Άρθρα

«Αναδιάρθρωση της ανακύκλωσης και του ΧΥΤΑ στη Μαγνησία»

Του Γιάννη Σκρίμπα*

Είναι γεγονός, πως κατά τα σύγχρονα χρόνια, οι Έλληνες έχουμε υπάρξει μεγάλοι οπαδοί της χρήσης πλαστικού και ειδικά των πλαστικών ειδών μίας χρήσης, όπως ποτήρια, καλαμάκια, πιάτα κλπ. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πλαστικού που χρησιμοποιούμε, καταλήγει στις θάλασσες, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και προκαλώντας ανεπανόρθωτη καταστροφή στο οικοσύστημα, αφού επηρεάζει και την υδρόβια πανίδα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 58% των Ελλήνων ανακυκλώνει καθημερινά, ενώ το ποσοστό εκείνων που ανακυκλώνουν τουλάχιστον μια φορά το μήνα από 58, ανέβηκε στο 86%. Υπάρχει ωστόσο μακρύς δρόμος για βελτίωση τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Αυτό, το μαρτυρά το γεγονός πως ο ΧΥΤΑ Βόλου εξακολουθεί να δέχεται ισόποσους τόνους οργανικών σκουπιδιών και αποστειρωμένων αποβλήτων με περιόδους που η ανακύκλωση δεν είχε εφαρμοστεί ευρέως στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, όπως και το γεγονός πως το συνολικό ποσοστό των πολιτών που ανακυκλώνουν απέχει από το επιθυμητό.
Αναφορικά με το ΧΥΤΑ Βόλου, ο οποίος βρίσκεται αρκετά κοντά στην πόλη του Βόλου κι αντιμετωπίζει κατά καιρούς σημαντικά προβλήματα, αξίζει να σημειωθεί πως έχει δεχθεί κριτική για την απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιτρέψει με σύμβαση, την απόθεση επικίνδυνων αποβλήτων που ωστόσο είχαν υποστεί επεξεργασία κι αποστείρωση. Αργότερα, η απόφαση ανακλήθηκε λόγω αντιδράσεων για τη δημόσια υγεία, παρότι δεν “παραβίαζε το καταστατικό”.

Σίγουρα όμως, το γεγονός πως οι πλάστιγγες ζύγισης απορριμμάτων προς ταφή δε λειτουργούν από το Μάρτιο και η ευθύνη για την καθυστέρηση μετατροπής του ΧΥΤΑ σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) μεταφέρεται από ιθύνοντα σε ιθύνοντα και στο ίδιο το ΈΣΠΑ (!), δυσχεραίνουν την υφιστάμενη κατάσταση και επιβαρύνουν το περιβάλλον με περαιτέρω περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ θα μπορούσε η διαδικασία εξυγίανσης του ΧΥΤΑ να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
Σε παρόμοια μονοπάτια κινείται και η ανακύκλωση, κυρίως στις περιφερειακές περιοχές της Μαγνησίας. Τη στιγμή που η πόλη του Βόλου διαθέτει οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης, το Πήλιο βιώνει μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Μετά και την παραδοχή πως υπάρχει μόνο ένα όχημα που εξυπηρετεί το δρομολόγιο Μαλακίου – Τρικερίου, η κατάσταση παραμένει ως έχει, με τους μπλε κάδους να γεμίζουν ασφυκτικά και να ξεχειλίζουν παραπλεύρως. Στην άλλη πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας, στον Αλμυρό, το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης έχει πλέον καταργηθεί ενώ οι κάτοικοι έχουν καταγγείλει επανειλημμένα την ύπαρξη μιας αυξανόμενης χωματερής στην είσοδο σχεδόν του Πτελεού, και οι κάδοι ανακύκλωσης παραμένουν στα γραφεία της Δημοτικής Αρχής, ανενεργοί, χάριν “εξοικονόμησης πόρων”, χωρίς να υφίσταται κάποια κριτική ή παρότρυνση από την Περιφέρεια προκειμένου να επαναφέρει την αυτονόητη δράση της ανακύκλωσης.
Στο σύνολο της Μαγνησίας, οι δημότες αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα ζητήματα αναφορικά με το πού θα πρέπει να απευθυνθούν για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, αφού δεν υπάρχει υπηρεσία συγκομιδής, όπως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα αρμόδια γραφεία παραπέμπουν σε ιδιωτικές εταιρίες ανακύκλωσης, όπως συμβαίνει με αυτοκίνητα, μέταλλα κλπ.
Η ανακύκλωση τείνει να βρίσκεται σε αύξουσα πορεία ως πρακτική των πολιτών, ωστόσο η συνέχιση και αποτελεσματικότητα της, εξαρτάται και από τις εκάστοτε πρακτικές της Περιφέρειας και των Δήμων. Εν προκειμένω, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ευαγγελίζεται μια σειρά περιβαλλοντικών επιτυχιών συμπεριλαμβανομένου του ΧΥΤΑ, εξασφαλίζοντας καλύτερες οικονομικές συμφωνίες για την εναπόθεση τοξικών αποβλήτων κι αδιαφορώντας για το εάν εφαρμόζεται ο θεμελιώδης θεσμός της ανακύκλωσης σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

Η εξυγίανση του ΧΥΤΑ και η μετατροπή του σε ΧΥΤΥ, είναι προτεραιότητα και δε μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο, διότι κοστίζει τόσο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Μαγνησίας αλλά και στην Περιφέρεια αφού τα πρόστιμα που θα της επιβληθούν από το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο, θα είναι τεράστια. Στο δρόμο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, βρίσκεται και το πλάνο της εφαρμογής διευρυμένης ανακύκλωσης με κάδους ειδικών κατηγοριών (χαρτί, γυαλί, πλαστικό κλπ.) σε ολόκληρη τη Μαγνησία, αλλά και η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και ομιλιών αναφορικά με το που μπορούν οι πολίτες να ανακυκλώσουν κάθε υλικό.
Η διάσωση του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και δε μπορούμε να εθελοτυφλούμε.

*Ο Γιάννης Σκρίμπας είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Μαγνησίας με τον συνδυασμό του Νίκου Τσιλιμίγκα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το