Τοπικά

Ένας στους δέκα ασφαλίζει το σπίτι του αυτοβούλως

Μπορεί η κυβέρνηση να παρέχει φορολογικά κίνητρα στα ιδιωτικά συμβόλαια του κλάδου περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών με επίκεντρο τις κατοικίες, ωστόσο οι πολίτες δεν φαίνεται ότι ανταποκρίνονται, καθώς τα περισσότερα ασφαλιστήρια σπιτιών που γίνονται, είναι λόγω δανείων από τις τράπεζες, παρά αυτοβούλως από τους πολίτες. Τα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στη «Θ» η Πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστών Μαγνησίας Άννα Τσιτσιγιάννη.

Η κ. Τσιτσιγιάννη ανέφερε ότι «ανεξαρτήτως συνθηκών ο άνθρωπος που νοιάζεται δεν περιμένει τις φυσικές καταστροφές ή τις έκτακτες συνθήκες. Αυτό το βλέπουμε και από τους πελάτες μας. Όσοι είναι αδιάφοροι, είναι αδιάφοροι εξαρχής. Οι άλλοι που νοιάζονται κι ενδιαφέρονται είναι παντός καιρού υπεύθυνοι».
Η πρόεδρος σχολίασε και τα φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης για το 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ: «Πρέπει από μόνοι μας να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας. Όταν κάτι δεν μπορείς να το ξαναέχεις και να το αγοράσεις ξανά, το ασφαλίζεις».
Η κ. Τσιτσιγιάννη ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για τις τιμές και τις καλύψεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. «Αρκετοί ρωτάνε πόσο θα πάει το ασφαλιστήριο αν βάλουμε και την κάλυψη πυρός. Δεν είμαστε μπακάλικο. Πρέπει να εξετάσουμε αρκετές παραμέτρους. Αν είναι σε αστικό ή ημιαστικό ιστό, έτος κατασκευής, υλικά κατασκευής, αν βρίσκεται σε δάσος ή ρέμα, αν είναι διαμέρισμα πάνω από βενζινάδικο. Ο ασφαλιστής θα πρέπει να γνωρίζει και να συμβουλέψει τον πολίτη για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα κάνει» είπε μεταξύ άλλων.
Χαρακτηριστικά η πρόεδρος τόνισε ότι μόλις 1 στους 10 ασφαλίζει το σπίτι του αυτοβούλως, καθώς οι περισσότεροι τα ασφαλίζουν υποχρεωτικά λόγω δανείων που λαμβάνουν από τις τράπεζες. Επίσης, οι τιμές των ασφαλιστηρίων από φωτιά ή από σεισμό είναι διαφορετικές. «Ακόμη κι όταν από την τράπεζα απαιτείται ασφαλιστήριο συμβόλαιο, πρέπει ο κάθε δανειολήπτης να «φτιάξει» προς όφελός του το δάνειο, γιατί συνήθως το δάνειο είναι πολύ μικρότερο από την αξία και χρειάζεται πολλή προσοχή. Οι τιμές για πρόληψη από σεισμό είναι «τσιμπημένες», ενώ από φωτιά δεν είναι υψηλές», δήλωσε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Το κόστος μιας ασφάλειας είναι μία έξοδος σε ταβέρνα τον χρόνο. Συναντάμε ανθρώπους που μας λένε ότι «μόνο αυτό έχουμε, ό,τι και να μας τύχει να αποζημιωθούμε». Πλέον η ασφάλιση είναι υποχρεωτική κι από την ίδια τη ζωή. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι θα έχουν μια ουσιαστική βοήθεια να περιμένουν αν κάτι συμβεί στις περιουσίες τους».
Κλείνοντας η κ. Τσιτσιγιάννη τόνισε ότι τα πάντα είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το