Τοπικά

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες του 1922, το εργατικό κίνημα του Βόλου και τη δράση του κόμματος

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας η εκδήλωση της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ με τίτλο: «1922, οι πρόσφυγες στο Βόλο. Η στάση του εργατικού κινήματος και η δράση του ΚΚΕ»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η έκθεση φωτογραφιών και αρχειακού υλικού της εποχής για την ιστορία των προσφύγων, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Εκστρατεία.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Βασίλη Μεταξά, γραμματέα της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ. Αμέσως μετά παρουσιάστηκε ένα μουσικοθεατρικό σκετς με τραγούδια από τη Σμύρνη και ανάγνωση μαρτυριών από τη ζωή και τα βάσανα των προσφύγων του Βόλου. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε όταν η χορευτική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας ανέβηκε στη σκηνή και χόρεψε λαϊκά ποντιακά τραγούδια, με το χειροκρότημα να είναι παρατεταμένο.

enosi-pontion

 

Στην ομιλία του ο κ. Μεταξάς εξήγησε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να φωτιστούν κάποιες βασικές πλευρές της ιστορίας, της ιστορίας του Κόμματός και του εργατικού κινήματος στην περιοχή. «Η ιστορία των προσφύγων που έφτασαν στον Βόλο ως αποτέλεσμα της μικρασιατικής εκστρατείας, είναι κομμάτι της ιστορίας του κινήματος και του Κόμματος και έτσι την αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο ομιλητής και πρόσθεσε: «Ασφαλώς τα χρόνια πέρασαν, οι οικογένειες «ανακατεύτηκαν», μετακινήθηκαν, αλλά για εμάς χρειάζεται να παραμείνει άσβεστη αυτή η ιστορία, γιατί τα διδάγματά της αφορούν όλη την εργατική τάξη και κυρίως επειδή μπορεί να πέρασαν τα χρόνια, αλλά οι αιτίες, οι ένοχοι για την προσφυγιά, τον πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, παραμένουν και φέρνουν νέα δεινά στο λαό μας και στους λαούς της περιοχής».
«Η ιστορία, διδάσκει. Η σύνδεση των προσφύγων του 1922 με το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα μετέτρεψε τους εξαθλιωμένους εργάτες με την «μικροαστικήν νοοτροπίαν των», που είχαν ριζωμένη στις συνειδήσεις τους την κοινωνική ιεραρχία ως θρησκεία, σε αγωνιστές της ζωής, με ψηλά το κεφάλι, σε πρωτοπόρους μαχητές του λαϊκού κινήματος. Από εκεί βγήκε η δρακογενιά του 1940-1949 που πήρε τα όπλα δυο φορές, αναμετρήθηκε με τους πιο ισχυρούς στρατούς, κράτησε αναμμένη τη φλόγα της επαναστατικής πάλης τα μετέπειτα χρόνια, μεταλαμπαδεύοντας τη σε εμάς, κρατώντας πρώτα και κύρια το Κόμμα μας, το ΚΚΕ ισχυρό πολιτικά και ιδεολογικά, έτοιμο να υποδεχτεί τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του με το σύγχρονο πρόγραμμά του, φορέα του νέου, γεμάτο όρεξη για τις νέες μάχες που έχουμε μπροστά μας και ταυτόχρονα πιο έμπειρο άρα και αξιόμαχο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το