Άρθρα

Ενεργειακά κτίρια στον Βόλο

Του Γιώργου Παπακώστα
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή

Το φετινό καλοκαίρι στέλνει σε όλους μας ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας. Το περιβάλλον πλήττεται και δεν εννοούμε μόνο το φυσικό αλλά και το αστικό.
Πρέπει άμεσα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και να οικοδομήσουμε αστικά περιβάλλοντα που θα απορροφούν λιγότερη ενέργεια από τη φύση.
Η αρχή πρέπει να γίνει από τα κτίρια, τις πολυκατοικίες, τα σπίτια μας. Οι πολίτες ακούν εδώ και μερικά χρόνια για οικολογικά κτίρια, ενεργειακές αποδόσεις, πράσινες κατασκευές. Και όλα αυτά τα πολύ σημαντικά δεν είναι έννοιες από το μέλλον, αλλά ήδη πραγματικότητα για τον κόσμο των μηχανικών και των κατασκευαστών.
Ενδεικτικά η εταιρεία μας, η PPK Constructions έχει μελετήσει και κατασκευάσει την πρώτη πράσινη πολυκατοικία στον Βόλο, με ενεργειακή κλάση Α, η οποία ολοκληρώθηκε και κατοικήθηκε με θεαματικά αποτελέσματα ενεργειακής κατανάλωσης, καλύτερα από αυτά που προβλεπόταν στην ενεργειακή μελέτη, όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας σε θέρμανση, ψύξη και Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ).

Έχοντας μεγάλη εμπειρία στην ενεργειακή αναβάθμιση με πρωτοποριακά συστήματα η PPK Constructions αναλαμβάνει τη μελέτη και την υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, του διαμερίσματος, του σπιτιού και οποιουδήποτε ακινήτου, με βάση την οικονομικότερη και αποδοτικότερη λύση. Μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε αντίστοιχο αίτημα εξασφαλίζοντας έως και 70% μείωση μηνιαίου κόστους λειτουργίας.

Επίσης εκπονεί μελέτες για τον σχεδιασμό του κτιρίου ως «Κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης».
Εδώ να σημειώσουμε πως όλες οι οικοδομικές άδειες που εκδίδονται για νέες κατασκευές πρέπει να τηρούν τις απαιτήσεις ενός «κτιρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας».
Οι μελέτες για τις νέες κατασκευές θα πρέπει να τεκμηριώνουν την κατάταξή τους στην ενεργειακή κατηγορία Α, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και όπως έχει δεσμευτεί η Ελληνική κυβέρνηση στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Και αυτό τεκμηριώνεται, υποχρεωτικά, από ειδική Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ).
Τι είναι όμως το κτίριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEB);
Βάσει της κοινοτικής Οδηγίας 2010/31/ΕΕ (άρθρο 2): «Κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας» είναι ένα κτίριο με πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση του οποίου η σχεδόν μηδενική ή πολύ χαμηλή ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένης της ενέργειας που παράγεται επιτόπου ή πλησίον του κτιρίου.

Τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZEB) διαθέτουν:
– Δομικά στοιχεία υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών.
– Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις εγκαταστάσεις ιδιαίτερα υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
– Ένα σημαντικό μερίδιο της κατανάλωσης της ενέργειας θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.

Και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, είναι πολύ σημαντικά:
– Υψηλή ενεργειακή απόδοση κατοικίας.
– Χαμηλό κόστος ψύξης – θέρμανσης και χρήσης ζεστού νερού.
– Υψηλή θερμομονωτική ικανότητα των εξωτερικών τοίχων λόγω της εξωτερικής θερμοπρόσοψης.
– Βιοκλιματικός σχεδιασμός κατοικίας.

Ζούμε ήδη στην εποχή της κλιματικής αλλαγής με την αύξηση της θερμοκρασίας, την επέλαση της ξηρασίας και την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Τώρα είναι η ώρα για να δράσουμε και ο καθένας από τον τομέα να πράξει τα δέοντα.
Γιατί έτσι θα προστατεύσουμε το περιβάλλον, το σπίτι όλων μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το