Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Θαύματα πρόσληψης» της Ελευθερίας Στόικου – Η ιδέα παίρνει σάρκα και οστά μέσω της ύλης

Εγκαινιάστηκε χθες το μεσημέρι η έκθεση έργων της Ελευθερίας Στόικου με τίτλο «Θαύματα πρόσληψης» στον Χώρο Τέχνης δ. στον Βόλο (Χατζηαργύρη 4 με Ιάσονος), μια έκθεση, που περιλαμβάνει 14 έργα μικτής της εικαστικού με διεθνή παρουσία και αναγνώριση, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον Βόλο.
Η Ελευθερία Στόικου σημείωσε πως ο τίτλος της έκθεσης «Θαύματα πρόσληψης» δόθηκε από την ιστορικό Τέχνης δρ. Φαίη Τζανετουλάκου. «Ουσιαστικά βασίζεται στην αίσθηση που μπορούν να δημιουργήσουν τα έργα, δηλαδή από την ιδέα και πώς η ιδέα μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μέσω της ύλης» εξήγησε η ίδια.
Στην έκθεση εκτίθενται 14 έργα της εικαστικού Ελευθερίας Στόικου και τα υλικά που διαχειρίζεται είναι χαρτί, καμβάδες, λάδια, μελάνια, κάρβουνο. «Επικρατεί μια λιτότητα ως προς τη φόρμα. Δηλαδή δεν υπάρχει φλυαρία, φτάνουμε στο ελάχιστο σχεδόν» επισήμανε η ίδια.
Όσον αφορά στην έμπνευση, η Ελευθερία Στόικου τόνισε πως «υπάρχουν ερεθίσματα καθημερινά για όλους μας. Απλώς ο καθένας μας έχει έναν κώδικα λεκτικό. Με τη γλώσσα κάποιοι, εγώ με τα άλλα εικαστικά στοιχεία».

Η εικαστικός ρωτήθηκε αν ο καλλιτέχνης πρέπει να περνά μηνύματα, απαντώντας πως «σαφώς και πρέπει να περνάει μηνύματα. Ο καλλιτέχνης είναι ένα πολιτικό ον. Με την έννοια όχι των κομμάτων, αλλά κάθε του πράξη, ο τρόπος του δηλώνει κάτι μέσα σε αυτό το γίγνεσθαι».
Για την Ελευθερία Στόικου τέχνη είναι η δημιουργία, η οποία έχει να πει κάτι: «Όταν πετυχαίνει κανείς να απαντήσει σε ένα ερώτημα παγκόσμιο ή πανανθρώπινο ή να ενεργοποιήσει ή να ευαισθητοποιήσει, διότι και αυτό «απαντώ» είναι».

Η ιστορικός τέχνης δρ. Φαίη Τζανετουλάκου αναφέρει: «Ο κόσμος είναι γεμάτος από μαγικά πράγματα, τα οποία περιμένουν υπομονετικά να ακονίσουμε τις αισθήσεις μας» κατά τον W.B. Yeats, «Αν καθάριζαν οι πόρτες της αντίληψης, τα πάντα θα παρουσιάζονταν στον άνθρωπο όπως πραγματικά είναι, άπειρα» William Blake. Τις ρήσεις, στις παρυφές του Ρομαντικού ρεύματος, μοιάζουν να ψιθυρίζουν μεσμερικά στον θεατή τα λεπτοφυή ίχνη ύλης της Ελευθερίας Στόικου, υφασμένα εμμονικά και περίτεχνα με κλωστές-ιστούς, ρέοντα μελάνια, σκιασμένα κάρβουνα, και μεμβρανώδεις υφές από ακρυλικά και λάδια. Το αίνιγμα και το άπειρο εμποτίζουν τις ιδεατές αυτές μορφές, οι οποίες αναδύονται σαγηνευτικά στον χώρο του θεατή, γυρεύοντας να τον αδράξουν στα στόμιά τους για να τον απορροφήσουν στον πυρήνα της ύπαρξής τους, σε έναν μακρόκοσμο ωσάν αστρικές μελανές οπές ή επαναφέροντας τον σε μία πρωτοκυτταρική μικροκοσμική διάσταση με άπειρες δυνατότητες αναδημιουργίας και ανασύνθεσης».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και 6.30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, Σάββατο από τις 11 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι, Δευτέρα η έκθεση είναι κλειστή και λειτουργεί κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 6978186878 και e-mail: [email protected]/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το