Τοπικά

Εμβόλια κατά της γρίπης προμηθεύτηκαν τα φαρμακεία

Τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων για την εποχική γρίπη έχουν ήδη προμηθευτεί τα φαρμακεία της Μαγνησίας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Από χθες άρχισε η συνταγογράφηση για το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης και το ενδιαφέρον είναι έντονο, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στα τηλεφωνήματα που γίνονται τόσο σε ιατρεία, όσο και σε φαρμακεία.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης δήλωσε πως «το ενδιαφέρον των πολιτών υπάρχει και αρκετοί τηλεφωνούν. Παράλληλα φαίνεται να επιθυμούν να εμβολιαστούν λίγες μέρες αργότερα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν όλο το διάστημα μέχρι και τον Απρίλιο. Εμείς συστήνουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη και λέμε ότι το εμβόλιο αυτό είναι ξέχωρο από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».
Η συνταγογράφηση είναι απαραίτητη στο εμβόλιο κατά της γρίπης. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι πρώτα μεταβαίνουν στους γιατρούς για να συνταγογραφήσουν το εμβόλιο και μετά πηγαίνουν στα φαρμακεία για να εμβολιαστούν.
«Ο εμβολιασμός στα φαρμακεία της γειτονιάς γίνεται δωρεάν και είναι μια ακόμη υπηρεσία των φαρμακοποιών προς τους συμπολίτες» ανέφερε ο κ. Ματσιόλης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης δήλωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες που τηλεφωνούν στα ιατρεία για να ρωτήσουν σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Πέρυσι στη Μαγνησία έγιναν περίπου 60.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης. Φέτος έχουν υπολογιστεί πανελλαδικά 4.200.000 εμβόλια.
Ο κ. Τσάμης υπογράμμισε πως με το εμβόλιο κατά της γρίπης, αλλά και τη χρήση μάσκας πέρυσι είχαν μειωθεί πολύ οι ιώσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
– Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down.
– Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
– Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
– Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
– Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών.
– Άστεγοι.
– Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το