Τοπικά

Ελάχιστες περιοχές στη Μαγνησία έχουν κτηματογραφηθεί “Θ”

Σ05 Φ2 (4)

Σε αναμονή της διαδικασίας για την προκήρυξη των νέων διαγωνισμών, μετά την ακύρωση στις 17 Μαρτίου 2016 που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ ΑΕ)» για την «Ανάθεση συμβάσεων μελετών κτηματογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στο υπόλοιπο της χώρας (ΚΤΙΜΑ-13)», βρίσκονται οι αγρονόμοι και τοπογράφοι μηχανικοί της Μαγνησίας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας κ. Χρυσόστομος Αποστόλου αναλύει τα οφέλη από τη συνέχιση του κτηματολογίου επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει οριστική, χωρίς αμφισβητήσεις, καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών, θα περιοριστεί η γραφειοκρατία και θα γίνονται απλούστερα και ταχύτερα οι διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας, θα ενισχυθεί η διαφάνεια και η ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων, θα αναβαθμιστεί η αγορά ακινήτων και θα αυξηθεί η αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας με συνέπεια την προσέλκυση επενδύσεων, θα οριοθετηθούν αμετάκλητα και θα διασφαλιστούν πλήρως η δημόσια και η δημοτική περιουσία, θα προστατεύεται αποτελεσματικότερα το περιβάλλον, θα οριοθετηθούν τα δάση και ο αιγιαλός και θα αποτελέσει το σοβαρότερο εμπόδιο ενάντια στις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυση και η λειτουργία του Κτηματολογίου είναι απαραίτητο εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας. Με την ολοκλήρωση του έργου θα μπορεί να ασκηθεί επιτέλους στη χώρα μας «Πολιτική Γης».
Ο κ. Χρυσόστομος Αποστόλου θεωρεί πως «όλα τα παραπάνω εάν αναλυθούν εκτενώς και σε βάθος θα μείνουμε εμβρόντητοι από τον προκύπτοντα θετικό πολλαπλασιαστικό συντελεστή στην ανάπτυξη της χώρας».
«Το Κτηματολόγιο είναι η ρουκέτα προς την ανάπτυξη και την άμεση βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας. Μια ρουκέτα που παραμένει δυστυχώς καθηλωμένη» προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας.
Όσον αφορά για τα οφέλη σε τοπικό επίπεδο ο κ. Χρ. Αποστόλου αναφέρει ότι αυτά θα είναι πολλαπλά για την περιοχή της Μαγνησίας.
«Εδώ είναι ακόμη πιο ωφέλιμο να λειτουργήσει γρήγορα και να τελειώσει η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι αξίες γης είναι υψηλές στην περιοχή μας λόγω του ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, της γεωμορφολογίας, της θέσης του Νομού και της αίγλης του Βόλου και του Πηλίου. Εντάξει περνάμε μια δύσκολη φάση, αλλά σκεφτείτε ότι αυτή η περίοδος είναι ένα τίποτα μπροστά στην ιστορία του τόπου και δεν μπορεί, θα τελειώσει» επισημαίνει ο κ. Χρ. Αποστόλου για να συμπληρώσει: «Με το κτηματολόγιο θα μπορούμε πέραν των προαναφερομένων να αναπτύξουμε χωρίς μεγάλο κόστος έξυπνα συστήματα πληροφοριών και να λαμβάνονται οι βέλτιστες αποφάσεις σε περιφερειακό ή και σε δημοτικό επίπεδο ιδιωτικού ή δημοσίου χαρακτήρα. Θα μπορούμε π.χ. να χωροθετούμε βέλτιστα τις λειτουργίες της πόλης. Θα τελειώναμε για πάντα με τις διορθώσεις του Ε9. Θα μπορούν να γίνουν αναδασμοί σε ελάχιστο χρόνο. Οι αγρότες δεν θα έχουν προβλήματα με τις δηλώσεις καλλιέργειας και τις επιδοτήσεις. Ο σχεδιασμός οδικών αρτηριών και οι απαλλοτριώσεις θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Σταδιακά θα αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από υποθέσεις για κτηματικές διαφορές κ.ά.».
Στην ερώτηση για ποιο λόγο είχε σταματήσει ο ίδιος απαντά ότι «το Κτηματολόγιο απλά καθυστερεί να τελειώσει. Πρέπει να γίνει η ανάθεση των υπολοίπων μελετών για να καλυφθεί το σύνολο της χώρας. Είναι στο χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης να φέρει σε πέρας αυτό το μεγάλο έργο. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών έχει συμβάλλει τα μέγιστα όλα αυτά τα χρόνια με ουσιαστικές προτάσεις – λύσεις και παρεμβάσεις».

Ποιες περιοχές της Μαγνησίας έχουν κτηματογραφηθεί
Στη Μαγνησία έχει κτηματογραφηθεί η Σκιάθος, η Αλόννησος, η Νέα Αγχίαλος και για τη Δημοτική Ενότητα Βόλου έχουν υποβληθεί δηλώσεις ιδιοκτησίας. Όλες οι άλλες περιοχές θα ενταχθούν μελλοντικά.

Τι πρέπει να προσέξει ο πολίτης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας κ. Χρυσόστομος Αποστόλου αναφέρει αυτά που πρέπει να προσέξει ο πολίτης για οικονομία χρόνου και χρήματος που είναι τα εξής:
-Θα πρέπει να ελέγξει τους τίτλους ιδιοκτησίας του, εάν π.χ. η περιγραφή στους τίτλους συμβαδίζει με την πραγματικότητα, ή εάν υπάρχουν αυθαίρετα.

-Εάν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να αναθέσει τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, θα πρέπει να απαιτήσει από τον τοπογράφο μηχανικό να εξαρτήσει το τοπογραφικό διάγραμμα από το Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς του 1987 ή το HEPOS.

-Θα πρέπει να απευθύνεται πάντα σε διπλωματούχους αγρονόμους και τοπογράφους μηχανικούς, οι οποίοι είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι επιστήμονες για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.

Με τις απλές αυτές ενέργειες, όταν ο πολίτης κληθεί να υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, θα έχει κατά 99% τελειώσει χωρίς προβλήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το