Τοπικά

Ενημέρωση γονέων για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Βόλου

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε προχθές στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου και η οποία διοργανώθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, ενώ όπως τονίστηκε οι απάτες είναι το πιο διαδεδομένο έγκλημα στην περιοχή του Βόλου.
Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου σε συνεργασία με τα 10ο, 12ο, 14ο, 15ο, 19ο, 24ο, 32ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου και το 2ο Δημοτικό Πορταριάς – Άλλης Μεριάς διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».

Ο αρχιφύλακας κ. Γεώργιος Σκόνδρας, που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου, τόνισε ότι «το διαδίκτυο είναι όπως όλα τα εργαλεία. Εξαρτάται η χρήση που κάνουμε και κατά πόσο γνώστες είμαστε. Συνήθως χωρίς να γνωρίζουμε την πραγματική δυνατότητα που έχει το εργαλείο όπως είναι το διαδίκτυο και χωρίς να είμαστε σωστά ενημερωμένοι, το χειριζόμαστε με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε εμείς, αλλά και όσοι συνδέονται μαζί μας».
Όσον αφορά στα πιο συχνά αδικήματα που συναντάμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Σκόνδρας ανέφερε ότι είναι οι απάτες μέσω του διαδικτύου. «Πολλοί άνθρωποι δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ελέγξουν τη νομιμότητα και την ασφάλεια μιας σελίδας, πείθονται εύκολα από τους άλλους και μπαίνουν σε μία διαδικασία αγοραπωλησιών που τις περισσότερες φορές χάνουν τα χρήματά τους» σημείωσε για να προσθέσει ότι οι ενημερώσεις στα σχολεία έχουν περάσει φέτος κάθε προσδοκία, αφού είναι διπλάσιες από πέρσι. «Κάνουμε τον δικό μας αγώνα, διότι η ενημέρωση είναι η δύναμη» τόνισε.

Από τα «χέρια» της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας έχει περάσει όλο το φάσμα των αδικημάτων σε ό,τι αφορά στα εγκλήματα στο διαδίκτυο, αλλά οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις στον Βόλο είναι οι απάτες. «Έχουμε απάτες, αδικήματα grooming, cyber bullying και όλες τις κατηγορίες, αλλά οι πιο συνηθισμένες στην πόλη μας είναι οι απάτες» εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αύξηση στα φαινόμενα της απάτης και ο λόγος είναι απλός: «Όσο σφίγγουν τα οικονομικά περιθώρια, προσπαθούμε να βρούμε πιο συμφέρουσες λύσεις. Ενθουσιαζόμαστε από τις προσφορές και χωρίς να ελέγξουμε ούτε αυτόν που το πουλάει ούτε τη διαδικασία της συναλλαγής, προσπαθούμε να το αποκτήσουμε κι έτσι πέφτουμε εύκολα θύματα» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Ιωάννης Καραφέρης επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να πραγματοποιούμε την ημερίδα που αφορά στην ασφάλεια στο διαδίκτυο. Για αυτό τον λόγο καλούμε ειδικούς επιστήμονες και ανθρώπους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας, οι οποίοι έχουν μιλήσει στους μαθητές στη διάρκεια της θεματικής εβδομάδας που γίνεται κάθε χρόνο, για να μιλήσουν και να ενημερωθούν και οι γονείς».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε ή να εθελοτυφλούμε στην πρόοδο του διαδικτύου και τη χρήση από τις μικρές ακόμα ηλικίες».
Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης η κ. Νέλλη Τσοπουρίδου, ψυχολόγος, και ο κ. Χαράλαμπος Σταχτέας, πρώην σχολικός σύμβουλος Πληροφορικής. Διοργανωτές ήταν ο κ. Ιωάννης Καραφέρης, διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου, και η κ. Αθηνά Πανηγυριτζόγλου, εκπαιδευτικός Πληροφορικής του 1ου Γυμνασίου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το