Τοπικά

Εκατοντάδες άποροι στα ενοριακά συσσίτια – Ανάγκες για τρόφιμα στα Σπίτια Γαλήνης

Στα ενοριακά συσσίτια στρέφουν ξανά το βλέμμα τους εκατοντάδες άποροι της Μαγνησίας για να καλύψουν τις ανάγκες τους στη διατροφή. Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία του Σπιτιών Γαλήνης με το κύριο ζητούμενο να είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων σε τρόφιμα.
Το κοινωνικό έργο των ενοριών εν μέσω πανδημίας γίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθώς λόγω του καλοκαιριού πολύ κόσμος έλειπε στα χωριά του και δεν προσερχόταν στους ναούς, όπου συνήθως συνδυάζει τη λατρεία με την κοινωνική προσφορά είτε αυτή είναι σε τρόφιμα, είτε κάποια οικονομική ενίσχυση.

Η επανέναρξη αρκετών Σπιτιών Γαλήνης αυτές τις μέρες είναι μια ανακούφιση για τους άπορους και τους οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας και προσπαθούν να εξασφαλίσουν το φαγητό τους από τα ενοριακά συσσίτια, ενώ με τα ελάχιστα χρήματα που έχουν, προσπαθούν να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις, όπως την πληρωμή κάποιου λογαριασμού.
Συγχρόνως όμως αναδεικνύει και τις νέες αναγκαιότητες που έχουν προκύψει εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού και οι οποίες δεν είναι αμελητέες.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε χαρακτηριστικά «πως αρκετά Σπίτια Γαλήνης ξεκίνησαν ήδη τη λειτουργία τους και άλλα την προγραμματίζουν για εντός του μηνός. Άλλωστε ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν να λειτουργούν τα Σπίτια Γαλήνης μετά την παρέλευση του καλοκαιριού, και προσφέρεται βοήθεια στους άπορους. Το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, είναι η επάρκεια τροφίμων. Γίνεται μια διαρκής προσπάθεια για την εξασφάλισή τους και γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο να συνδράμει».
Παλιότερα υλοποιήθηκε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διάθεση τροφίμων σε άπορους. «Αυτή τη στιγμή δεν υλοποιείται κάποιο πρόγραμμα από το υπουργείο, ώστε να μπορούμε ως Εκκλησία να λαμβάνουμε τρόφιμα για τα Σπίτια Γαλήνης» επισήμανε ο μητροπολίτης.

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, όταν και έκλεισαν για το καλοκαίρι τα Σπίτια Γαλήνης, υπήρχε ο φόβος ότι οι ανάγκες από άπορους θα αυξάνονταν δραματικά. «Θα μπορέσουμε να έχουμε εικόνα για το θέμα αυτό στα τέλη του μηνός, όταν λειτουργήσουν όλα τα Σπίτια Γαλήνης και πάρουμε τα στοιχεία με τους σιτιζόμενους» επισήμανε ο κ. Ιγνάτιος.
Συγχρόνως ένα ακόμη πρόβλημα που προέκυψε λόγω της πανδημίας είναι οι εθελόντριες γυναίκες. Στα Σπίτια Γαλήνης οι περισσότερες εθελόντριες γυναίκες είναι ηλικιωμένες και αρκετές εκ των οποίων φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους λόγω του κορωνοϊού. «Υπάρχει ζήτημα με την αριθμητική επάρκεια των εθελοντριών γυναικών, γι’ αυτό και έχουμε απευθύνει κάλεσμα στις νεότερες γυναίκες να συνδράμουν στο σπουδαίο αυτό κοινωνικό έργο που επιτελείται» τόνισε ο μητροπολίτης.
Άλλωστε σε ένα Σπίτι Γαλήνης που καθημερινά προσφέρει πολλές μερίδες φαγητού, μπορεί να δραστηριοποιούνται τον μήνα ακόμη και 40 γυναίκες. Πέρυσι προσφέρονταν ενοριακά συσσίτια σε πάνω από 1.800 άπορους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το