Τοπικά

Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες αγρότες της Μαγνησίας – Στο… περίμενε για αξιολόγηση των αιτήσεων Σχεδίων Βελτίωσης

Εγκλωβισμένοι βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες της Μαγνησίας, που έχουν υποβάλει αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα για τα Σχέδια Βελτίωσης, λόγω των επτά συνεχόμενων παρατάσεων που έχουν δοθεί από το 2017. Πλέον ευελπιστούν ότι θα γίνει πράξη η πρόσφατη δέσμευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για έναρξη της αξιολόγησης, προκειμένου να ανακοινωθεί η ένταξη των δικαιούχων και τα ποσά της επιδότησης. «Με βάση τον προϋπολογισμό του προγράμματος γνωρίζουμε ότι δυο στις τρεις αιτήσεις θα απορριφθούν, αλλά επιτέλους πρέπει να τελειώσει αυτό το μαρτύριο της αναμονής», αναφέρουν χαρακτηριστικά αγρότες από τη Μαγνησία.

Να αναφερθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο οι αιτήσεις που τελικά υποβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα ανέρχονται σε 15.364, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 316.000.000 ευρώ, ενώ η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 934.948.000 ευρώ.
Στη Μαγνησία κατατέθηκαν 263 φάκελοι στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας – Β. Σποράδων, ενώ σε επίπεδο Θεσσαλίας το σύνολο των αιτήσεων φτάνει τις 1.762, με την αιτούμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 104.572.000 ευρώ. Από αυτές οι 1.735 αφορούν αιτήσεις φυσικών και νομικών προσώπων με αιτούμενη δαπάνη 96.486.000 ευρώ και οι 27 αιτήσεις συλλογικών σχημάτων, με αιτούμενη δαπάνη 8.086.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΥΠΑΑΤ, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αυτές να ανέρχονται σε 3.906, συνολικής αιτούμενης δημόσιας δαπάνης 250,6 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης ( 1.744 αιτήσεις συνολικής αιτούμενης δημόσιας δαπάνης 129,24 εκατ. ευρώ).

Καθυστέρηση και αντιδράσεις
Για «φιάσκο» μετά τις συνεχείς παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων κάνουν λόγο αγρότες της Μαγνησίας, που δηλώνουν εγκλωβισμένοι από τον Δεκέμβριο του 2017, που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά για ένταξη στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης.
«Οι παρατάσεις τριπλασίασαν τον αιτούμενο προϋπολογισμό, καλλιέργησαν προσδοκίες, υπέβαλαν τους ενδιαφερόμενους σε διαδικασία υποβολής, χωρίς αντίκρισμα, για να καταλήξουν τελικά στον αποκλεισμό όλων ανεξαιρέτως των κτηνοτρόφων και όλων των δικαιούχων φυτικής εκτός των περιοχών Natura», ανέφεραν χαρακτηριστικά αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού. Οι ίδιοι θεωρούν ότι ακόμη και αν γίνει τελικά η αξιολόγηση των προτάσεων εντός του Νοεμβρίου, με δεδομένα τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων και τον μικρό αντίστοιχα προϋπολογισμό, δυο στις τρεις αιτήσεις θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι πόροι που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν επαρκούν και στην ουσία οι περισσότεροι που υπέβαλαν αιτήσεις, θα τις δουν να απορρίπτονται. Δεν μπορούμε με τέτοιες συνθήκες να προχωρήσουμε σε επενδύσεις, αφού η Πολιτεία αδιαφορεί να «τρέξει» τα σχετικά προγράμματα», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Τα Σχέδια Βελτίωσης
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής ενός παραγωγού είναι να μην είναι απλώς ενεργός γεωργός ή κτηνοτρόφος, αλλά να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει εγγραφεί στο μητρώο αγροτών (ΜΑΑΕ), στον ΕΦΚΑ, με προϋποθέσεις ΟΓΑ, το καθαρό -γεωργικό- εισόδημά του να είναι μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού εισοδήματος και να τηρεί λογιστικά βιβλία. Επιπλέον, πρέπει να έχει υποβάλει Δήλωση Καλλιέργειας το έτος 2017 (ΟΣΔΕ), να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και μην είναι συνταξιούχος.
Στο πλαίσιο της Δράσης υλοποιούνται επενδύσεις, που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης και στις οποίες περιλαμβάνονται, εκτός από επενδύσεις που αφορούν μηχανολογικό εξοπλισμό, κτηριακές ή σταβλικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια κ.λπ. και γενικές δαπάνες (όπως αμοιβές για τη σύνταξη και την υποβολή αίτησης στήριξης και αίτησης πληρωμής, αμοιβές μηχανικών, συμβούλων, καθώς και αμοιβές για την έκδοση αναγκαίων αδειοδοτήσεων).

Συμπληρωματική τιμή στο σιτάρι από Τρίτη από τον Α.Σ. Βόλου
Συμπληρωματική τιμή 4 λεπτών ανά κιλό πρόκειται να χορηγήσει στους παραγωγούς που της παρέδωσαν σκληρό σιτάρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, από την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, αφού προσκομιστούν τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά (τιμολόγια).
Με αυτό τον τρόπο η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 20 λεπτά το κιλό. Να αναφερθεί ότι η προκαταβολή που είχε δοθεί το καλοκαίρι στους παραγωγούς ανερχόταν στα 16 λεπτά το κιλό. Οι πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το