκέντρωση των οσμών αλλά και ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τους.

Η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε σε δηλώσεις της ότι οι ημερίδες που γίνονται από αρμοδίους και στις οποίες συμμετέχουν ως ομιλητές άνθρωποι εμπλεκόμενοι με το αντικείμενο, αποτίουν μία προστιθέμενη αξία και θετικό πρόσημο στην περιοχή.  “Στους ομιλητές της ημερίδας είναι ο κ. Σίσκος που θα διενεργήσει την ολφακτομετρία και η υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με την οποία συνεργαζόμαστε μέσω προγραμματικής σύμβασης για την ταυτοποίηση των οσμών” πρόσθεσε.

“Τα πράγματα μπαίνουν στην τελική τους ευθεία σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση των οσμών και σε ό,τι αφορά την εύρεση των πηγών της κατάστασης που υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια.   Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει αυτό που έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και δίνοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε μια περιοχή που βάλλεται πανταχόθεν για ένα θέμα που είναι σημαντικό και απαιτεί ισορροπίες.
Η ανανεώσεις περιβαλλοντικών όρων που ψηφίζουν για τα εργοστάσια τα υπουργεία και εγκρίνουν χωρίς τη δική μας συμμετοχή, για εμάς δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο να κάνουμε ελέγχους.  Και έχει αποδειχθεί ότι τους κάνουμε και με παραπάνω μετρήσεις καθώς και με τη σύγκληση του Κλιμακίου Ελέγχου Περιβάλλοντος, τη συνεργασία  με τον Δημόκριτο και τη μέτρηση αέριων ρύπων ενώ καίγεται εναλλακτικό καύσιμο στην ΑΓΕΤ. Εμείς πήραμε δύο φορές απόφαση να αφαιρέσει από την ΑΕΠΟ το Υπουργείο τη καύση RDF από την ΑΓΕΤ. Θα εφαρμόσουμε την  ολφακτομετρία, χρηματοδοτήσαμε  επιδημιολογική μελέτηςκαι τη μελέτη ποιότητας ατμόσφαιρας.  Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος Νομός που να έχει επενδύσει τόσα χρήματα για το περιβάλλον” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κολυνδρίνη σημείωσε ότι με τα δύο ερευνητικά προγράμματα θα γίνει ταυτοποίηση των οσμών και  παράλληλα θα γίνει λήψη αέριων δειγμάτων έξω από βιομηχανίες και από περιοχές που υπάρχει η οσμή. Η προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα και η διαδικασία υπογραφής σύμβασης για την ολφακτομετρία θα γίνει τις επόμενες ημέρες. “Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινά η εφαρμογή των δύο ερευνητικών προγραμμάτων” είπε η αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε πως για τη μέτρηση των δειγμάτων εδάφους έχουν οριοθετηθεί οι περιοχές και ξεκινούν οι λήψεις μέσω  συγκεκριμένης διαδικασίας.

Η καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντινή Σαμαρά αναφέρθηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα που στόχο έχει να καταδείξει από που προέρχεται η δυσοσμία.
Στην ημερίδα παρουσίασε ένα αντίστοιχο ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζει για χρόνια πρόβλημα δυσοσμίας.
“Βρήκαμε ότι όντως κάποιες ενώσεις που έχουν έντονη οσμή ήταν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από ότι στην υπόλοιπη πόλη. Αυτό σχετίζεται και με τις μετεωρολογικές συνθήκες και με την παρουσία κάποιων βιομηχανικών δραστηριοτήτων που είναι κοντά στο Κορδελιό και αποτελούν εν δυνάμει πηγές δυσοσμίας.  Αφορούσε την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και  ελαιώδους λάσπης του διυλιστηρίου, έγιναν προτάσεις προς τη συγκεκριμένη βιομηχανική δραστηριότητα, ξεκίνησαν κάποια μέτρα και θα γίνει επαναξιολόγηση”.

Επισήμανε ότι η δυσοσμία δεν απειλεί άμεσα την υγεία των ανθρώπων, αλλά όταν οι δύσοσμες ενώσεις είναι σε υψηλές συγκεντρώσεις κάποιες από αυτές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ερεθισμό του αναπνευστικού, των ματιών, αϋπνία, πονοκέφαλο ή ψυχολογικό στρες.  “Βέβαια δεν ξέρουμε πως μπορεί να επιδράσουν σε παιδιά και ευαίσθητους οργανισμούς” πρόσθεσε.

Η έρευνα στον Βόλο, όπως ανέφερε η κ. Σαμαρά, θα γίνει για ένα χρόνο με μετρήσεις εντός του αστικού ιστού (σε τρεις θέσεις) και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής.
“Θα υπάρχει συνεχής μέτρηση. Προγραμματισμένες δειγματοληψίες αλλά και έκτακτες σε περιπτώσεις επεισοδίων, όταν οι κάτοικοι αναφέρουν κάποια έντονη δυσοσμία σε κάποια περιοχή.  Τότε θα παίρνουμε και έκτακτα δείγματα, έχουμε διεγματολήπτες που ενεργοποιούνται από μακριά”.

Ο χημικός και αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Στέργιος Γούναρης σημείωσε ότι η ημερίδα πραγματοποιείται για να συζητηθεί γενικά το θέμα της αέριας ρύπανσης αλλά και ειδικά. “Δίνουμε έμφαση στη δυσοσμία γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί, υπάρχουν πολλά ερωτήματα και ανησυχίες των πολιτών και φέραμε τους κορυφαίους επιστήμονες από όλη την Ελλάδα για να μας απαντήσουν σε αυτά τα καίρια ερωτήματα”.
Ακόμη πρόσθεσε ότι πολλές φορές η δυσοσμία, ακόμα και να εντοπιστεί ότι δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία, μπορεί να ενοχλεί  τους κατοίκους και να τους υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής.

“To φαινόμενο της δυσοσμίας μπορεί να προέρχεται και από αέρια ρύπανση.  Ένας σωστός επιστήμονας χωρίς στοιχεία και διαπιστευμένες μετρήσεις, θα ήταν εγκληματική αμέλεια να χαρακτηρίσει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αέρια ρύπανση.  Για να το πεις πρέπει να έχεις σειρά διαπιστευμένων μετρήσεων, να γίνει επεξεργασία των αποτελεσμάτων, σύγκριση με την κείμενη νομοθεσία και μετά να βγει πόρισμα”. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να χαρακτηριστεί αν υπάρχει αέρια ρύπανση στον Βόλο. ”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το