Παραπολιτικά

Ενεργειακή τροφοδοσία

Με αφορμή τη δυναμική κινητοποίηση κατά του LNG στον Βόλο έχουν ενδιαφέρον κάποια σχετικά στοιχεία, όπως παρουσιάζονται από παράγοντες της ελληνικής και της διεθνούς αγοράς.
Ειδικότερα εκτιμάται ότι η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ παραγωγή και ζήτηση θα εξισορροπήσουν γύρω στο 2030, αν και διάφοροι παράγοντες αβεβαιότητας, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, καθιστούν λιγότερο σίγουρο ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί, θα επιτευχθούν. Σημειώνουν ότι η Ελλάδα, με τους τερματικούς σταθμούς LNG σε Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη και σχεδιαζόμενο στους Αγίους Θεοδώρους μεταμορφώνεται σε πύλη LNG για την Ανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής. Επίσης, αναφέρουν ότι η αύξηση της ζήτησης LNG από τις χώρες της Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να χαλαρώνει, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια τη ζήτηση θα καθοδηγούν μεμονωμένες χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Κροατία.
Στο μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε την παγκόσμια δυναμική του φυσικού αερίου, με ανάπτυξη του LNG κατά 10% μεταξύ του 2020 και του 2022.
Δ.Ρ.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το